Det er positivt at regeringen nu vil etablere et stærkt vaccineberedskab på markedsvilkår, siger Peder Søgaard-Pedersen, chef for DI Life Science.

26.04.21 DIB Nyheder

Vaccine-offensiv: Danske virksomheder skal spille nøglerolle i europæisk vaccineproduktion

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil sikre produktion af COVID-vacciner i Danmark på markedsvilkår. Ifølge DI skal danske virksomheder være helt centrale i europæisk vaccineproduktion.

Står det til regeringen, skal der allerede fra næste år produceres COVID-vacciner på dansk jord. Det slår statsminister Mette Frederiksen fast i et interview med dagbladet Børsen.

Produktionen skal ske på markedsvilkår, hvor der først gennemføres en markedsdialog med potentielle leverandører, hvorefter der laves et udbud, som alle – både danske og udenlandske – producenter kan byde på. Målet er at sikre alle danskere genvaccinationer på længere sigt.

I Dansk Industri (DI) hilses udmeldingerne velkommen.

- Det er positivt at regeringen nu vil etablere et stærkt vaccineberedskab på markedsvilkår. Vi har nogle af verdens førende virksomheder indenfor medicin, medicinsk udstyr og sundhedsteknologi, der kan være med til at sikre vacciner – ikke bare til Danmark – men hele Europa og resten af verden, siger Peder Søgaard-Pedersen, chef for DI Life Science.

Danske virksomheder skal spille central rolle

Ifølge DI er det vigtigste ikke, at Danmark bliver selvforsynende lige fra tidlig forskning til udvikling og produktion. Det vigtigste er, at Danmark – dvs. virksomheder i Danmark, danske forskningsmiljøer og danske myndigheder – bliver en central del af en europæisk forsyningskæde.

- Her skal danske virksomheder spille en central rolle. Det vil i sig selv øge vores forsyningssikkerhed, at Danmark ikke er til at komme udenom i det europæiske vaccineberedskab, siger Peder Søgaard-Pedersen, der påpeger, at EU har som ambition at blive verdens største vaccineproducent inden udgangen af i år, med over 50 fabrikker på tværs af kontinentet, der tilsammen skal producere 2-3 mia. doser årligt.

For DI er det dog helt centralt, at en national indsats ikke betyder et fravalg af det europæisk vaccinebereskab.

- Det nationale og det europæiske vaccineberedskab skal supplere hinanden, siger Peder Søgaard-Pedersen.

 

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Peder Søgaard-Pedersen

Peder Søgaard-Pedersen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3945
  • Mobil +45 2128 6755
  • E-mail peso@di.dk

Relateret indhold