28.05.21 DIB Nyheder

Erhvervslivet i sommerstemning

Nye tal: Danmark er i fuld gang med at genåbne, og det sætter sig i stigende optimisme i erhvervslivet. Men DI er stadig bekymret for oplevelsesøkonomien og de fortsatte rejserestriktioner.

Nye tal fra Danmarks Statistiks viser, at den samlede erhvervstillid er steget fra en værdi på 105,4 i april til 110,3 i maj. En værdi på 100 angiver gennemsnittet for perioden 1990 til 2018. En værdi under 100 indikerer, at stemningen i danske virksomheder er dårligere end i en normal måned.

- Der er mange gode nyheder i dagens tal. Optimismen i erhvervslivet er i fremgang for tredje måned i træk i takt med, at genåbningen er i gang med hastige skridt. Detailhandlen er efter en kølig start på 2021 kommet stærkt tilbage, og virksomheder inden for oplevelsesøkonomien kan åbne op for besøgende. Samtidig er den høje aktivitet i industrien og byggeriet også med til at sikre høj optimisme i disse brancher, siger Morten Granzau, chef for økonomisk politisk og analyse i Dansk Industri (DI).

Optimismen er højere end før coronakrisen fik fat i dansk økonomi sidste forår, og det vidner om, at vi er ved at tage nogle store skridt ud af krisen, konkluderer DI. Men ikke alle brancher er med.

- Vi har fortsat brancher, som er langt fra niveauet før krisen. Restauranter, hoteller, forlystelsesparker og den øvrig oplevelsesøkonomi er først lige begyndt at få gang i aktiviteten efter en lang vinter med mange restriktioner og lav aktivitet.  Der er dog desværre risiko for, at i løftet i aktiviteten over de næste par måneder bliver bremset af mangel på hænder til at varetage opgaverne, siger Morten Granzau.

Og internationalt skaber corona-restriktionerne også stadig problemer.

- Rejserestriktioner er fortsat en hindring for at  få endnu mere gang i økonomien. Indrejserestriktioner skaber en udfordring i forhold til at få tilstrækkelig med arbejdskraft ind i landet, mens udrejserestriktionerne gør det sværere at erobre eksportordrer, siger Morten Granzau.

Læs også: Voldsomt skifte i økonomien: Fra krise til mangel på arbejdskraft

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret