31.03.21 DIB Nyheder

Fortsat prisstigninger på boligmarkedet i 2021

Nye tal: Ifølge Danmarks Statistik var årsstigningen på ejerlejligheder 12,7 procent, mens priserne på enfamiliehuse steg 11,6 procent fra januar 2020 til januar 2021.

Positiv prisudvikling på boligmarkedet gavner dansk økonomi generelt, men ifølge DI bør vi have særlig opmærksomhed på, at priserne ikke må fortsætte himmelflugten.

- Boligmarkedet er kommet godt fra start i 2021, hvor det i forvejen høje niveau for både prisudvikling og antal handler er fortsat opad, siger DI-boligøkonom Bo Sandberg, der taler om historiske stigninger.

- Vi skal tilbage til 2016 for senest at have haft tocifrede procentvise prisstigninger på ejerlejligheder som gennemsnit på landsplan, mens vi skal helt tilbage til umiddelbart før finanskrisen i 2007 for at finde tocifrede prisstigningstakter på enfamiliehuse som landsdækkende gennemsnit, siger Bo Sandberg.

- Som udgangspunkt er det godt, også for den øvrige økonomi, at boligmarkedet er bomstærkt og i vækst. Men det er naturligt, at øjeblikkets meget voldsomme prisstigninger påkalder sig skærpet opmærksomhed. Det er nemlig ikke sundt, hvis boligpriserne gennem en længere periode stiger et pænt stykke udover det, som de underliggende økonomiske forhold som f.eks. rente og indkomst, tilsiger, pointerer DI-boligøkonomen.

- Der er tale om ”sælgers marked” på boligmarkedet, hvor der i øjeblikket i snit handles et hus, en ejerlejlighed eller et sommerhus ca. hvert tredje minut, og hvor vi ser tocifrede boligprisstigninger. En del af denne udvikling kan forklares med, at vi under coronatiden har flyttet efterspørgsel fra de svært tilgængelige goder som ferierejser og restaurantbesøg til boligforbrug og sommerhusdrømme i stedet, siger Bo Sandberg.

- Her og nu skal man derfor nok også have is i maven og afvente genåbningen af samfundet, og se hvordan adfærd, efterspørgsel – men også renteniveauet – ser ud til efteråret og i 2022, når nogle af de ekstraordinære coronaeffekter er aftaget, og så tage politisk bestik af situationen til den tid, siger Bo Sandberg.

DI understreger dog endnu engang, at det er ekstremt vigtigt, at der presses på, for at de nye ejendomsvurderinger kommer på plads.

- De er nemlig forudsætningen for, at det nye og mere konjunkturudjævnende boligskattesystem kan træde i kraft som planlagt i 2024. I forvejen er der en ærgerlig forsinkelse på tre år i forhold til den oprindelige plan, siger DI's bolig- og skatteøkonom Bo Sandberg.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Bo Sandberg

Bo Sandberg

Skatteøkonom

  • Direkte +45 7216 0142
  • Mobil +45 2850 3819
  • E-mail bsa@di.dk

Relateret indhold