André Rogaczewski, adm. direktør i Netcompany og Microsoft Danmarks adm. direktør Nana Bule deltager i regeringens digitaliseringspartnerskab sammen med 24 andre topfolk fra erhvervsliv, regering, faglige organisationer og forskerkredse.

Fotomontage: Belle Djerberg
16.03.21 DIB Nyheder

Nana Bule og Rogaczewski: Sæt turbo på digital udvikling

To af landets største digitale virksomheder roser regeringens nye digitale indsats, for der er ingen tid at spilde, hvis Danmarks teknologiske førerposition skal bevares.

Danmark skal sætte ekstra fart på den digitale udvikling for at bevare landets førerposition. Derfor er det godt, at regeringen nu går i offensiven og sammen med erhvervslivet vil sætte en retning for de næste digitale skridt her i landet.

Det mener Microsoft Danmarks adm. direktør Nana Bule og André Rogaczewski, adm. direktør i Netcompany. De er med i digitaliseringspartnerskabet, der blev præsenteret hos DI tirsdag, og som til efteråret skal barsle med forslag, som vil indgå i regeringens arbejde med en digitaliseringsstrategi for Danmark. 

Læs mere om partnerskabet her.

Nana Bule henviser til, at regeringen dermed følger op på statsminister Mette Frederiksens udmelding ved DI’s topmøde i 2020, hvor hun varslede behovet for en national digital strategi.

- Det er blevet endnu mere relevant efter coronakrisen, hvor vi kan se, at de virksomheder som har klaret sig bedst, er de virksomheder som takket være digitale teknologier har været i stand til at omstille sig hurtigt, siger hun.

Samtidig har vi oplevet et sundhedsvæsen, der har vist stor effektivitet og smidighed i test- og vaccineforløb.

- Men den førerposition i offentlig digitalisering er ikke sikret for evigt, for andre lande rykker også hurtigt nu og investerer massivt i digital innovation. Derfor er det afgørende, at vi ikke står stille, men sætter fart på digitalisering i Danmark, fortsætter Nana Bule.

Læs også: Digitalt partnerskab styrker kickstart efter coronakrise

Drop ophold på rastepladsen

Ifølge André Rogaczewski har Danmarks høje grad af digitalisering sikret, at landet ikke har været så hårdt ramt af krisen som andre lande. Og det kan vi godt glæde os over, bare vi gør det kort.

-  Vi kan godt et kort øjeblik dvæle ved, hvor relativt godt vi har klaret os takket være digitalisering, og hvor godt de fleste danske virksomheder har været  stand til at holde produktionen i gang. Men skal Danmark også være konkurrencedygtig i fremtiden, kan vi ikke blive for længe på rastepladsen, siger Netcompanys adm. direktør og fortsætter:

- Det handler i virkeligheden om meget mere end digitalisering. Det handler om dig og mig, vores virksomheder og hele vores samfund. Digitaliseringen rummer enorme muligheder for os alle, men også udfordringer. Uanset hvad vil måden vi omfavner og inddrager teknologiens udvikling på, være altafgørende for vores og vores børns fremtid.

De store virksomheder er længere fremme end de mindre – rent digitalt. Vi skal have SMV’erne med. Nana Bule, adm. direktør, Microsoft Danmark

Afgørende for grøn omstilling

Nana Bule påpeger, at digitaliseringen også er afgørende for den grønne omstilling, hvilket gør en dansk digital strategi endnu mere vigtig.

- Det er nærmest en parallel transformation, hvor digitalisering og grøn omstilling understøtter hinanden. Hvis vi bliver bedre til at udnytte samfundets data, kan vi også bedre energieffektivisere og  drive grøn digital innovation, som kan eksporteres til resten af verden, siger hun.  

Det digitale partnerskab har fem hovedtemaer, hvor Nana Bule også ser potentiale i temaet om øget offentlig-private samarbejde.

- Det er vigtigt, at der her sikres bred opbakning fra erhvervslivet, og jeg ser her en god kobling til DIs CEO Commitment, hvor det er et centralt element, siger Nana Bule.

CEO Commitment blev stiftet i februar hos DI med en række store og små medlemsvirksomheder, hvor målet er, at man igennem en række topmøder drøfter Danmarks digitale udvikling. I den sammenhæng er netop også SMV’erne afgørende.

- De store virksomheder er længere fremme end de mindre – rent digitalt. Og vi skal have SMV’erne med, hvis vi som samfund for alvor skal høste gevinsten af digitalisering. Derfor er DI en vigtig aktør, fordi langt hovedparten af medlemmerne netop er mindre virksomheder, siger Nana Bule.

André Rogaczewski var den primære initiativtager til CEO Commitment.

Læs også: Nana Bule - Man kan ikke forudsige, hvordan folk reagerer i en krise

Uanset hvad vil måden vi omfavner og inddrager teknologiens udvikling på, være altafgørende for vores og vores børns fremtid. André Rogaczewski, adm. direktør, Netcompany og formand for DI Digital

Opskrift på en vindernation

André Rogaczewski påpeger, at Danmarks liden størrelse betyder, at forandringer kan gennemføres hurtigere end andre steder.

- Men det er kun hvis alle er med, og derfor er det også rigtigt positivt, at regeringens digitaliseringspartnerskab består af repræsentanter fra regeringen, topledere og eksperter fra erhvervslivet, forskningsverden, civil-samfundet og parter på arbejdsmarkedet, siger han.

André Rogaczewski forudser, at fremtidens vindernationer, bliver de lande der formår at kombinere deres eksisterende samfund med den digitale udvikling til gavn for vækst, velstand og velfærd.

Læs også: Topledere til kamp for Danmark som digitalt fyrtårn

Den digitale udvikling må dog ikke gå på kompromis med datasikkerhed, pointerer Nana Bule.

- Det er afgørende med en sikker og ansvarlig digital udvikling, hvor vi også styrker brugen af åbne data. Der følger også et bredt ansvar med i den proces, for vi skal beskytte den enkelte borger og vores data, siger Nana Bule.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Rikke Hougaard Zeberg

Rikke Hougaard Zeberg

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3173
  • Mobil +45 2084 0194
  • E-mail riz@di.dk

Relateret indhold