Med mindre ekspertgruppen ved præcist, hvornår restriktionerne bliver ophævet, bør de tilhørende kompensationsordninger ikke ophøre en fast dato som 1. juli, siger DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

03.05.21 DIB Nyheder

DI: Kompensationer skal følge restriktioner

I Dansk Industri er man enig i, at kompensationsordningerne skal fjernes, når corona-restriktionerne hæves helt, men man er skuffet over, at de ”nye ordninger” ikke hjælper virksomheder i de hårdest ramte brancher

Regeringens økonomiske ekspertgruppe er mandag kommet med anbefalinger til, hvordan de forskellige kompensationsordninger til erhvervslivet skal udfases. Ekspertgruppen skriver, ”at hjælpepakkerne ophører i deres nuværende form fra d. 1. juli 2021”. 

I DI er adm. direktør Lars Sandahl Sørensen grundlæggende enig i, at vi ikke skal have et erhvervsliv på støtten, og at vi kun kompenserer dem, der har et reelt behov. Derfor peger ekspertgruppens rapport grundlæggende i den rigtige retning.

- Den bedste hjælp til de hårdest ramte brancher og virksomheder er, at de får mulighed for at åbne igen og give adgang til deres kunder uden restriktioner på en sundhedsmæssig forsvarlig måde. Dermed understøttes også de mange underleverandører, der er ramt af restriktioner på grund af corona-situationen, siger han. 

Læs ekspertgruppens anbefalinger her

Kompensationsordninger skal fortsætte

Så længe der er restriktioner og anbefalinger, der begrænser virksomhederne mærkbart og muligheden for at møde kunder, er det nødvendigt, at de generelle kompensationsordninger fortsætter, siger DI-direktøren.

- Det er afgørende, at vi ikke taber virksomheder og arbejdspladser på gulvet lige før målstregen. Det ville i værste fald være spild af penge, hvis kompenserede virksomheder må lukke nu, siger Lars Sandahl Sørensen og fortsætter:

- Med mindre ekspertgruppen ved præcist, hvornår restriktionerne bliver ophævet, bør de tilhørende kompensationsordninger ikke ophøre en fast dato som 1. juli. De skal følge genåbningsplanen og vaccinationskalenderen præcist for at give mening.

Kompensation til trængte brancher er for dårlig

Selv når restriktionerne hæves, vil der ifølge DI stadig være virksomheder, som er ramt af begrænsninger i indrejser fra andre lande, grænselukninger eller brancher, hvor genstarten tager lang tid. Derfor skaber det tilfredshed i DI, at ekspertgruppen foreslår, ”at der i en periode efter d. 1. juli 2021 etableres nye ordninger, der kan tage hånd om særligt udsatte virksomheder”.

Men de ”nye ordninger” er desværre slet ikke gode nok ifølge DI, da virksomheder kun kan kan blive kompenseret i tre måneder efter 1. juli, og de skal dokumentere et tab på mindst 50 % forårsaget af corona.

Risiko for tab af virksomheder og arbejdspladser

- Det her risikerer at skubbe virksomheder og arbejdspladser ud over kanten. Mange har været lukket for kunder i op mod et år. Spillesteder har ikke haft tilskuere, og messecentre har ikke haft gæster. Vi foreslår, at ordningerne skal løbe året ud, og at kravet om omsætningstab på 50 % sænkes, siger Lars Sandahl Sørensen.

- I en længere periode efter genåbningen vil der fortsat være behov for målrettet kompensation til virksomheder, som er ramt af eksempelvis  rejsebegrænsninger. Det gælder især virksomheder inden for turisme, oplevelser, luftfart, transport, rejsebranche m.v., som vil have svært af at komme tilbage på niveau. Det burde eksperternes anbefaling tager højde for, forklarer Lars Sandahl Sørensen.

Derfor er der stadig behov for en langsigtet plan med konkrete målepunkter for de specifikke brancher, som er særligt hårdt ramt nu, og som også vil være det efter sommeren. 

- Det er brancher med lang planlægningshorisont som store spillesteder og andre i den kategori, som har behov for at planlægge, siger Lars Sandahl Sørensen.

Søren Langelund

Søren Langelund

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3059
  • Mobil +45 2091 9335
  • E-mail slan@di.dk

Relateret indhold