Når det kommer til grøn energi og energieffektivisering har dansk erhvervsliv gode kort på hånden. Her er European Energy i gang med at installere solpaneler.

Fotograf: Søren Nielsen
31.03.21 DIB Nyheder

DI: Godt med et dansk pres for ambitiøse klimamål i EU

I år skal EU-landene blive enige om mål i 2030 for vedvarende energi og energieffektivisering. Regeringen vil kæmpe for, at målene bliver ambitiøse, og det vil gavne danske virksomheder , mener DI.

EU-landene skal være meget mere energieffektive og sætte fuld fart på udbygningen med vedvarende energi. Det mener regeringen, hvor klima-, energi- og forskningsminister, Dan Jørgensen, nu varsler en indsats for at få sat EU-landenes mål for energieffektivisering og vedvarende energi kraftigt  i vejret.

EU’s stats- og regeringsledere besluttede sidste år at øge CO2-reduktionerne i EU til mindst 55 procent i 2030. Derfor bliver man nødvendigvis nødt til at hæve de underliggende mål.

Inden forhandlingerne går i gang spiller regeringen ambitiøst ud med indikative mål på 45 procent for vedvarende energi og 40 procent for energieffektivisering i 2030.

- En accelereret udbygning af vedvarende energi i Europa er helt afgørende for fremtidens klimaneutrale samfund. Derfor vil vi fra dansk side arbejde for, at der på europæisk plan vedtages et mere ambitiøst 2030-mål for vedvarende energi på 45 pct., siger Dan Jørgensen.

Det vil medvirke til, at øge efterspørgslen efter danske løsninger og dermed også gavne dansk erhvervsliv, forudser ministeren.

I begge tilfælde er det høje niveauer, der vil udfordre og stimulere den grønne omstilling i EU.

Læs også: Få del i EU's coronamilliarder - DI står klar til at hjælpe

På jagt efter flertal for klimamål

Dan Jørgensen skal nu i gang med at skaffe støtte til forslagene blandt EU’s medlemmer – og det er ikke nødvendigvis helt enkelt, for flere af landene trækker i den anden retning. Ministerens arbejde får opbakning fra Dansk Industri.

- Danske virksomheder er stærke inden for både energieffektivisering og vedvarende energi, og de er klar til at bidrage, så det bliver muligt at nå de høje ambitioner. Vi er enige med regeringen i, at der er brug for en ambitiøs europæisk indsats, og skal vi i den retning, er Danmark nødt til at spille højt ud – der er mange lande, der trækker den anden vej, siger Anne Højer Simonsen, klimachef i DI.

Hun henviser til, at med et endnu mere ambitiøst europaparlament er det et faktum, at en af de største økonomiske motorer i verden øger klimaambitionerne og udviser et nødvendigt klimalederskab.

- Beslutningen om at reducere CO2-udledningen med 55 procent  er en kæmpe politisk sejr for alle med et grønt hjerte. Det er en beslutning, som vil få mærkbar betydning for klimaet. Og den kommer til at føre til forandringer for både virksomheder og borgere i Europa. Det er et bevis på, at EU’s medlemslande tager klimaet alvorligt og påtager sig en ledende rolle internationalt”, siger Anne Højer Simonsen.

Læs også: Velux og European Energy ser gyldne muligheder i EU's klimaplan

I mange EU-lande er der god mulighed for at isolere, udskifte vinduer og i det hele taget sikre, at man bruger energien så effektivt og smart som muligt. Anne Højer Simonsen, Vicedirektør

Energieffektive boliger og grøn energi

Nu skal beslutningen fyldes ud af handlinger. Anne Højer Simonsen peger blandt andet på, at der er brug for at sætte yderligere fart på indsatsen for at få energieffektiviseret boliger og virksomheder.

- I mange EU-lande er der god mulighed for at isolere, udskifte vinduer og i det hele taget sikre, at man bruger energien så effektivt og smart som muligt. Og dér kan vi noget i Danmark, som andre lande efterspørger, siger Anne Højer Simonsen.

Også når det kommer til udbygning af grøn energi har dansk erhvervsliv gode kort på hånden.

- Danske virksomheder kan tilbyde offshore vind løsninger i verdensklasse, ligesom konceptet med energiøer vil bidrage til at løfte indsatserne. Derfor skal vi være på forkant herhjemme og sørge for at EU trækker samme vej,  siger Anne Højer Simonsen.

Til juni vil EU-Kommissionen fremlægge forslag for at løfte indsatsen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anne Højer Simonsen

Anne Højer Simonsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3465
  • Mobil +45 4014 0603
  • E-mail anhs@di.dk

Relateret