18.03.21 DIB Nyheder

DI: Skru op for genåbningen før påske

Partiformændene diskuterer i eftermiddag yderligere genåbning, og Dansk Industri vil have øget genåbningen for børn, unge og erhvervsliv allerede fra næste uge.

 

Når statsminister Mette Frederiksen (S) i eftermiddag sætter sig for enden af forhandlingsbordet for at diskutere yderligere genåbning med folketingets partier, bør hun tænke på både børn, unge og erhvervsliv, siger politisk direktør i Dansk Industri (DI), Emil Fannikke Kiær.

- Der skal skrues op for genåbningen nu. Allerede inden påske. Hvad der kan åbnes, skal åbnes, for omkostningerne ved at holde lukket er så store, at vi ikke kan holde lukket en dag længere end højst nødvendigt. Det gælder både de menneskelige omkostninger og de økonomiske, hvor virksomhederne har tabt omsætning for 220 mia. kr. under corona, siger Emil Fannikke Kiær.

Statsministeren har sagt, at det kan være, at ”vi kan rykke frem, hvornår vi kan åbne mere”. Det glæder Emil Fannikke Kiær, og han ser først og fremmest på yderligere genåbning for børn og unge.

- De skal ud af børneværelser og kollegier og tilbage i klasselokaler, værksteder og auditorier. De mistrives og har allerede mistet enormt mange undervisningstimer. Så de skal af sted allerede på mandag, siger DI-direktøren.

Han peger konkret på 5.-10 klasser i folkeskolen, videregående uddannelser, erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser – eventuelt med visse forholdsregler. Emil Fannikke Kiær mener også, at en række erhverv er klar til yderligere genåbning i næste uge:

- Danskerne viser stort ansvar for at undgå smittespredningen, når de færdes i samfundet. Derfor skal vi også se på at få åbnet storcentre og frisører og andre liberale erhverv med de nødvendige forholdsregler. Det kan både virksomheder og danskere godt håndtere, siger Emil Fannikke Kiær.

Han peger desuden på en række udendørs aktiviteter.

- Vi kan færdes på gaden, i parker og til idræt. Så skal vi også kigge på genåbning af udendørsservering, så vi kan sidde på fortovsrestauranterne i forårssolen. Al genåbning vil hjælpe på både genopretning af økonomien og på at bekæmpe mismodet, siger Emil Fannikke Kiær.

Coronapas skaber rum for yderligere genåbning

Han tror også på, at coronapasset kan skabe rum for yderligere genåbning. Regeringen har på DI’s opfordring lovet et digitalt coronapas, der er færdigt til maj, og der er allerede nu et foreløbigt coronapas på sundhed.dk, hvor man både kan se vaccinationer og testsvar.

- Coronapasset bør både i sin foreløbige og endelige udgave give mulighed for, at oplevelser og restaurationer m.v. kan åbne dørene igen. Det er bedre at åbne med coronapas, hvis alternativet er fortsat at holde lukket. Med en vaccine eller et hurtigt svar på en kviktest og et coronapas i hånden kan man med et dugfrisk resultat f.eks. gå i biografen, tage på universitetet eller gå til fodbold med en minimal risiko for at bringe smitten med sig. Det skal vi udnytte, siger Emil Fannikke Kiær.

Han understreger, at samfundet fortsat bør genåbne helt, når de +50-årige er blevet vaccineret, men at alt, der kan åbne før på sundhedsforsvarlig vis, skal genåbnes.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Emil Fannikke Kiær

Emil Fannikke Kiær

Erhvervs- og Medlemsdirektør

  • Direkte +45 3377 3032
  • Mobil +45 2476 7713
  • E-mail efk@di.dk

Relateret indhold