Siemens Gamesa A/S adm. direktør Torben Bang anbefaler sine over 1500 danske underleverandører at få hul på grøn omstilling. En mulighed er at deltage i DI's nye projekt  Klimaklar SMV.

Foto: Siemens Gamesa
04.02.21 DIB Nyheder

Siemens Gamesa: Underleverandører skal med på grøn bølge

Siemens Gamesa har over 1500 danske underleverandører. 30 procent af  indkøbsvolumen skal i 2025  være  styret af om leverandører har en  CO2-plan.

Vindmøllegiganten Siemens Gamesa A/S vokser globalt takket være den massive vækst i efterspørgslen på grøn energi. Men virksomheden er også nødt til at tage sin egen medicin for at være en attraktiv leverandør.

Derfor har virksomheden klare mål for klimavenlig produktion af vindmøller. Og det skærper også kravene til virksomhedens underleverandører, fortæller adm. direktør Torben Bang.

- Faktisk er det kun vingerne vi selv fremstiller. Resten kommer fra en bred vifte af underleverandører. Derfor skal vi have hele kæden af leverandører med for at nå vores mål om en grøn omstilling af vores produktion, fortæller han

Alene i Danmark leverer over 1500 virksomheder komponenter og moduler til Siemens Gamesas vindmøller, hvor produktionen i Danmark foregår i Brande og Aalborg.

Siemens Gamesa har har stemplet ind i klimakampen ved at tilslutte sig Paris-aftalens ambitioner om at skære i den globale CO2-udledning. Virksomhedens tilslutning er verificeret af den internationalt anerkendte standard, Science Based Targets Initiative (SBTi). Siemens Gamesa vil frem mod 2025 skære 70 procent af sit CO2-aftryk i forhold til niveauet i 2019.

Leverandørerne spiller en vigtig rolle

Siemens Gamesa møder selv klimakrav fra sine kunder, der forventer en mere bæredygtig produktion af vindmøller. Udover vindmøllevirksomhedens egne klimamål er der derfor også fokus på, at støtte underleverandørernes grønne omstilling.

 - Vores første mål, der vedrører underleverandører, er at 30 procent af vores indkøbsvolumen skal komme fra leverandører, som senest i 2025 har et godt reduktionsmål for deres CO2-aftryk, forklarer Torben Bang.

Det betyder, at underleverandørerne skal kunne præsentere et præcist CO2-regnskab, der dokumenterer klimabelastningen for deres leverancer. Og det skal ske i tråd med SBTi, der er en international anerkendt målestok for en virksomheds reduktionsplaner for CO2-udledning.

Dansk Industri har netop søsat projektet ”Klimaklar SMV”, hvor 50 SMV’er fra alle brancher inviteres til at være med. Målet er at hjælpe mindre virksomheder til at lave et klimaregnskab efter netop SBTi-standard. Siemens Gamesa A/S’ adm. direktør ser SMV-projektet som en god måde at kickstarte omstillingen på.

Læs også: SMV'er vil være klimaklar

Jeg har også svært ved at forestille mig underleverandører, som ikke ønsker at være med, for det er jo reelt med til at fremtidssikre deres egen virksomhed. Torben Bang, adm. direktør, Siemens Gamesa A/S

Klimaregnskaber bliver en faktor

Siemens Gamesa er glade for sine underleverandører og deres primært positive tilbagemeldinger om at blive mere klimavenlige, for på sigt bliver et klimaregnskab en faktor, når vindmøllevirksomheden vælger leverandører.

- Vi har brug for hinanden i leverandørkæden og derfor skal vi hjælpes ad, så alle led kommer med. Men jeg har også svært ved at forestille mig underleverandører, som ikke ønsker at være med, for det er jo reelt med til at fremtidssikre deres egen virksomhed. Kravet om mere bæredygtig produktion kommer ikke kun fra os, siger han.

Torben Bang påpeger, at der er en ekstra gevinst for underleverandørerne at blive mere bæredygtige, fordi det kan styrke deres konkurrenceevne på eksportmarkederne.

- Vi tager jo vores underleverandører med ud i verden til vores forskellige projekter. Det giver dem en synlighed og en blåstempling, som de også kan bruge på anden vis. I forvejen vil jeg mene, at danske underleverandører har en stærk position uden for landets grænser. Og den position får de mulighed for at styrke, hvis de er med os på den grønne rejse, siger han. 

Læs også: Bliv del af startup-miljø for CO2-jægere

Fakta

Projekt: Klimaklar SMV

  • Fremstillingsindustrien og DI tilbyder små og mellemstore virksomheder et nyt rådgivningsforløb, der styrker vækst og konkurrenceevne gennem CO2-beregning, klimastrategi og  branding.
  • Store virksomheder kræver i stigende grad overblik over CO2-aftrykket og konkrete reduktionsplaner. De forpligter sig til at reducere CO2-udledninger fra hele værdikæden – også fra deres underleverandører.
  • Derfor er der brug for at underleverandører kender deres CO2-aftryk. 

50 virksomheder får gratis rådgivning til følgende:

  • En beregning af CO2-aftryk – både det direkte og indirekte, herunder energiforbrug, transport  mm. (Scope 1, 2 og 3)
  • En strategi for reduktion af CO2 aftryk med konkrete anbefalinger
  • Anbefalinger til markedsføring og kommunikation af jeres reduktionsplaner til jeres nuværende og fremtidige kunder.
  • Læs mere om, hvordan du kan komme med her

Med støtte fra Industriens Fond har Fremstillingsindustrien og DI sammen med en række kompetente partnere udviklet projektet.

Partnere i projektet er: Axcelfuture, Global Compact Network Denmark, Aalborg Universitet og Viegand Maagøe.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jacob Kjeldsen

Jacob Kjeldsen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3727
  • Mobil +45 2088 3914
  • E-mail jak@di.dk

Relateret indhold