DI’s udspil ”Flere nye vækstvirksomheder – en ny iværksætterpolitik for Danmark” er bl.a. blevet til med bidrag fra danske iværksættere, investorer og eksperter, som sidder i DI’s Iværksætter Advisory Board.

Video: Aleksander Hørup
29.04.21 DIB Nyheder

DI: Vi skal have flere iværksættere med vækst

Danmark er slet ikke noget dårligt land at starte virksomhed i, men vi har for få iværksættere og for få mindre virksomheder, der har vækst, mener DI, der i dag præsenterer et nyt iværksætterudspil.

Regeringen og Folketinget skal hurtigst muligt komme med en samlet offensiv plan for, hvordan vi får flere nye virksomheder med vækst. Det mener landets største erhvervsorganisation Dansk Industri, som nu fremlægger sit eget udspil til en ny iværksætterpolitik med 25 konkrete forslag til, hvordan Danmark kan få flere virksomheder med stor vækst.

- Det er både ærgerligt og synd, men også farligt, at vi halter bagefter resten af Europa, når det gælder om at skabe nye, fremgangsrige virksomheder. Derfor skal politikerne nu beslutte sig for, hvad der skal til for at rette op på den kedelige udvikling – og det kommer vi nu med 25 konkrete forslag til, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Læs hele DI's udspil. 

Få vækstiværksættere i DK

Ifølge tal fra Eurostat og Danmarks Statistik skaber Danmark færre vækstiværksættere end EU-gennemsnittet og væsentligt færre end blandt andet Sverige.

- Vi kan ikke bare tage vores velfærdssamfund for givet. Derfor er der brug for, at der nogle, og gerne flere, der tør løbe den risiko, det er, at starte nye virksomheder, for det er jo dem, vi skal leve af, og det er fra dem, indtægterne til fremtidens velfærdssamfund kommer. Det er især vigtigt at huske på i den nuværende krise, lyder det fra DI-direktøren.

DI’s udspil ”Flere nye vækstvirksomheder – en ny iværksætterpolitik for Danmark” er bl.a. blevet til med bidrag fra danske iværksættere, investorer og eksperter, som sidder i DI’s Iværksætter Advisory Board. Et af de centrale forslag er, at små iværksættervirksomheder skal kunne geninvestere hele deres overskud i at få virksomheden til at vokse. Det skal øge sandsynligheden for, at nye virksomheder hurtigt vokser sig store og succesfulde. Samtidigt vil DI lade iværksætterne vente med at håndtere komplicerede regler om skatteopgørelse, til de kan udlodde overskud.

Læs også: ”Jeg gør mine døtre stolte – det er svært at bede om mere”

Unødvendige bump skal fjernes

DI’s forslag vil give statskassen et provenutab på mellem ½ og 1 mia. kr. det første år.

- Tænk på den kæmpe gevinst, det er for samfundet, hvis flere iværksættervirksomheder udvikler sig som for eksempel de forholdsvis nye virksomheder Netcompany og Systematic, der har flere tusinde ansatte i dag. Så kommer pengene tifold tilbage i statskassen i form af nye arbejdspladser og skatteindtægter, siger Lars Sandahl Sørensen.

Ifølge DI er der netop nu brug for at få flere iværksættervirksomheder med vækst, fordi der er behov for at genstarte økonomien oven på coronakrisen.

- Det vil altid være risikabelt at starte virksomhed, men vi skal sørge for, at unødvendige bump på vejen ikke blokerer for iværksætterens succes. Og det er særligt i de første år, at mange iværksættere ikke klarer skærene. Derfor er det en hjørnesten i DI’s iværksætterpolitik at give iværksætterne en nemmere opstart og et bedre fundament for hurtig vækst, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Iværksætterpanel skal drømme om bedre vilkår

Gør det nemmere at investere

En række af de andre forslag i DI’s udspil går ud på at gøre det nemmere og mere attraktivt at investere i iværksættervirksomheder. Et andet forslag er at øge mangfoldigheden, hvor vi ønsker at ændre den skæve fordeling af investeringer mellem mandlige og kvindelige iværksættere.

- Det er en stor beslutning at tage, når du starter egen virksomhed – du sætter meget på spil og tager en stor risiko. Vi kan hjælpe flere til at turde tage springet. Det gør vi ved at fjerne mest muligt bøvl, reducere usikkerheden og gøre det mere attraktivt at investere i iværksættervirksomheder. Den store risiko er måske også forklaringen på den tøven med at tage chancer, vi oplever, og som kommer til udtryk i, at flere vælger at blive lønmodtager. Den kultur vil vi gerne gøre op med, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Kvindelige iværksættere spørges til problemer frem for muligheder

DI HJÆLPER IVÆRK-SÆTTERE

Gratis iværksættermedlemskab. DI hjælper iværksættere med et års gratis råd og vejledning om personalejura, international vækst, adgang til netværk og brancher, politisk indflydelse og meget mere. Læs mere om alle medlemsfordelene og kontakt os. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sine Linderstrøm

Sine Linderstrøm

Teamleder

  • Direkte +45 3377 3571
  • Mobil +45 2098 9913
  • E-mail sili@di.dk

Relateret indhold