- Vi vil gerne have medarbejderne til at gå eller cykle mere til arbejde. Dels for deres sundheds skyld, dels af hensyn til klimaet, fortæller adm. direktør Holger Ross Lauritsen fra VM-Tarm.

12.04.21 DIB Nyheder

2.000 kroner i bonus: Nu kappes medarbejderne om at cykle mest

Den vestjyske virksomhed VM Tarm giver medarbejdere, der cykler eller går til arbejde en lønbonus på 2.000 kroner. Målet er sundere medarbejdere og en mindre klimabelastning, fortæller direktøren.

Tag cyklen eller gå til arbejde mindst 100 gange på ét år og få en lønbonus på 2.000 kroner. Sådan lyder tilbuddet til medarbejderne i den vestjyske virksomhed VM Tarm, der har 230 ansatte og er ekspert i at producere tankvogne til transport af alt fra mælk og gylle til kemikalier.

- Vi vil gerne have medarbejderne til at gå eller cykle mere til arbejde. Dels for deres sundheds skyld, dels af hensyn til klimaet, fortæller adm. direktør Holger Ross Lauritsen og tilføjer:

- Tiltaget er blevet taget rigtig godt imod af medarbejderne. Der er gået sport i at se, hvem der cykler og går mest.

Udbetalingen af cykelbonussen sker den 31. september, hvor VM Tarm har regnskabsafslutning. Forventningen er, at mindst 100 medarbejdere vil have bevæget sig nok til at få bonussen til den tid.

- Der er allerede 13, der har opnået retten til bonussen. Desuden er der mange, der er lige på vippen til at have cyklet langt nok, og når det bliver bedre vejr, kommer der nok endnu flere, så det kan hurtigt blive dyrt for mig, siger Holger Ross Lauritsen.

Fokus på verdensmål

Konkret er bonusordningen skruet sådan sammen, at medarbejderne enten kan gå eller cykle til arbejde mindst 100 gange eller tilbagelægge en distance på 300 kilometer i løbet af et år, hvilket udløser en bonus på 2.000 kroner. Bor du tæt på arbejde, vil det være antal gange, der er mest relevant. Bor du langt fra arbejde, vil det ofte være distancen, der gælder.

- Jeg bor selv 40 kilometer fra virksomheden, så for mig, skal der blot nogle få dages cykling til at få bonussen, siger Holger Ross Lauritsen.

Ideen til lønbonussen opstod, da virksomhedens ledelse brainstormede på, hvordan VM Tarm kunne arbejde mere konkret med FN’s verdensmål. Verdensmål nummer 3 handler om sundhed og trivsel, nummer 13 om klimaindsats.

- Vi lagde hovederne i blød og kom op med det her forslag. Mit håb er, at vi også kan inspirere andre virksomheder til at følge trop. Jeg synes selv, at det er en glimrende idé, siger Holger Ross Lauritsen, der også har stillet et borgerforslag om, at lønbonussen skal fritages for skat, så der er mere tilbage til medarbejderne.

DI bakker fuldt op

I Dansk Industri roser man VM Tarm for initiativet.

- Der er stort behov for, at virksomheder tager et medansvar for medarbejdernes transportvaner, hvis vi skal reducere klimabelastningen fra transporten og trængslen på vejene. Det kan gøres på mange måder og tiltaget med lønbonus til medarbejdere som cykler er ikke bare sjovt, men kan også have en god effekt. Det er jo en gulerod og ikke pisk, siger direktør i DI Transport Michael Svane og  tilføjer:

- Fra DI’s side bakker vi fuldt op om den slags initiativer og vil gerne være med til at udbrede kendskabet til alle de forskellige små initiativer som kan sættes i søen. Andre virksomheder har fokus på el-cykler til medarbejderne, deltagelse i kampagner, cykeltøj og værksted, vedvarende kommunikation om at på denne virksomhed cykler vi.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Michael Svane

Michael Svane

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4652
  • Mobil +45 4036 1348
  • E-mail misv@di.dk

Relateret indhold