Kronjuvelen i Danmark er vores digitalisering, siger Demants adm. direktør, Søren Nielsen, der også er formand for DI Life Science. Med regeringens strategi bliver data mere tilgængelige til gavn for bedre sundhedsløsninger og bedre vilkår for life science industrien.

Foto: Demant
16.04.21 DIB Nyheder

Demant: Rammevilkår centrale for vækstsucces i life science

Life science eksportpotentiale kan nå 373 mia. kr. i 2030. Men succesen afhænger blandt andet af vilkår for forskning, udvikling samt evnen til at tiltrække nok kvalificeret arbejdskraft, vurderer Demant-chef, Søren Nielsen.

Danmark har en stærk life science branche med en række unikke styrkepositioner som giver vækst i arbejdspladser, eksport og indtægter til landet. Men globalt er vi oppe mod store lande og stærke aktører – hvor vi risikerer at blive klemt og hægtet af udviklingen, hvis ikke vilkårene er optimale. 

Sådan lyder det fra adm. direktør Søren Nielsen som står i spidsen for Demant, der i 2020 solgte høreløsninger og audioudstyr for 15 mia. kr. Han er også formand for DI Life Science og har et klart blik for nødvendigheden af fornuftige rammevilkår, hvis life science branchen skal bevare sin globale konkurrenceevne. Regeringen har fredag fremlagt en strategi for branchen, der forbedrer potentialet.  

Læs hele strategien her

Forskning og udvikling afgørende

En af de vigtigste brikker er vilkårene for forskning og udvikling (FoU), forklarer Søren Nielsen. Regeringen har forlænget FoU-fradraget på 130 procent til og med 2022 – men det bør være permanent, hvis vi skal bevare konkurrenceevnen internationalt.

- Vi ser at Kina, USA og andre europæiske lande gør det endnu mere attraktivt at placere forskningen i deres lande. Og her kan vi i Danmark for en relativ lille investering høste en stor gevinst, fordi 95 procent af branchens omsætning hentes globalt, siger Søren Nielsen.

Life science branchen bruger omkring 15 mia. kr. årligt på forskning i og udvikling af bedre medicin, medicinsk udstyr og andre sundhedsløsninger. Og det skaber betydelige eksportindtægter; i 2020 rundede branchens eksport 150 mia. kr.  med potentiale til at nå 373 mia. kr. i 2030, hvis de seneste 10 års vækstrate bliver fastholdt.

Læs også: Branchechef - Life science centralt for dansk velfærd

Det skal gøres endnu mere attraktivt at slå sig ned i Danmark – ikke kun for forskere men også for medarbejdere med andre naturvidenskabelige og sundhedsfaglige ekspertiser. Søren Nielsen, adm. direktør, Demant.

Endnu mere attraktivt at arbejde i Danmark

En anden afgørende faktor for vækst og fastholdelse af konkurrenceevne er muligheden for at tiltrække nok kvalificeret arbejdskraft. Den internationale konkurrence om de bedste folk er hård, hvilket Demant-direktøren mærker i egne rækker med over 100 ubesatte stillinger.

- Vi har i dag en stærk fødekæde af ekstremt kvalificeret naturvidenskabelig arbejdskraft i Danmark, men talent er en knap ressource på den korte bane. Fødekæden skal styrkes med flere uddannelsespladser i Danmark, men også ved at vi tiltrækker endnu flere talenter fra andre lande, siger han og uddyber:

- Vi kan ikke uddanne nok i Danmark – for så skulle alle jo blive ingeniører og læger. Derfor skal det gøres endnu mere attraktivt at slå sig ned i Danmark – ikke kun for forskere men også for medarbejdere med andre naturvidenskabelige og sundhedsfaglige ekspertiser, siger Søren Nielsen.

Læs også: Life science udspil kommer på det helt rigtige tidspunkt

Den digitale kronjuvel

Danmarks position som en af verdens førende life science-nationer med et effektivt sundhedssystem, er understøttet af et stærkt samarbejde mellem virksomheder og den offentlige sundhedssektor. En afgørende faktor er Danmarks digitalisering. Og det kan bruges til både at skabe ny vækst – og tiltrække ekspertise, for vi har et meget attraktivt grundstof – nemlig data, mener Søren Nielsen.

- Kronjuvelen i Danmark er vores digitalisering, som er helt unik sammenlignet med andre lande. Vi har en digital infrastruktur, og vi har mere end 40 år med et personregister. Det har for alvor bevist sin værdi under coronapandemien, hvor registret har gjort det muligt lynhurtigt at bremse smitten helt ned på enkelte sogne, forklarer han.

Regeringen vil nu sikrer en mere enkel adgang til datamængderne via én fælles indgang til sundhedsdata og et nationalt partnerskab på området, som blandt styrker vilkårene for klinisk forskning. 

- Det er klart et vigtigt fremskridt, at data bliver lettere tilgængeligt. Vi skal naturligvis have høje etiske standarder for behandling af disse data, men det vil komme borgerne til gode i form bedre sundhedsløsninger, mens life science sektoren også får bedre vilkår og vil blive endnu mere attraktiv for forskere, siger Søren Nielsen.

Det vil også medvirke til at skabe nye virksomheder, forventer han.

Åbenlyse globale vækstmuligheder

Internationalt er vækstpotentialet stort, hvis branchen formår at bevare momentum. Klodens befolkning vokser og lever længere – hvilket betyder at behovet for bedre sundhedstilbud og behandling af kroniske sygdomme følger med op.

-  På globalt plan går kurven kun én vej i takt med, at blandt andet befolkninger i Asien og Sydamerika vokser og bliver ældre. Det vil betyde, at vi har over 1,5 milliarder mennesker som er over 65 år i 2050, så det er mere end en fordobling i forhold til i dag. Derfor ser life science branchen ind i betydelige nye markeder, der kan skabe værdi for Danmark, hvis vi kan bevare vores konkurrenceevne, siger Søren Nielsen.  

Læs også: Genmab - Vi er kun lige ved begyndelsen

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peder Søgaard-Pedersen

Peder Søgaard-Pedersen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3945
  • Mobil +45 2128 6755
  • E-mail peso@di.dk

Relateret indhold