Coronakrisen har på et år kostet 220 mia. kr. i tabt omsætning, viser DI-analyse. Der er brug for at spænde et sikkerhedsnet af hjælpepakker ud under virksomheder til Danmark er genåbnet - og for nogle brancher endnu længere.

Foto: Colourbox
22.03.21 DIB Nyheder

DI: Forlæng hjælpepakkerne nu

Der er brug for kompensationsordninger, så længe der er restriktioner. Virksomheder skal ikke tabes på gulvet lige før målstregen, siger DI-direktør Lars Sandahl Sørensen.

Regeringen og Folketingets partier forhandler om genåbning af landet efter påske, men hvad sker der så med hjælpepakkerne, der har været et sikkerhedsnet under tusindvis af danske arbejdspladser?

 De generelle kompensationsordninger, der dækker virksomhedernes tab som følge af corona-restriktioner står til at udløbe sammen med de nuværende restriktioner efter påske. Men det vil skabe for stor usikkerhed, så længe der stadig er mange forskellige restriktioner i Danmark, lyder det fra Dansk Industri (DI).

- Så længe der er restriktioner, er det nødvendigt, at der er kompensationsordninger. Det er afgørende, at vi ikke taber virksomheder på gulvet lige før målstregen, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Derfor skal de generelle ordninger løbe i takt med, at der er restriktioner.

- Det vil sige ind til den fulde genåbning, som vi håber kommer snarest muligt og senest, når +50-årige er vaccineret, som vi tidligere har foreslået, siger DI-direktøren.

Ifølge Sundhedsstyrelsens aktuelle vaccinationskalender vil de sidste +50-årige være vaccineret i begyndelsen af juni.

Læs også: Skru op for genåbningen før påske

Vi skal holde fast i de generelle ordninger så længe som muligt, da de er nemmere for både virksomheder og myndigheder at forstå og administrere. Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør

Brug for hjælp efter fuld genåbning

Forlængelse af hjælpepakker vil udvide sikkerhedsnettet under danske virksomheder.

- Vi skal holde fast i de generelle ordninger så længe som muligt, da de er nemmere for både virksomheder og myndigheder at forstå og administrere. De vil samtidig dække f.eks. underleverandører og andre virksomheder, der er ramt indirekte af anbefalinger, og som har lidt store tab, men som har været udelukket fra at søge de målrettede ordninger, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han understreger, at der dog også efter den fulde genåbning kan være brug for nogle målrettede kompensationsordninger, der kan få de sidste virksomheder med ud af krisen. Når restriktionerne udfases vil der formentlig stadig være virksomheder, som er hårdt ramt af eksempelvis  begrænsninger i ind- og udrejser.

- Derfor er det vores vurdering, at der i en periode efter genåbningen fortsat vil være behov for målrettet kompensation til virksomheder, som har et beviseligt omsætningstab på 30 pct. Det gælder især inden for turisme, oplevelser, luftfart, transport, rejser med videre. Det kræver en god model, som er administrerbar for virksomheder og offentlig administration, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI vurderer derudover, at der er behov for en langsigtet plan for de specifikke brancher, som man ved vil være særligt hårdt ramt i længere tid efter genåbningen.

Det gælder eksempelvis brancher med lang planlægningshorisont som store spillesteder. På den længere bane kan hjælpen f.eks. være i form af fradrag, tilskud, lån.

Læs også: DI-analyse - Salg for 220 mia. kr. tabt på et år med corona

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Søren Langelund

Søren Langelund

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3059
  • Mobil +45 2091 9335
  • E-mail slan@di.dk

Relateret indhold