29.04.21 DIB Nyheder

Statskassen klarer sig igennem coronakrisen uden større skrammer

Det offentlige underskud i 2020 er opgjort til 1,4 pct. af BNP. Samtidig er den offentlige ØMU-gæld steget fra 33,3 pct. af BNP i 2019 til 42,2 pct. af BNP i 2020. Til sammenligning lød det gennemsnitlige underskud i EU på 6,9 pct. af BNP og den gennemsnitlige gæld udgjorde sidste år 90,7 pct. af BNP.

- Dagens tal viser, at Danmark klart er det EU-land, der har klaret sig bedst gennem krisen målt på den offentlige saldo. Vi er faktisk det eneste EU-land, som ikke overskred saldogrænsen på 3 pct. af BNP sidste år, siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri.

- Det er positivt, at underskuddet ikke blev større sidste år, men man skal passe på med at lægge for meget vægt på den offentlige saldo i enkeltår. Tallene viser dog også, at den offentlige gæld i Danmark ligger på et rigtigt pænt og lavt niveau, selvom der er blevet optaget gæld under krisen. Det er vigtigt, at Danmark fastholder en lav offentlig gæld, så der ikke bliver efterladt store regninger til kommende generationer, siger Morten Granzau.

Det lave underskud kan virke besynderligt med tanke på de mange politiske tiltag, som blev gennemført i lyset af corona sidste år –  herunder de store kompensationsordninger. Forklaringen på, at det offentlige ikke får et større underskud ligger i udbetalingen af feriepenge og store pensionsafkastskattebetalinger fordi den store danske pensionsformue har nydt godt af udviklingen på aktiemarkedet.

- En væsentlig årsag til at det offentlige underskud ikke er blevet større, er udbetalingen af feriepengene. Da feriepengene har stået hos arbejdsgiverne indtil de blev udbetalt, fås den positive effekt på den offentlige saldo alene af, at der betales skat af feriepengene, siger Morten Granzau.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold