Det er klart, at hvis du er en mindre og måske relativ ny virksomhed, så har du ikke det store overskud til at håndtere en historisk krise som corona. Både økonomisk og i forhold til medarbejderstaben kan du være ekstra udfordret, siger underdirektør i DI Morten Granzau Nielsen.

12.03.21 DIB Nyheder

Corona har ramt SMV’erne ekstra hårdt

Hver fjerde SMV’er har tabt mindst 20 procent af deres omsætning i 2020. Og det er især gået ud over SMV’erne med eksport. DI presser på for ekstra hjælp til de ramte virksomheder.

Coronakrisen har kastet dansk økonomi og de danske virksomheder ud i en historisk krise. Men for nogle har krisen været hårdere end for andre. Det viser en ny rundspørge til 801 virksomheder i DI’s virksomhedspanel.

Blandt de hårdest ramte virksomheder finder du især de små- og mellemstore virksomheder (SMV’er). Over halvdelen af disse har oplevet et omsætningsfald i det forgangne år – og hver fjerde har set deres omsætning droppe med over 20 procent. Til sammenligning er det ”blot” 12 procent af de store virksomheder med over 100 ansatte, der har oplevet et så markant tab af omsætning.

Undersøgelsens resultater viser ifølge chef for SMV-politik i Dansk Industri (DI) Lars Holm Nielsen, at de mindre virksomheder i endnu højere grad end deres store konkurrenter, har haft udfordringerne med at håndtere krisen og de mange restriktioner.

- Det er klart, at hvis du er en mindre og måske relativ ny virksomhed, så har du ikke det store overskud til at håndtere en historisk krise som corona. Både økonomisk og i forhold til medarbejderstaben kan du være ekstra udfordret. Det kan også betyde, at du har sværere ved at opretholde den samme omsætning, siger han.

Læs hele analysen. 

Små eksportører i krise

DI’s rundspørge viser også, at det især er SMV’erne, der er meget aktive på eksportmarkederne, der har oplevet markant nedgang i omsætningen. I gennemsnit har de oplevet et fald i deres omsætning på 13 procent i 2020. Til sammenligning har de store virksomheder samlet set blot oplevet et omsætningsfald på 6 procent.

- Det viser jo med al tydelighed, at det har været ekstrahårdt at være en lille eksportvirksomhed. Hvor de store virksomheder ofte har salgsorganisationer i udlandet og en udbygget onlineforretning, er det ikke altid tilfældet for de små virksomheder. De bliver derfor ramt hårdt, når verden lukker ned og det ikke længere er muligt at rejse, siger Lars Holm Nielsen.

SMV’ernes udfordringer under coronakrisen koster også Danmark dyrt, påpeger han. Således har det især været de små- og mellemstore virksomhed med eksport, der har været med til at skubbe på Danmarks indtjening i udlandet i de senere år. Og for nogle SMV’er har eksportsuccessen været så stor, at de faktisk er vokset sig for store til at være SMV’er.

- Kommer SMV’erne svækket ud af krisen, vil det altså ikke blot være deres eget problem. Det vil også koste skattekroner og job i Danmark. Det er derfor også helt essentielt, at vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe dem til at komme godt igennem krisen, siger Lars Holm Nielsen.

DI har derfor også lanceret en eksportpakke med 32 konkrete forslag, der skal sparke gang i eksporten. I eksportpakke foreslås det blandt andet, at regeringen indgår bilaterale aftaler med Danmarks vigtigste samhandelspartnere om dokumentation af vacciner, test og immunitet, så det bliver lettere at få adgang til hinandens markeder. Mens et andet forslag er, at der etableres en tilskudsordning for SMV’er, så de kan få tilskud til at ansætte personer med en praktisk salgsbaggrund eller en servicetekniker i op til 12 måneder.

- Danmarks velstand og velfærd er afhængig af en succesfuld eksportindsats. Derfor er det helt essentielt, at vi får hjulpet de hårdest ramte virksomheder tilbage på fode igen, siger DI's chef for SMV-politik Lars Holm Nielsen.   

Læs også: SMV’ers omsætningen dykkede 70 procent: ”Nu er vi totalt tilbage og har rigtig travlt”

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Claus Aastrup Seidelin

Claus Aastrup Seidelin

Fagleder, Analyser

  • Direkte +45 3377 4863
  • Mobil +45 2779 6422
  • E-mail clas@di.dk

Relateret indhold