I DI er Europapolitisk chef Anders Ladefoged meget tilfreds med Sydbanks aftale, som vil give flere muligheder for at indhente lån for de mange danske virksomheder, der er presset af coronakrisen

Foto: Skyfish
11.05.21 DIB Nyheder

Bankaftale med EU kan give lån til pressede danske SMV’er

Sydbank har gennem den europæiske corona genopretningspakke fået garantiramme på lån for over 2 milliarder kroner. Aftalen kan give lån til pressede danske virksomheder, mener DI.

Blækket er kun lige tørt på en ny aftale mellem Sydbank og Den Europæiske Investeringsfond (EIF). Den skal være med til at sikre finansiering af danske virksomheder fra Den Europæiske Garantifond (EGF). Foreløbig er der tilsagt godt 2 mia. kroner i garantiramme.

- Vi er godt tilfredse med, at Sydbanks kunder også får mulighed for at få del i EU-midlerne og den her europæiske hjælpepakke – ligesom vi har haft det på nationalt plan med de danske hjælpepakker, siger områdedirektør, Claus Peter Michelsen fra Sydbank.

Han understreger, at garantirammen er en ekstra ramme og dermed et ekstra instrument, der kan bruges ved formidling af lån til finansiering i danske virksomheder. Garantirammen dækker 70 procent af et lån.

- Vores værktøjskasse er i forvejen udstyret med en lang række låneprodukter til finansiering, så for os er garantirammen også fortællingen om, at vi har fået EU's blåstempling, fortæller Claus Peter Michelsen.

Sydbank er sammen med Vækstfonden de eneste danske finansielle aktører, der har lukket en garantiramme-aftale med EGF, mens Nordea har det i skandinavisk regi.

- Som bank skal vi på vegne af og sammen med erhvervslivet være et skridt foran, når det gælder finansieringen ikke kun til genstart – efter coronaen – men altså til den fortsatte vækst og sikring af danske arbejdspladser. Den globale verden står jo dagligt og banker på, så her giver EU-midlerne fint perspektiv til dansk og europæisk vækst. Siger Claus Peter Michelsen i en pressemeddelse

Læs også: 800 mio. kr. på vej til SMV'er og iværksættere

Håndsrækning til erhvervslivet

I DI er Europapolitisk chef Anders Ladefoged meget tilfreds med aftalen, som vil give flere muligheder for at indhente lån for de mange danske virksomheder, der er presset af coronakrisen

- Timingen er den rette, da den danske kompensation for nedlukningen af virksomheder udfases fra 1. juli. For en del virksomheder forventes omsætningen først at være tilbage på det normale niveau i 2022. Derfor er det godt, at der via aftalerne med Den Europæiske Garantifond sikres et alternativ til virksomhederne, siger Anders Ladefoged.

Han oplyser, at flere EU-lande allerede har indgået aftale med Den Europæiske Garantifond, mens Danmark ikke har været god til at benytte de mange muligheder for finansiering i Den Europæiske Investeringsbank.

- Det er rigtig godt, at Danmark nu kommer med på vognen, og vi kan kun opfordre til, at flere danske finansielle institutioner indgår lignende aftaler. Lige nu handler det om at sprede det gode budskab, så virksomhederne kan bruge lånemulighederne til at komme helskindet gennem krisen, siger Anders Ladefoged.

Læs også: Nu kan du få flere skattelån – sådan gør du

Fakta

Den Europæiske Garantifond og Den Europæiske Investeringsbank

Den Europæiske Garantifond (EGF) blev etableret i sensommeren 2020 og er en del af EU’s sikkerhedsnet på 540 mia. euro, som skal forhindre de kortsigtede økonomiske konsekvenser af coronakrisen.

Den Europæiske Investeringsbank (EIB) er den største aktionær i Den Europæiske Investeringsfond (EIF), som yder finansiering af SMV’er gennem risikovillig kapital og riskofinansieringsinstrumenter. De andre aktionærer er Europa-Kommissionen og finansielle institutioner fra hele Europa.

EIF blevet etableret i 1994 og er aktiv i alle EU-lande, potentielle medlemslande, Liechtenstein og Norge.


Kilde: Sydbank og DI

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Få mere at vide

Som medlem får du det seneste nye om EU-landenes genopretningsplaner, kommende udbud og erhvervsfremstød for danske virksomheder. Du kan også kontakte en af DI's eksperter for at få sparring i forhold til jeres strategi for de kommende udbud.

Læs mere her: EU's genopretningsplan | DI hjælper dig med at vinde eksportordrer

Bertil Egger Beck

Bertil Egger Beck

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4695
  • Mobil (+32) 476 17 27 48
  • E-mail beeb@di.dk

Relateret indhold