Heidelsbergs cementfabrik Norcem ligger i Brevik i Norge. Fra 2024 vil fabrikken kunne fange 400.000 ton CO2 om året.

Foto: Norcem AS
27.04.21 DIB Nyheder

Verdens 4. største cementproducent vil fange CO2 med bidrag fra dansk teknik

Den tyske cementproducent Heidelberg har lagt en ordre ind hos danske FLSmidth, der gør det muligt at fange 400.000 ton CO2 om året fra en fabrik i Norge. FLSmidth arbejder på flere partnerskaber, der kan bidrage til 0-emmission fra cementbranchen, der lige nu står for syv procent af verdens CO2-emissioner.

2 gange hele Tysklands CO2-emissioner. Eller hvad der svarer til 7 procent af hele verdens CO2-udledning. Så meget kommer der fra verdens cementproduktion.

For at komme ned på 0-udledning i 2050 er CO2-fangst ifølge det internationale energi agentur IEA et meget væsentligt og nødvendigt redskab. Og nu har verdens 4. største cementproducent – Heidelberg - også sat gang i udviklingen.

I samarbejde med den danske mine- og cementvirksomhed FLSmidth vil virksomheden nemlig fange 400.000 ton CO2 om året fra fabrikken Norcem i Norge.

- Vi er meget begejstrede for at have FLSmidth med ombord, og for at vi kan komme i gang med ”full-size” produktion. FLSmidths viden om produktionsprocesser og kontrol af luftforurening bliver afgørende for projektets succes, siger Tor Gautestad, der er Heidelbergs projektleder på Norcem.

Læs også: Cement af ler kan skære op til tre procent af global CO2-udledning

Et helt særligt projekt

I FLSmidth ser direktør for virksomhedens cementdivision Carsten Riisberg Lund frem til samarbejdet med Norcem. 

- Vi har installeret mere end 4.000 røggas filtre jorden rundt. Med den erfaring har vi skabt et solidt fundamentet for at kunne bidrage til projekter som Norcem, hvor vi så at sige ”renser” gasserne for partikler, så man kan fange den rene CO2 senere i processen. Det er en vigtig forudsætning for at ”carbon capture” i cementindustrien overhovedet kan lade sig gøre, siger Carsten Riisberg Lund.

Han oplyser, at FLSmidth ønsker at etablere flere partnerskaber indenfor decarbonisering.

- Sammen med cementproducenter og start-up’s indenfor blandt andet carbon capture, vil vi deltage i flere projekter ala det i Norge. Det er helt nødvendigt for en branche, der står for så store dele af verdens klimabelastning, siger Carsten Riisberg Lund, der også er med i DI Energi’s Advisory Board på energi og forsyning, fødevarer- og transportsektoren samt procesindustrien.  

Vi skal i gang på danske virksomheder

Også i Danmark vil CO2-fangst- og lagring ifølge Anne Højer Simonsen - vicedirektør med ansvar for klima i Dansk Industri - være helt afgørende for at nå klimamålene. 


- De danske virksomheder vil gerne i gang med CO2-fangst. Det kan give en negativ udledningseffekt og bane vej for brug af CO2 til grønne brændstoffer, siger Anne Højer Simonsen.


Hun mener desuden, at CO2 vil kunne lagres i den danske undergrund.


- Den teknik er allerede i brug i lande som Norge og USA, og eksempelvis Storbritannien og Holland vil satse stort på det i de kommende år. Danmark har glimrende forudsætninger for at være med, og det kan både hjælpe os og vores nabolande med at nå klimamålene, siger Anne Højer Simonsen.


Læs også: Dansk undergrund har plads til 1.000 års CO2-udledning 

Byggeriet på Norcem begynder, når fabrikken lukker ned for produktionen for vinteren i 2022 og forventes færdigt begyndelsen af 2024. Du kan læse mere om hele projektet her: Carbon capture and storage 

 

 

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anne Højer Simonsen

Anne Højer Simonsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3465
  • Mobil +45 4014 0603
  • E-mail anhs@di.dk

Relateret indhold