Står det til DI, skal der indføres et oplevelsesfradrag, der vil give mulighed for at trække momsen på oplevelser fra i skat - ligesom du i dag kan trække arbejdslønnen fra på visse håndværkeropgaver.

30.03.21 DIB Nyheder

DI's plan: Sådan kickstarter vi turist- og oplevelseserhvervet

Turist- og oplevelseshvervet står midt i en historisk krise. Nu vil DI kickstarte erhvervet med 12 konkrete forslag, der vil skabe vækst og arbejdspladser.

I 2020 tabte Danmark i alt 31 milliarder kroner i turismeomsætningen. Og tabene ser i indeværende år også ud til at skulle måles i milliarder af kroner.

Derfor er der brug for en kickstart af erhvervet, så det kommer stærkt igen, når Danmark og verden for alvor åbner op. Den er Dansk Industri (DI) nu klar med. 

 - Der skal gøres noget nu. Det er tydeligt, at mange af vores nabolande allerede er gået i offensiven for at sikre, at deres hoteller, restauranter og oplevelser kommer stærkt ud af krisen. Det bliver vi også nødt til at gøre, hvis vi ikke skal køres over af udlandet, siger vicedirektør i Dansk Industri (DI) Henriette Søltoft.

Hun peger blandt andet på, at Sverige allerede har åbnet for danske turister, der nu kan tage på weekendtur til deres ødegård eller storbyferie i Stockholm. 

- Hvis Danmark kommer langsomt ud af starthullerne risikerer vi simpelthen, at de udenlandsk turister – og for så vidt også de danske – retter opmærksomheden andre steder hen. Det vil koste det danske samfund dyrt både i job og indtjening.

DI vil kickstarte trængt erhverv

Så hvad er DI’s plan?

Henriette Søltoft fortæller, at der skal sættes ind på tre områder. For det første skal aktiviteten i turist- og oplevelseserhvervet stimuleres nu, for det andet skal omkostningerne sænkes og for det tredje skal der støttes om udvikling og omstilling af erhvervet.

- Den turisme- og oplevelsesindustri, som vi får, når corona er tæmmet, bliver ikke den samme, som vi havde før. Det skal erhvervet indstille sig på og indrette sig efter, hvilket allerede er i fuld gang. Men vi skal have sat turbo på omstillingen.

DI peger som et af sine forslag derfor på, at der i år afsættes 200 millioner kroner til omstilling af kulturerhvervene, samt at der ligeledes afsættes 200 millioner kroner til innovation i turist- og oplevelseserhvervene.

Pengene vil ifølge DI være godt givet ud, da corona har skabt et stort behov for at udvikle og omstille kultur, turisme og oplevelseserhvervene.

Læs hele DI's plan her.

Et oplevelsesfradrag her og nu

Samtidig er det ifølge DI klart, at der behov for at sikre, at danskerne rent faktisk også kommer tilbage på hoteller, restauranter og oplevelser, når der igen bliver mulighed for det.  

- Ingen ved, hvordan vi vil gebærde os, når der igen er mulighed for at gå ud og have det sjovt. Men vi vil fra DI’s side gerne sparke på for, at danskerne benytter mulighederne, når de igen er der, siger vicedirektør Henriette Søltoft.

Blandt de 12 konkrete forslag er derfor også, at indføre et ”oplevelsesfradrag” i stil med håndværker- og servicefradraget, så danskerne kan trække momsen fra i skat, når de går på restaurant, tager i biffen, Tivoli, Legoland eller noget helt femte.

- Vores håb er, at det for alvor igen vil få danskerne til at bruge alle de fantastiske tilbud om oplevelser, som vi har herhjemme. Vi har verdensklasse restauranter, forlystelsesparker, museer og kulturliv i Danmark. Det vil kun være godt, hvis vi alle lige får en genopfriskning af, hvilke oplevelser, der er rundt omkring i Danmark, siger Henriette Søltoft.

Sænk omkostninger for turisterhvervet

Set i lyset af den lange nedlukning af turist- og oplevelseserhvervet, er der dog også behov for, at sænke omkostningerne i erhvervet i den kommende tid. Alternativt er, at en masse virksomheder, der ellers var i topform før corona, drejer nøglen om.

DI foreslår derfor en række tiltag, der kan nedbringe virksomhedernes udgifter. Det drejer sig blandt andet om at give ikke momspligtige virksomheder adgang til den lavere el-afgift, at fritage museer for grundskyld og dækningsafgift og at forkorte den arbejdsgiverbetalte periode for sygedagpenge.

- Der er ikke nogen tvivl om, at turist- og oplevelseserhvervet i Danmark har høje udgifter set i forhold til deres konkurrenter. Danske lønudgifter er forholdsvis høje. Det samme gælder skatter og afgifter. Vil vi sikre, at de står sig stærkt i den kommende tid, hvor konkurrencen spidser til, vil det derfor være en rigtig god investering, hvis vi tager en række tiltag, der kan sænke erhvervets udgifter for en periode. De penge vil være godt givet ud på længere sigt, siger Henriette Søltoft.

Fakta: Sådan vil DI kickstarte turist- og oplevelseserhvervet

Stimuler aktiviteten ved:

- At sænke momsen midlertidigt

- At indføre et oplevelsesfradrag her og nu

- At normalisére refusion for virksomheders restaurationsmoms

- At iværksætte en tidlig indsats for at vinde markedsandele

 Sænk omkostningerne ved:

- At give ikke-momspligtige virksomheder adgang til den lavere elafgift

- At fritage museer for grundskyld og dækningsbidrag

- At afskaffe G-dage

- At forkorte den arbejdsgiverbetalte periode for sygedagpenge

Støt udvikling og omstilling ved:

- At skaffe finansiering til omstilling til ”ny normal”

- At understøtte innovation

- At give adgang til ekstraordinær carry-back fra 2020 til 2019

- At give bedre mulighed for at udnytte fremførte underskud

Kilde: DI: Kickstart af turist- og oplevelseserhvervet.

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Relateret indhold