Råvarerne er meget dyre i øjeblikket, og det påvirker selvfølgelig også efterspørgslen. På et tidspunkt skal enderne nok mødes. Men vi kunne godt tænke os at vide, om det sker til sommer eller først bliver meget senere, siger salgschef i Alumeco Jakob Jespersen.

Foto: Getty Images
21.04.21 DIB Nyheder

Vild jagt: Alle overbyder alle i jagten på aluminium og metaller

Den danske metalleverandør Alumeco oplever en heftig kamp om råstoffer, som også har sat sig i priserne. Udbud og efterspørgsel er simpelthen kommet totalt ud af balance under corona.

Salgschef Jakob Jespersen fra den danske metalleverandør Alumeco vil nødig skuffe sine kunder, men risikoen er blevet større og større i den seneste tid, hvor kampen om leverancer af alt fra aluminium og kobber til messing er eksploderet.

- Der eksisterer en meget kaotisk situation lige for tiden. Der er total ubalance i udbud og efterspørgsel. Det har gjort det meget svært for os at holde varer på hylderne. Og vi risikerer at måtte skuffe kunder, siger salgschefen fra Alumeco, der tæller både små og store danske virksomheder som sine kunder.  

Den vilde efterspørgsel er kommet bag på Alumeco. Da corona ramte forventede virksomheden, at efterspørgslen ville falde både i Danmark og internationalt, men det er gået stik modsat.

- Vi havde forberedt os på, at det skulle gå langsommere. Sådan gik det ikke just, siger salgschef Jakob Jespersen.

Læs også: Få fingre i EU’s milliarder med DI’s nye kampagne

Priser på stål er fordoblet

Udviklingen har også sat sit aftryk på priserne. Siden maj sidste år er prisen på aluminium steget med 55 pct, mens prisen på kobber er steget med 80 pct.

Men det er nu ikke det største problem, mener Alumeco.

- Problemet er mere, at der er gået overbud i den. Du kan ikke længere regne med, at dine ordrer bliver effektueret, for måske bliver du overbudt. Det gør så også, at vi må skuffe vores kunder, siger salgschef Jakob Jespersen fra Alumeco.

Han mener, at en af forklaringerne – udover den rekordhøje efterspørgsel – er, at EU har indført en antidumpingtold på import af aluminium og stål fra Kina. Det betyder, at der ikke længere er det samme udbud.

Læs også: Højeste vækst i verdensøkonomien siden 1973

Antidumpingtold påvirker udbuddet

I Dansk Industri er man bekendte med problemerne. Og man nikker genkendende til, at EU’s antidumpingtold og bounce-back fra corona blandt andet i Kina betyder, at der globalt er en markant stigende efterspørgsel efter råvarer.

- Der er ingen tvivl om, at det stiller en del virksomheder i en meget vanskelig situation. Dels fordi produktionen bliver dyrere, dels fordi, at de simpelthen ikke kan få den stål og det aluminium, som de har brug for, siger seniorchefkonsulent Peter Bay Kirkegaard.

Den mest nærliggende løsning på problemet ville ifølge DI være, at man droppede antidumpingtolden på import fra Kina. Men her er man oppe imod en meget stærk europæisk stål- og aluminiumsindustri, der ikke ønsker konkurrence fra Kina.

- Samtidig er det svært at argumentere for, at vi blot åbner op for de kinesiske virksomheder, der i mange tilfælde holdes oppe af uretmæssig statsstøtte, som vi både fra amerikansk og europæisk side har besluttet os for ikke længere at finde os i, siger Peter Bay Kirkegaard.

Hos Alumeco er forventning da også, at der på et tidspunkt igen kommer et bedre match mellem udbud og efterspørgsel.

- Råvarerne er meget dyre i øjeblikket, og det påvirker selvfølgelig også efterspørgslen. På et tidspunkt skal enderne nok mødes. Men vi kunne godt tænke os at vide, om det sker til sommer eller først bliver meget senere, siger salgschef i Alumeco Jakob Jespersen.

Læs også: Sådan vil DI gøre vejkøerne kortere

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Peter Bay Kirkegaard

Peter Bay Kirkegaard

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4685
  • Mobil +45 2311 9479
  • E-mail pbki@di.dk

Relateret indhold