16.04.21 DIB Nyheder

Kinesisk økonomi har rystet coronakrisen af sig

Nye tal: Ny høj vækst og mere fokus på grøn omstilling i Kina åbner muligheder for danske virksomheder, mener DI.

Kinas økonomi voksede i første kvartal med 18,3 procent i forhold til samme kvartal året før. Væksten fra 4. kvartal 2020 til 1. kvartal 2021 var på 0,6 procent.

- Kina har rystet coronakrisen af sig. Økonomien er over det seneste år vokset i det højeste tempo i Kinas historie, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Den høje årsvækst skyldes dog, at vi sammenligner med et utrolig svagt første kvartal i 2020, hvor aktiviteten var meget lav som følge af nedlukninger. Den høje vækst over det seneste år viser samtidig, at Kina har haft et stærkt økonomisk comeback, siger Allan Sørensen.

Kinas økonomi voksede i 2020 med 2,3 procent, og ventes at vokse med cirka 8½ procent i 2021. Den nye femårsplan indeholder ikke et officielt mål for væksten.

- Kina har nået et nyt stadie i den økonomiske udvikling, som giver nye muligheder for danske virksomheder. Det stigende velstandsniveau giver øget efterspørgsel efter kvalitetsprodukter. Samtidig har kineserne også et øget fokus på bæredygtighed og grøn omstilling, siger Allan Sørensen.

- Kvalitetsprodukter og grønne løsninger er områder hvor danske virksomheder står utrolig stærkt, og det kan forhåbentlig løfte eksporten til Kina i de kommende år, siger Allan Sørensen.

- Kina få stadig større betydning for dansk eksport i de kommende år. Det kinesiske marked vokser hurtigere end vores øvrige eksportmarkeder, og med en voksende middelklasse åbner der sig nye muligheder i Kina. Mere velstillede forbrugere vil øge efterspørgslen efter eksempelvis møbler, modetøj, energiløsninger, boligprodukter og fødevarer af høj kvalitet, siger Allan Sørensen.

Dansk eksport til Kina steg sidste år med næsten 10 procent. Kineserne købte sidste år danske varer og tjenester for 61 mia. kr. Det gør Kina til Danmarks sjettestørste eksportmarked.

- Over de seneste 3-4 måneder har vi eksporteret mere til Kina end Norge. Fortsætter disse takter vil Kina i 2021 overtage pladsen som Danmarks femtestørste eksportmarked fra Norge, siger Allan Sørensen.

 

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold