10.03.21 DIB Nyheder

DI: Nedlukning hviler på et mangelfuldt datagrundlag

Der er brug for bedre data at træffe beslutninger på baggrund af end de nuværende, der har vist sig for upræcise med store konsekvenser for samfundet til følge, fastslår DI’s topchef Lars Sandahl Sørensen.

I et tweet sent mandag aften slog direktøren i Statens Serum Institut (SSI), Henrik Ullum, fast, at Danmark ikke længere har kurs mod de 870 indlagte i april, som ellers er blevet brugt som argument for, at Danmark ikke har kunne åbne mere op.

- Heldigvis har smitteudviklingen fulgt et af de mere gunstige scenarier, vores modellører regnede på. Så lige nu har vi ikke kurs mod 870, lød det fra SSI-direktøren.

I Dansk Industri mener man, at det er uheldigt, at der er så stor usikkerhed om datagrundlaget. 

- SSI’s beregninger har været for usikre for mange gange. Vi kan ikke holde landet i jerngreb på det her grundlag. Når direktøren så pludselig melder ud, at indlæggelsestallet ikke bliver 870, så skylder han at sige, hvad tallet så er, så vi ved, hvor meget der er taget fejl, siger direktør Lars Sandahl Sørensen og tilføjer:

- Hvis tallet ikke har egnet sig til at træffe beslutninger på baggrund af, så skulle man have været tydelig omkring dette. 

DI’s topchef understreger, at DI hele tiden – og fortsat bakker op om – at vi skal åbne Danmark op på en sundhedsmæssig forsvarlig måde.

- Men for at kunne forsvare denne linje er der brug for mere sikkerhed omkring de data, der er stillet til rådighed for beslutningerne. I det nuværende regime risikerer vi, at mange mister opbakningen til myndighederne. Alt for mange efterlades forvirrede, siger Lars Sandahl Sørensen.

Et bredere perspektiv på nedlukningen

Problemet er ifølge topchefen også, at det er uklart, hvad der præcist styres efter.

- Er det indlæggelser, personer i respiratorer, antal smittede eller antal døde?, spørger han.

Tiden er derfor nu kommet til at alle kræfter sættes ind på at få skabt et bedre datagrundlag hurtigst muligt. Og hvis det ikke kan skabes, må man forholde sig mere til virkeligheden og de stabile smittetal, den øgede smitteopsporing og de flere vaccinerede, påpeger Lars Sandahl Sørensen.

- Det kan sagtens være, at vi skal træde tre skridt frem, og så ét tilbage eksempelvis ved lokale udbrud, men det er bedre end en genåbning, der trækkes unødvendigt langt ud.

Han efterlyser samtidig, at der kommer en bredere betragtning på nedlukningen.

- Vi skal se på mere end kun indlæggelser og dødsfald. De mange børn hvis forældre ikke kan hjælpe dem med skolearbejde, har været uden et ordentligt undervisningstilbud i al for lang tid. Børn fra familier med sociale problemer, der i al for lang tid har været uden for myndighedernes søgelys. Unge der mistrives med sociale problemer. Familier der udfordres på deres livsværk eller arbejde, siger han.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Emil Fannikke Kiær

Emil Fannikke Kiær

Erhvervs- og Medlemsdirektør

  • Direkte +45 3377 3032
  • Mobil +45 2476 7713
  • E-mail efk@di.dk

Relateret indhold