- Det må og skal være en topprioritet at sikre, at erhvervsrejsende fra Danmark frit og uhindret kan besøge kunder i og hente ordrer hjem til Danmark, siger branchedirektør i DI Transport Michael Svane.

01.06.21 DIB Nyheder

Den store rejseguide: Sådan er reglerne for forretningsrejsende til de store eksportlande

Udenrigsministeriet har opdateret deres oversigt over adgangen for forretningsrejsende på en række af de vigtigste eksportmarkeder for danske virksomheder. Få overblikket her.

Selvom corona så småt er ved at miste sit tag i mange lande, så er der stadig masser af restriktioner på udenlandsrejser, som man som forretningsrejsende bør holde sig orienteret om. Det fremgår af den seneste opdatering af adgangen for forretningsrejsende, som Udenrigsministeriet har offentliggjort på deres hjemmeside.

- Udenrigsministeriet oversigt understreger, at det stadig er rigtig vigtigt at holde sig godt orienteret om, hvilke restriktioner, der gælder for indrejse rundt omkring i verden. Det gælder også selvom, at du er forretningsrejsende, påpeger direktør i DI Transport Michael Svane.

Han tilføjer, at reglerne kan skifte med kort varsel afhængig af smittens udvikling. Dertil kommer, at der kan være forskellige regler for krav om indrejse, isolation og karantæne afhængig af, hvilket land, som du rejser til. Og det gælder også selvom du er erhvervsrejsende og altså er på, hvad der anses som en nødvendig rejse.

Michael Svane påpeger, at der i den grad er brug for at få sat skub i den internationale mobilitet.

- Det må og skal være en topprioritet at sikre, at erhvervsrejsende fra Danmark frit og uhindret kan besøge kunder i og hente ordrer hjem til Danmark. Tilsvarende gælder for udenlandske erhvervsrejsende til Danmark. Og så skal vi have fjernet kravet om isolation i Danmark, når man kommer fra lande, der er orange kategori. Og helt grundlæggende bør alle rejsende uanset bopæl og hverv kunne rejse frit, når de er færdigvaccinerede med EU-godkendte vacciner, siger Michael Svane. 

Udenrigsministeriets information om erhvervsrejser, opdateret den 3. juni.

Erhvervsrejser anses for at være nødvendige rejser. Erhvervsrejser kan derfor gennemføres til lande, hvortil Udenrigsministeriet ellers fraråder alle ikke-nødvendige rejser. Der er behov for at gennemføre en række erhvervsrejser under COVID-19 af hensyn til opretholdelse af dansk eksport.

For Udenrigsministeriets side med rejseråd til erhvervsrejsende og information om adgang klik her. 

Adgang for erhvervsrejsende evt. med test eller registrering:

Belgien: Fremvisning af maks. 72 timer gammel negativ PCR-test ved indrejse og udfyldelse af Passenger Locator Form. Der findes visse undtagelser fra kravene, afhængigt af transportmiddel og opholdets varighed.

Sverige: Fremvisning af maks. 48 timer gammel negativ test ved indrejse.

Italien: Ved ophold på mindre end 120 timer er der ikke krav om test eller karantæne.

Spanien: Fremvisning af maks. 72 timer gammel negativ test ved indrejse og udfyldelse af indrejseformular.

Tyskland: Fremvisning af maks. 48 timer gammel negativ test ved indrejse. Karantæne kan afkortes ved fremsendelse af test til myndighederne ved indrejse.

Adgang for erhvervsrejsende, men krav om karantæne/selvisolation

Finland: Særlige indrejserestriktioner for erhvervsrejsende, som skal søges af arbejdsgiver. Anbefaling om selvisolation med mulighed for afbrud på dag 3 ved negativ test.

Frankrig: Fremvisning af maks. 72 timer gammel negativ test ved indrejse og udfyldelse af tro og love-erklæring samt anbefaling om 7 dages karantæne.

Nederlandene: Fremvisning af maks. 24 timer gammel PCR-test eller alternativt en maks. 72 timer gammel PCR-test og en maks. 24 timer gammel kviktest ved indrejse. Opfordring til 10 dages selvisolation med mulighed for afbrud på dag 5 efter negativ test.

Storbritannien: Fremvisning af maks. 72 timer gammel negativ test og udfyldt registrering ved indrejse. I udgangspunktet 10 dages karantæne med krav om PCR-test på dag 2 og dag 8. Muligt at få en PCR-test på dag 5, hvorefter karantænen kan afbrydes ved negativt svar. Dog skal testen på dag 8 fortsat foretages. Bestilling på alle test skal dokumenteres i registeringsformularen ved indrejse. En række specifikke erhvervskategorier er undtaget kravet om karantæne. a)

Begrænset adgang for erhvervsrejsende

Japan: Generelt indrejseforbud med mulighed for at søge om visa til samfundskritiske opgaver. Krav om fremvisning af maks. 72 timer gammel negativ test, udfyldelse af formular og 14 dages karantæne, heraf de første 3 dage på et hotel udpeget af myndighederne samt krav om download af sporingsapp. b)

Norge: Generelt indrejseforbud med visse erhvervsmæssige undtagelser. Krav om fremvisning af maks. 24 timer gammel negativ test og registreringsformular ved indrejse. Ligeledes obligatorisk test på grænsen samt 10 dages karantæne med mulighed for afbrydelse på dag 7 efter to negative test. c)

Indien: Indrejseforbud og ingen kommercielle flyruter til/fra Indien. Åbent for Business Visa for erhvervsrejsende, som ankommer i ikke-planlagte kommercielle fly og chartrede fly. Krav om registrering, negativ test maks. 72 timer gammel samt tilsagn om, at de 14 dages karantæne vil blive overholdt ved indrejse samt krav om selvbetalt test ved ankomst.

Sydkorea: Visum og fremvisning af maks. 72 timer negativ test. Ved ankomst foretages screening (temperaturmåling og spørgeskema) samt krav om download af obligatorisk app, test og 14 dages karantæne med mulighed for dispensation. d)

Canada: Indrejseforbud for rejsende fra Danmark med undtagelse af erhvervsrejsende, som vurderes af essentiel karakter eller søger dispensation. Krav om test på grænsen, hvorefter resultatet afventes på karantænehotel. Derefter karantæne til dag 14 efter ankomst med krav om test på dag 10. e)

Rusland: Indrejseforbud for rejsende fra Danmark med få undtagelser for udenlandske specialister. Dispensationen opnås via russisk arbejdsgiver. Fremvisning af maks. 72 timer gammel negativ test ved indrejse samt 14 dages karantæne. f)

USA: Indrejseforbud for rejsende fra Danmark. Kun erhvervsrejsende, der rejser til USA for at yde vital støtte eller ledelse ifm. betydelig økonomisk aktivitet i USA, kan søge dispensation. Fremvisning af maks. 72 timer gammel negativ test samt anbefaling om 7 dages karantæne. g)

Kina: Indrejseforbud med få undtagelser for erhvervsrejser, som vurderes nødvendige af de kinesiske myndigheder. Fremvisning af negativ PCR-test samt negativ antistoftest maks. 48 timer før boarding samt, afhængig af provins, omkring 14 dages centraliseret karantæne for egen regning. Særlige krav til tests og registrering inden afrejse. Godkendes af den kinesiske ambassade i Danmark. h)

a) En række tekniske specialister er undtaget, hvis arbejdet har en kritisk karakter. Eksempelvis jobs inden for følgende sektorer: affaldshåndtering, energi infrastruktur, offshore olie og gas.
b) Visum til samfundskritiske opgaver kan eksempelvis være infrastrukturprojekter.
c) Undtagelser for rejsende inden for samfunds- og virksomhedskritiske funktioner samt en snæver, ansøgningsbaseret undtagelsesordning for indrejserestriktioner for personale med ”strengt nødvendige tekniske kompetencer” og ”specialiseret udenlandsk arbejdskraft, der er strengt nødvendigt af hensyn til den fortsatte virksomhedsdrift”.
d) Karantæne kan dispenseres fra ved at sende en ansøgning til handels- og industriministeriet, hvor der fremgår en aftale med en partner i Sydkorea som den inviterende part. Når der afgives en visumansøgning til den sydkoreanske ambassade i København, skal en mødeplan angives.
e) Essentiel karakter dækker over jobkategorier inden for bl.a. følgende sektorer: sundhed, spildevandshåndtering, fødevare produktion, kommunikationsinfrastruktur, IT-infrastruktur, teknikere inden for energi. Ligeledes mulighed for at søge dispensation.
f) Undtagelser for indrejseforbud for udenlandske specialister, der bl.a. skal installere udenlandsk udstyr.
g) Kategorier såsom journalister og akademikere er undtaget.
h) Erhvervsrejsende inden for nødvendige økonomiske, handelsrelaterede, videnskabelige eller teknologiske aktiviteter kan søge om visum.

Forud for rejsen: Virksomheden bør holde sig opdateret om lokale rejserestriktioner og være opmærksom på, at de ændrer sig løbende. Find information om indrejserestriktioner og lignende i andre lande hos den relevante danske ambassade.


Kilde: Udenrigsministeriet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Michael Svane

Michael Svane

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4652
  • Mobil +45 4036 1348
  • E-mail misv@di.dk

Relateret indhold