Der er ingen tvivl om, at der er brug for at regulere kunstig intelligens, men det er vigtigt, at det sker på baggrund af en risikovurdering, siger Rikke Hougaard Zeberg, branchedirektør i DI Digital.

21.04.21 DIB Nyheder

Bøder på 4 procent af omsætning: Nye EU-krav om brug af kunstig intelligens

EU-Kommissionen lægger med et nyt udspil onsdag op til mere ansvarlig brug af data og stiller samtidig krav til brug af den moderne teknologi. DI hilser den nye regulering velkommen, men frygter samtidig tunge administrative byrder for virksomhederne.

For at leve op til Kommissionens forslag vil virksomheder skulle dokumentere, hvordan maskiner, robotter og computersystemer bruger kunstig intelligens, når der er tale om høj-risiko anvendelse af kunstig intelligens. Hvis virksomheder ikke lever op til de nye krav, risikerer de at få bøder op til 4-6 pct. af den globale omsætning. Det viser et udspil fra EU-Kommissionen, som Dansk Industri (DI) har fået indsigt i.

- Virksomhederne skal forberede sig allerede nu på de nye krav. Der er ingen tvivl om, at der er brug for at regulere kunstig intelligens, men det er vigtigt, at det sker på baggrund af en risikovurdering, så ikke al brug af kunstig intelligens kræver omfattende dokumentation og rapportering, siger Rikke Hougaard Zeberg, branchedirektør i DI Digital, og tilføjer:

- Vi anerkender behovet for regulering, men det er helt afgørende ikke at dræbe den europæiske innovationskraft med bureaukrati og langvarige godkendelsesprocesser i konkurrencen med Kina og USA, Det er f.eks. vigtigt, at virksomhederne også fremover kan benytte kunstig intelligens til at optimere deres ordresystemer eller sikre at deres produktionsudstyr og processer fungerer optimalt, uden at blive pålagt unødvendig bureaukrati.  

Kunstig intelligens er vigtig i den grønne omstilling

DI påpeger, at kunstig intelligens ikke kun er robotter i science-fiction, men også en teknologi, der kan hjælpe os med at håndtere store samfundsudfordringer, som eksempelvis den grønne omstilling.

- Vi har brug for bæredygtige og innovative virksomheder, og de trækker i høj grad på moderne teknologi som kunstig intelligens, der kan spille en afgørende rolle i kampen mod klimaforandringer. Rikke Hougaard Zeberg. 

Hun påpeger, at det meste af vores samfund er påvirket af kunstig intelligens. Teknologien er baseret på computeranalyse af store mængder af data og bliver eksempelvis brugt til automation i produktionsvirksomheder, til bedre diagnosticering i sundhedsvæsenet og når vi handler online eller streamer film.

Læs også: Finland forærer dig og dine medarbejdere gratis kursus

Kunstig intellingens rummer etiske dilemmaer

Men brugen af kunstig intelligens rummer også praktiske udfordringer og etiske dilemmaer, som EU-Kommissionen vil komme til livs med ny regulering, der blandt andet stiller nye krav til virksomhedernes brug af teknologien.

- Kunstig intelligens kan accelerere vores digitale udvikling i Europa og i Danmark, der er helt afgørende for vores vækst og konkurrenceevne. Hvis vi skal høste det fulde potentiale, skal EU-landene være de bedste i verden til at bruge data og kunstig intelligens på en ansvarlig måde, der vækker tillid hos borgerne og virksomhederne, siger Rikke Hougaard Zeberg, branchedirektør i DI Digital.

Hun roser EU-kommissionen for at komme med et første forsøg på at regulere ny teknologi, så vi tager stilling og bruger den ansvarligt med tanke på mulige konsekvenser, når kloge computere skal håndtere svære problemstillinger.

- Der skal findes en god balance mellem at tage ny teknologi i brug og at beskytte samfundet mod en uhensigtsmæssig udvikling, siger Rikke Hougaard Zeberg.

EU-Kommissionen ønsker blandt andet mere transparens omkring brug af data, der er selve motoren i kunstig intelligens, som også kaldes artificial intelligens (AI). Den øgede transparens skal sammen med en række andre krav bane vejen for mere ansvarlig brug af data, der kan være indsamlet fra borgere, virksomheder eller offentlige institutioner.

Læs også: Død skildpadde kan kvæle svanemærkede vådservietter

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Morten Rosted Vang

Morten Rosted Vang

Fagleder, Digital ansvarlighed og cybersikkerhed

  • Direkte +45 3377 4707
  • Mobil +45 2291 5081
  • E-mail morv@di.dk

Relateret indhold