"Metalpulveret fra Nordisk Staal var mere sfærisk end det, jeg køber for tusindvis af kroner per kilo og hælder i min 3D-printer," fortæller David Bue Pedersen, seniorforsker på DTU Mekanik.

Foto: Nordisk Staal
03.03.21 DIB Nyheder

Affaldsprodukt er ”en af de største appelsiner i turban nogensinde”

Et restpulver fra produktion af stålknipler beskrives af forsker i 3D-print som ”en af de største appelsiner, der nogensinde er drattet ned i min turban.”

”Ring”, ”ring”.

Seniorforsker David Bue Pedersen rækker hånden ud efter telefonen i sit kontor på DTU Mekanik. I den anden ende lyder CEO i Nordisk Staal Jan Sørensens stemme. Han forklarer seniorforskeren, der er en af Danmarks førende eksperter inden for 3D-print, at Nordisk Staal har et restpulver i deres produktion af stålknipler, som han tænker, måske vil kunne benyttes til 3D-print.

- Jeg tænkte ’ja, ja, gammel hat’,” fortæller David Bue Pedersen om sine første tanker, da han stod med røret i hånden.

- Jeg havde et billede af sådan nogle slagger, der kommer ud af et gammelt damplokomotiv, og tænkte, at det kan vi nok ikke 3D printe af. Måske det kan bruges som vejfilt, siger David Bue Pedersen til foreningen MADE

Læs også: 70 procent lettere produkter kan forandre tung industri

Tusindvis af kr. pr. kg

Telefonsamtalen mellem David Bue Pedersen og Jan Sørensen munder ud i en aftale om, at Jan Sørensen skal komme forbi kontoret på DTU. ”Så kan vi snakke om det”, siger David Bue Pedersen.

Ved mødet på DTU hiver Jan Sørensen noget op af lommen. En Tupperware med metalpulver.

- Når, jeg ser det, ser jeg er noget, der er fuldstændig identisk med det, der kommes i en metal 3D-printer, siger David Bue Pedersen, der går fra skepsis til håbefuld begejstring.

Under mikroskopet i DTU’s laboratorie viser pulverpartiklerne sig at være små, identiske og kuglerunde – præcis det, man ønsker sig af et 3D-print pulver.

- Hans pulver var mere sfærisk end det, jeg køber for tusindvis af kroner per kilo og hælder i min 3D-printer, fortæller David Bue Pedersen og fortsætter:

- I den tid jeg har bedrevet forskning, er det her en af de største appelsiner, der nogensinde er drattet ned i min turban.

Læs en mere teknisk udredende version af artiklen hos foreningen MADE 

Vi har pludselig noget ingen andre har Jan Sørensen, CEO i Nordisk Staal

3D-print vokser med raketfart

Metal 3D-print er en industri der vokser med raketfart - så begejstringen åbner dørene for et stort nyt marked for Nordisk Staal.

Der er dog stadig et mindre bump på vejen. Pulveret binder ikke helt perfekt med dets eget original materiale – altså med Nordisk Staals egne stålknipler. Endnu. Det er en vigtig nød at knække for at opfylde Nordisk Staals fremtidsplaner om et metal 3D-print lappekit.

Lappekit idéen går ud på, at Nordisk Staal sælger en stålknippel sammen med en pose 3D-print pulver af præcis samme materiale. Kunden kan så fræse kniplen til f.eks. en propel, og når den slides ned, kan den lappes med 3D-printpulveret.

- Vores stål og pulver kommer fra samme kørsel og er 100 % kompatibelt - så vi har pludselig noget ingen andre har, siger CEO i Nordisk Staal Jan Sørensen.

Han tilføjer, at op til 95 procent af pulveret kan bruges til Additiv Manufacturing (forkortes AM og er den overordnede betegnelse for 3D-print teknologier red.).

Læs også: Ramt af ståltold – nu er dansk virksomhed i Superliga for metalpulver til 3D-print

Brug for mere teknisk forskning

Det har blandt andet vist sig i analyser foretaget af DTU, og da pulveret som del af et MADE Demonstrationsprojekt skulle testes i aktion. Det viste, at Nordisk Staals pulver kan laser claddes og 3D-printes uden, at der opstår problemer som f.eks. revner. Får det en omgang varmebehandling efter, det er blevet laser cladded, er det hårdt nok til, at man kan printe skærende industriværktøjer. Både styrken og egenskaberne i printet var på linje med støbte og smedede emner af samme ståltype – faktisk tyder meget på, at levetiden endda er forøget i Nordisk Staals print.

- Foreningen MADE viser her et fremragende eksempel på, hvordan samarbejde mellem virksomheder, GTS-institutter og forskningsinstitutioner skaber fantastiske resultater, der skaber forretningsmuligheder for Danmark. Det skal vi have meget mere af, og derfor arbejder vi i DI også for, at der bliver skruet op for budgettet til teknisk forskning, siger underdirektør Mette Fjord Sørensen, Dansk Industri (DI).

Hun påpeger, at de offentlige forskningsmidler til teknisk forskning ikke lever op til virksomhedernes efterspørgsel. Næsten halvdelen af forskningsaktive virksomheder i Danmark efterspørger teknisk forskning, men teknisk forskning udgør kun 17 pct. af de offentlige forskningsinvesteringer.

- Derfor skal vi have øget de offentlige forskningsmidler til teknisk og naturvidenskabelig forskning, så de fylder mindst 50 pct. af de samlede offentlige midler, siger Mette Fjord Sørensen.

Læs også: DI’s SMV-udvalg: Her er vores mærkesager for 2021

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Bjarke Lind

Bjarke Lind

Fagleder, Forskning og uddannelse

  • Direkte +45 3377 4662
  • Mobil +45 2129 5134
  • E-mail bjli@di.dk

Relateret indhold