Peab Asfalt markedsfører skiftet fra fossil naturgas til certificeret biogas under navnet ECO-Asfalt.

Foto: Peab Asfalt
12.04.21 DIB Nyheder

Biogas skal sænke Peab Asfalts CO2-emissioner med 40 procent årligt

100 procent certificeret biogas skal fremover levere energi til produktionen på tre af Peab Asfalts fabrikker. Det forventes at reducere virksomhedens CO2-emissioner med 40 procent om året på de udvalgte fabrikker. På sigt skal alle Peab Asfalts fabrikker producere på certificeret biogas.

Fra den 22. april 2021 overgår Peab Asfalt som den første danske asfaltproducent fra naturgas til certificeret biogas. I første omgang omlægges produktionen på virksomhedens tre fabriker i Køge, Vandel og Randers.

Ved asfaltproduktion tegner energiforbruget i asfaltanlægget sig for cirka 50 procent af CO2-udledningen, hvor tørring og opvarmning af stenmaterialet er den mest energiintensive del af processen. Hos Peab Asfalt markedsføres skiftet fra fossil naturgas til certificeret biogas under navnet ECO-Asfalt, og det nye tiltag forventes at reducere virksomhedens CO2-emissioner med 40 procent om året på de udvalgte fabrikker.

Initiativet er et vigtigt skridt mod målet om, at virksomhedens i alt syv danske fabrikker skal producere på 100 procent certificeret biogas senest i 2025.

– Overgangen fra fossile brændstoffer i produktionen er den vigtigste foranstaltning til at reducere klimapåvirkningen i produktionen af asfalt. Hos Peab Asfalt er det samtidig en del af et større miljøinitiativ, hvor vi også arbejder med energieffektivitet, reduceret produktionstemperatur, fossilfri transport og udlægning og ikke mindst øget genbrug, der sparer både CO2-udledning og naturressourcer, fortæller administrerende direktør i Peab Asfalt, Claus Terkildsen.

Læs også: Sådan vil DI gøre vejkøerne kortere

Driver den grønne udvikling fremad

Overgangen til biogas er baseret på et system af biogas-certifikater, da al gas leveres i samme faste net.

Certificeret biogas betyder, at energileverandøren er forpligtet til at tilsætte den købte mængde biogas til gasnettet og dermed erstatte den tilsvarende andel af naturgassen. Ud over at blive betragtet som klimaneutral, bidrager biogas også til et cirkulært flow, da det er fremstillet af organiske restprodukter. Biogassen er lokalt produceret og kan leveres i det eksisterende netværk uden nødvendige ombygninger eller klimabelastende transporter. Det gør certificeret biogas til det bedste fossilfrie valg for Peab Asfalt.

–  For os er det vigtigt at kunne sikre, at vores handlinger virkelig har en effekt. Derfor har det været en forudsætning, at Danmark har et velfungerende og gennemsigtigt system til biogascertifikater, som er tredjepartsverificerede og godkendt i henhold til de internationale indberetningssystemer for klimapåvirkning, siger Claus Terkildsen.

Han tilføjer:

– Ved at købe certificeret biogas, ønsker vi at være med til at drive udviklingen hos energileverandører og fremskynde overgangen til et fossilfrit samfund.

Læs også: Nordic Sugar: Nu kommer Svend Aukens gasledning også til os

Komplet sporbarhed og klimaberegning

For Peab Asfalt giver certificeringen også sporbarhed med hensyn til oprindelsen af de råmaterialer, der anvendes til produktion af biogas og for den samlede miljøpåvirkning af hele kæden.

– Vi har analyseret den samlede miljøpåvirkning af vores ECO-Asfalt fra et livscyklusperspektiv, fra udvinding af råvarer til levering af den færdige asfalt. Det hele er dokumenteret i en tredjepartsrevideret miljøvaredeklaration, en såkaldt EPD, siger Claus Terkildsen og uddyber:

– Derudover tilbyder vi alle kunder en klimaberegning, der viser miljøpåvirkningen i deres specifikke asfaltprojekt. Beregningen indeholder ligeledes miljøgevinsten af tilsat genbrugsasfalt. På denne måde kan vi sikre fuld gennemsigtighed for vores kunder.

Læs også: Nyt værktøj klar: Kom i gang med grøn omstilling

Dokumentation er vejen frem

I DI roser branchedirektør Michael Svane, DI Transport, initiativet fra Peab Asfalt.

- Det er helt nødvendigt, at fremtidens vejbyggeri sker med langt mindre klimabelastning, end det sker i dag. Det vil blive et krav fra kunder, at leverandører kan dokumentere sænket klimabelastning, så det er en naturlig fremtidssikring for virksomheden, siger branchedirektøren.

Han påpeger, at DI netop har fremlagt en samlet infrastrukturplan, der vil stille store krav til sænket klimabelastning fra byggeprojekterne.

- Både i Danmark og i udlandet skal og vil der være fokus på klimapåvirkning i såvel anlægsfasen som i fremtidig drift. Derfor skal virksomheder, der vil gøre sig håb om at få ordrer, selvfølgelig arbejde på at sænke belastningen og på at kunne dokumentere effekterne, siger Michael Svane.  

Læs også: Sådan får vi grøn energi i hele samfundet

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Michael Svane

Michael Svane

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4652
  • Mobil +45 4036 1348
  • E-mail misv@di.dk

Relateret indhold