29.04.21 DIB Nyheder

Boligfest på villavejene

Nye tal: Boligmarkedet er kommet godt ind i 2021. En årsstigning på knap 12 procent for enfamiliehuse vidner om høj efterspørgsel og viser, at boligfesten er rykket ud på villavejene, vurderer Dansk Industri.

- Som det nok vil være de fleste bekendt, er boligmarkedet kommet godt fra start i 2021, hvor det i forvejen høje niveau for både prisudvikling og antal handler er fortsat opad, siger DI-boligøkonom Bo Sandberg.

Ifølge Danmarks Statistik var årsstigningen på ejerlejligheder 7,7 procent, mens priserne på enfamiliehuse steg hele 11,8 procent fra februar 2020 til februar 2021.

- En årsstigning på næsten 12 procent for enfamiliehuse er den højeste prisstigning i statistikkens historie, og det vidner om, at boligfesten i høj grad er rykket ud på villavejene, ikke mindst i forstæderne til de store byer, hvor alt i øjeblikket kan sælges, siger Bo Sandberg.

- Samtidig er det glædeligt, at prisstigningerne er aftaget noget på det mere volatile – og politisk opmærksomhedssøgende – ejerlejlighedsmarked. Man må faktisk håbe, at prisstigningerne på ejerlejlighedsmarkedet nu finder et mindre voldsomt leje med étcifrede i stedet for tocifrede procentstigninger. Men det er alt for tidligt at konkludere på baggrund af en enkelt måneds tendens, siger DI-boligøkonomen.

- Et bomstærkt boligmarked med mange handler, høj friværdi, få tvangsauktioner, lav rente og en overkommelig gennemsnitlig boligbyrde for familierne, er godt nyt for dansk økonomi. Men det er til gengæld ikke sundt, hvis boligpriserne gennem en længere periode stiger mere end de underliggende økonomiske forhold som renten og husstandsindkomsten tilsiger, pointerer DI-boligøkonom Bo Sandberg.

DI understreger dog endnu en gang, at det er ekstremt vigtigt, at der presses på, for at de nye ejendomsvurderinger kommer på plads.

- Man fristes til at sige, der kommer en god løsning i 2024. Men spørgsmålet er, om man kan vente så længe med justeringer i f.eks. låneregler og krav til kontantbetaling. Men på sigt, er det nye boligskattesystem i 2024 det vigtigste drivanker for prisudviklingen. Og de nye ejendomsvurderinger er forudsætningen for, at det nye og mere konjunkturudjævnende boligskattesystem kan træde i kraft som planlagt. I forvejen er der en ærgerlig forsinkelse på tre år i forhold til den oprindelige plan, siger DI's bolig- og skatteøkonom Bo Sandberg

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Bo Sandberg

Bo Sandberg

Skatteøkonom

  • Direkte +45 7216 0142
  • Mobil +45 2850 3819
  • E-mail bsa@di.dk

Relateret indhold