Det er vidt forskelligt, hvor hurtigt det er muligt at svinge murerskeen, når kommunerne skal give byggetillladelse. Vallensbæk er hurtigst med 4 dages behandlingstid - på Samsø er der derimod brug for 192 dages tålmodighed.

foto: Søren Nielsen
23.03.21 DIB Nyheder

Byggeriet kæmper med forskellige ventetider rundt i Danmark

Byggebranchen har vidt forskellige vilkår, når det kommer til at få byggetilladelser rundt i Danmark. Det kan svinge fra 4 til 192 dage. Det er for stor spredning, mener DI Dansk Byggeri.

Trods coronakrisen er det i 2020 lykkedes kommunerne at behandle flere flere byggesager end året før.

Men bag den stigende aktivitet er der store forskelle på hastigheden fra kommune til kommune. Og det stiller krav om tålmodighed hos både byggebranchen og de danskere, der vil have håndværkerne i sving. 

Samlet blev der behandlet 38.091 sager sidste år, hvilket er ni procent mere end i 2019, viser en ny DI-analyse. I gennemsnit har det øget tiden for her enkelt sagsbehandling med to dage til 52 dage med meget stor spredning. For eksempel tager det i gennemsnit fire dage at få sagsbehandlet en byggesag i Vallensbæk Kommune, mens det flere steder i Danmark tager op til flere måneder. Samsø er i bunden af listen med en behandlingstid på 192 dage.

Læs hele DI-analysen her

- Det er tydeligt, at der er alt for store regionale forskelle i byggesagsbehandlingen i Danmark. Kommunerne skal sikre, at de fortolker reglerne ens og derved behandler ansøgninger ens, så man får samme svar uanset om man spørger i Syddjurs eller Sønderborg, siger Torben Liborius, underdirektør i DI Dansk Byggeri.

Ventetiderne er opgjort fra den dag, hvor kommunerne har modtaget alle oplysninger i byggesagen, så det dermed er den reelle sagsbehandlingstid i kommunerne, der måles på.

Kommunerne bør have en klar og tydelig proces for håndtering af ansøgningerne. Det lyder ligetil, men det har mange af dem ikke. Torben Liborius, Underdirektør, Chef for Dansk Infrastruktur

DI: Brug for mere klar proces

- Kommunerne bør have en klar og tydelig proces for håndtering af ansøgningerne. Det lyder ligetil, men det har mange af dem ikke. De bør straks screene ansøgningerne for at sikre, at de er fyldestgørende, så de ikke ryger retur til ansøger på en lille formel fejl, når kommunen ellers skulle realitetsbehandle ansøgningen, siger Torben Liborius.

DI-direktøren pointerer samtidig, at der heldigvis er mange kommuner, der har formået at barbere mange dage af sagsbehandlingstiden, men der er desværre også flere eksempler, hvor det går den forkerte vej.

- Der skal stilles klare og ambitiøse mål for kommunernes sagsbehandlingstid, og de mål skal kommunikeres. Herved ved både borgere og kommunalbestyrelsen, hvornår det er og hvornår det ikke er, anbefaler Torben Liborius.  

Sammenligner man top-5 med bund-5 kommuner, går det 12 gange så hurtigt blandt de bedste kommuner. De bedste fem ligger således i snit på 11 dages behandlingstid mod 142 dage i den anden ende af hitlisten.

Se hele den kommunale liste her

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Torben Liborius

Torben Liborius

Underdirektør, Chef for Dansk Infrastruktur

  • Direkte +45 7216 0106
  • Mobil +45 2332 3495
  • E-mail tli@di.dk

Relateret indhold