28.04.21 DIB Nyheder

Underskrevet handelsaftale med UK er en stor lettelse for erhvervslivet

Det er en stor lettelse for dansk erhvervsliv, at Europa-Parlamentet har sat det endelige punktum for brexit og godkendt handelsaftalen med Storbritannien, mener DI.

EU-Parlamentet har godkendt EU's handels- og samarbejdsaftale med Storbritannien efter brexit. Det skete ved en afstemning tirsdag, som blev præsenteret af EU-Parlamentets formand David Sassoli onsdag formiddag.

- Det er en stor lettelse for dansk erhvervsliv, at Europa-Parlamentet har sat det endelige punktum for brexit og godkendt handelsaftalen med Storbritannien. For danske virksomheder er Storbritannien et af de største og vigtigste markeder. Så et no-deal brexit havde haft uoverskuelige konsekvenser, siger Anders Ladefoged, underdirektør i DI med ansvar for Europapolitik.

Han fortæller, at danske virksomheder allerede er i fuld gang med omstille sig til de nye regler for told, moms, produktkrav, medarbejdere mv. i samhandlen med Storbritannien.

- Det er ikke nemt. Derfor er det helt afgørende for virksomhederne, at der nu er klarhed om reglerne for at handle med Storbritannien, og at vi kan have fuldt fokus på at få handelsaftalen til at virke i praksis, siger underdirektøren.

Læs også: Har du spørgsmål til handelsaftalen mellem EU og UK: Kontakt DI’s eksperter

Ret til afvigelser bekymrer

Han er til gengæld lidt bekymret for, om Storbritanniens ”right to diverge” fremover vil føre til handelskonflikter med EU. Den giver briterne retten til at lave deres egne regler og standarder. Det kunne  fx være fødevarestandarder, hvor briterne kunne give mulighed for klorbehandlet kyllingekød, som ikke må importeres eller produceres i EU.   

- Vi kan derfor kun opfordre til, at EU forsætter et tæt og forpligtende samarbejde med Storbritannien, så vi sikrer stabilitet og lige konkurrencevilkår, siger Anders Ladefoged.

Brexit-vejledning hos danske myndigheder:

Told

Toldstyrelsen

Hjemmeside om brexit

Brexit-hotline

 

Moms

Skattestyrelsen

Vejledningsside om brexit

Kontakt

 

Produkt- og mærkningskrav

Sikkerhedsstyrelsen

Hjemmeside

Kontakt

 

Udveksling af persondata

Datatilsynet

Vejledningsside om brexit

Kontakt

 

Fødevarer

Fødevarestyrelsen

Vejledningsside om brexit

Kontakt: +45 72275626

 

Britiske borgere i Danmark

Styrelsen for International Rekruttering og Integration

Vejledningsside

Kontakt

 

EU-borgere i Storbritannien

Det britiske indenrigsministerium

Den danske ambassade i London

 

Øvrige forespørgsler om brexit

Udenrigsministeriets oversigt over, hvilke myndigheder der kan svare på dine spørgsmål om, hvad brexit betyder for din virksomhed.

 

Andre relevante myndighedssider

EU-Kommissionens oversigt over nødregler og ændringer som følge af brexit

Storbritanniens ambassade i Danmark

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold