Coronakrisen må ikke føre til øget konkurrenceforvridning mellem EU-landene. Det vil være ødelæggende for det indre marked, siger europapolitisk chef Anders Ladefoged fra DI.

10.02.21 DIB Nyheder

Råb op: Fortæl EU om din virksomheds udfordringer under corona

MEP Pernille Weiss har sammen med SME Europe og hendes kolleger i EPP sat gang i en europæiske undersøgelse af virksomhedernes udfordringer under coronakrisen. Du kan deltage og sikre, at danske virksomheder også bliver hørt.

Hvordan har Europas virksomheder det egentlig? Hvilke problemer, begrænsninger og udfordringer har coronakrisen ført med sig – og hvordan kan EU gøre sit til at løse problemerne?

Det har det konservative europaparlamentsmedlem Pernille Weiss sat sig for at undersøge i samarbejde med SME Europe, der repræsenterer de små- og mellemstore virksomheder, og EPP, der repræsenter de konservative og liberale partier i Europa-Parlamentet.

- Vi mangler simpelthen gode og pålidelige undersøgelser af, hvad det for nogle problemer, som de europæiske virksomheder står med i disse svære tider. Det skal vi have gjort op med, siger hun.

Pernille Weiss opfordrer flest mulige danske virksomheder til at deltage. Du kan deltage her.

- Målet er, at vi får en masse god og konkret viden om virksomhedernes situation, som kan være nyttig i forhold til udformningen af EU’s krisepolitik. Vi skal holde liv i virksomhederne og holde humøret oppe, siger hun.

Læs også: Sådan vil DI sikre virksomheder del i EU’s coronamilliarder

Skaber corona ulige konkurrence i EU?

Formålet med den tværeuropæiske undersøgelse er også at afdække, om der er store forskelle i krisehåndteringen på tværs af Europa, som betyder, at hele tanken om lige konkurrencevilkår i EU bliver udfordret, fortæller den danske MEP’er.

- Det handler ikke kun om at komme igennem coronakrisen, men også om at sikre bedre markeder på længere sigt. Der er en anledning til at få ryddet op. Man skal ikke snyde andre i fællesmarkedet eller snyde sine egne, fordi man ikke har optimale processer, siger hun.

Pernille Weiss er sideløbende med undersøgelsen, som SME Europe står for, gået i gang med at  undersøge, hvordan og hvor hurtigt virksomhederne får hjælp i Europa. Helt konkret, hvor lang tid, der går fra, at EU godkender en hjælpepakkeanmodning til, at virksomhederne har pengene i hånden. Hun har stillet spørgsmål til Kommissionsformand Ursula von der Leyen og næstformand Margrethe Vestager – og fået en del brugbare svar, som har ledt videre til en større rundspørge i EPP, der har alle EU-lande repræsenteret.

Undersøgelsen viser, at der flere steder i Europa har været meget lange ventetider på udbetaling af kompensation til virksomhederne. Det gælder blandt andet i Danmark, Tyskland, Tjekkiet og Finland. Til gengæld går det ifølge Pernille Weiss hurtigt med at få pengene ud til virksomhederne i Holland. Tilsyneladende fordi de løfter udbetalingsopgaven på en meget decentral måde.

- Andre data peger på, at der mange forskellige udfordringer, som kan være nationale procesgreb, men som måske også handler om at nogle brancher og virksomhedstyper har det vanskeligere end andre. Det betyder helt konkret, at der ikke er lige konkurrencevilkår i Europa, når der er så stor forskel på, hvordan virksomhederne får deres kompensation, siger hun.

Læs også: 582 stemmer for milliardcheck fra EU

En gigantisk omgang kluddermor

Pernille Weiss fortæller, at hun nu er i gang med at udarbejde et nyt brev til Margrethe Vestager, som indeholder et sæt af mere præcise spørgsmål, der forhåbentligt kan medvirke til at EU-Kommissionen og medlemslandene sammen kan sikre, at der rent faktisk bliver mere lige konkurrencevilkår for i hele EU.

- Vi skal have lige konkurrencevilkår, men jeg er desværre bange for, at vi er i gang med en gigantisk omgang kluddermor, siger hun.

I Dansk Industri (DI) deler man Pernille Weiss ambitioner om at få sikret lige konkurrencevilkår – både i de nuværende krisetider og på længere sigt.

- Coronakrisen må ikke føre til øget konkurrenceforvridning mellem EU-landene. Det vil være ødelæggende for det indre marked, siger europapolitisk chef Anders Ladefoged fra DI.

Han opfordrer derfor også virksomhederne til at svare på spørgeskemaet fra Pernille Weiss, så den danske vinkel og situation også bliver reflekteret i resultaterne af undersøgelsen.

- Det er vigtigt, at vi også får gjort opmærksom på, hvordan de danske virksomheder har. Det arbejder DI for hver eneste dag, men vi skal også gribe denne mulighed, siger han. 

Deltag i undersøgelsen her.

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold