Kun få har foreløbig fået arbejde i Danmark gennem "positivlisten". Marian Hrychka er én af dem. Ukraineren er oprindeligt uddannet dyrlæge, men har det meste af sit arbejdsliv svunget hammeren som tømrer i hjemlandet.

Foto: Privat
20.04.21 DIB Nyheder

Faglært arbejdskraft: Positivlisten er proppen, som skal lukke hullet

Manglen på faglært arbejdskraft vil kun stige. Men en ny ordning, der lader borgere uden for EU arbejde og bo i Danmark, kan blive del af løsningen på den voksende udfordring. På Storstrømsbroen arbejder en glad ukrainsk tømrer, som har benyttet sig af positivlisten.

Et langsomt, men sikkert fald. Det er kort sagt udviklingen for arbejdsstyrken af faglært arbejdskraft siden 2007. Og intet tyder på, at tendensen vender. Tværtimod.

En rapport fra Dansk Metal spåede sidste år, at antallet af faglærte fra 2013 til 2030 vil falde med 29 pct. Altså vil der om ni år være godt og vel 90.000 færre, som kan bryste sig af titlen som eksempelvis murer, elektriker eller tømrer.

Det var blandt andet på den baggrund, at Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet og SF tilbage i sommeren 2019 indgik en aftale med regeringen om den såkaldte positivliste for faglærte. En ordning, der tillader virksomheder at hente arbejdskraft uden for EU. En lignende liste eksisterede i forvejen, men indtil 1. juli 2020 var den kun forbeholdt højtspecialiseret udenlandsk arbejdskraft.

Vicedirektør i DI Steen Nielsen er tilfreds med ordningen, der har gjort det muligt for virksomheder at hente arbejdskraft uden for EUs grænser.

– Faktum er, at vores naboer i EU også er udfordret, når det gælder manglen på faglært arbejde. Derfor er vi nødt til at kigge uden for EU, siger Steen Nielsen, der gerne vil slå på tromme for ordningen, der ikke for alvor er taget i brug rundt om i Danmark.

Læs også: Erhvervsuddannelserne har stigende frafald

Faktum er, at vores naboer i EU også er udfordret, når det gælder manglen på faglært arbejde. Derfor er vi nødt til at kigge uden for EU Steen Nielsen, Vicedirektør

Et ukrainsk drømmejob

Endnu er det kun få, som har fået arbejde i Danmark gennem den nye ordning. Marian Hrychka er én af dem. Ukraineren er oprindeligt uddannet dyrlæge, men har det meste af sit arbejdsliv svunget hammeren som tømrer i hjemlandet.

Marian Hrychka har de første år i Danmark arbejdet som fodermester på et landbrug, men han drømte om at komme tilbage til sin profession som tømrer. Med hjælp fra 3F kom han derfor sidste år til samtale hos selskabet Itinera Danmark, der står bag i en række store byggeprojekter – blandt andet Storstrømsbroen, og drømmen gik i opfyldelse for den 25-årige mand fra Ukraine.

– Det er tømrerarbejdet, jeg elsker, og jeg vidste, at hvis jeg fik jobbet, så ville jeg kunne udbygge mit CV, så jeg har større chancer for at lande mit næste job som tømrer her i Danmark, når broen står færdig, siger Marian Hrychka, hvis kone og barn også er flyttet til Danmark.

Læs også: Jobcentrene skal hurtigst muligt op i gear igen

Umuligt uden positivlisten

Hos Itinera Danmark er man altid på jagt efter velkvalificeret arbejdskraft, og man husker godt ansættelsen af Marian Hrychka.

– Han havde en god energi, og vi kunne mærke, hvor meget han gerne ville skifte branche og arbejde med det fag, han elsker. Og så ville vi gerne hjælpe Marian, hans kone og barn med at blive i landet, siger Nicole Camozzi Jensen, Area HR Manager i Itinera Danmark.

Hun understreger dog, at det først og fremmest var den unge ukraineres faglige kvaliteter, der gav ham jobbet.

– Vi kunne se på hans CV, at der var tale om en visionær tømrer, og det har vi jo så også fået bekræftet sidenhen. Ligesom vi har lært, at han er en initiativrig medarbejder, der oprigtig gerne vil gøre et godt stykke arbejde, siger Nicole Camozzi Jensen.

3F viste vej til ordningen

Eneste udfordring var, at Marian Hrychka ikke var EU-borger. Skulle Itinera Danmark ansætte ham, ville forskellige overenskomstmæssige forhold betyde, at de måtte betale den ham en løn, der lå endda en del højere end den løn, som byggepladsens daglige leder fik.

– Men 3F gjorde os så opmærksomme på positivlisten for faglærte. Med den kan vi aflønne ham på lige fod med en almindelig dansk tømrer, siger Nicole Camozzi Jensen.

At det i sidste ende flaskede sig, er Marian Hrychka fortsat umanerligt lykkelig for.

– Min formand har to regler. Den første hedder ‘safety first’. Den anden hedder ‘No stress’. For stress påvirker vores arbejde negativt. Den tankegang kan jeg godt lide. Og så kan jeg lide, at jeg bliver betalt og behandlet godt, siger han.

Læs også: Førtidspensionsreformen bør justeres

Flere skal blive opmærksomme

Det er ikke kun Marian Hrychka, der er glad for ordningen. Hos DI hilser man den også velkommen. Men den nye ordning har også rejst bekymring for løndumping samt kritik af det faktum, at det ikke er et krav, at medarbejderen kommer med uddannelsespapirer på det fag, han eller hun skal arbejde med i Danmark.

– Jeg ser det egentlig kun som en fordel, for det kan hurtigt blive næsten umuligt, hvis udenlandske uddannelser skal dokumenteres og oversættes til danske forhold. Det essentielle må være, at virksomheden vurderer at medarbejderen kan leve op til sit arbejde siger Steen Nielsen, vicedirektør i DI.

– Og med hensyn til løndumping, er det selvsagt ikke meningen med ordningen. Meningen er, at medarbejderen, ligesom tilfældet er med Marian, skal arbejde under danske forhold og rettigheder.

– Og så skal vedkommende være del af den prop, som fremover lukker hullet, når det gælder manglen på faglært arbejdskraft i Danmark. Derfor er det også vores håb i DI, at flere og flere virksomheder bliver gjort opmærksomme på, at den her ordning findes i dag, siger Steen Nielsen.

Læs mere om positivlisten eller kontakt Søren Kjærsgaard Høfler for mere information.

Fakta

Positivliste for faglærte

  • Indtil 1. juli 2020 har positivlisten været forbeholdt specialiseret arbejdskraft som advokater, it-konsulenter eller bygningsingeniører. Den nye lovændring af positivlisten er en del af finanslovsaftalen fra sidste år, hvor regeringen indgik en aftale med SF, Enhedslisten, Alternativet og De Radikale om at udvide antallet af ikke-EU-borgere, der kan få adgang til det danske arbejdsmarked, med en række faglærte grupper.

 

  • Ligesom den hidtidige positivliste tager den nye positivliste for faglærte udgangspunkt i Arbejdsmarkedsbalancen, som udarbejdes af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). Det betyder, at det udelukkende er stillinger med mangel på arbejdskraft, der kan komme på positivlisten for faglærte. Der skal endvidere være tale om en faglært stilling.

Læs mere om positivlisten for faglærte

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Søren Kjærsgaard Høfler

Søren Kjærsgaard Høfler

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4520
  • Mobil +45 2614 0298
  • E-mail skjh@di.dk

Relateret indhold