Torsdag blev EU's lande enige om rammen for  et fælles digitalt coronapas for EU's borgere. Det baner vej for  lettere rejsebetingelser fra 1. juli, når det rulles ud.

25.05.21 DIB Nyheder

EU’s coronapas skaber behov for fælles rejsekrav i EU

Skal EU’s kommende coronapas for alvor hjælpe rejsende, er fælles regler for accept af test, vacciner og immunitet afgørende, lyder det fra Københavns Lufthavn, Netcompany og DI.

Rejsemulighederne i EU kan få et gevaldigt løft den 1. juli, når 27 medlemslande forventes at være på plads med en løsning på et fælles coronapas.

Det blev klart i slutningen af sidste uge, hvor EU har sat en rekord i hurtig sagsbehandling med vedtagelsen af politiske og tekniske vilkår for et nyt coronapas efter få måneders forarbejde.

Men skal det for alvor blive en succes, er det nødvendigt at de enkelte medlemslande også bliver enige om, hvad coronapasset giver adgang til.  Det stod klart ved DI’s konference om EU’s digitale coronapas tirsdag 25. maj.

Se hele konferencen her

Enigheden om selve passet glæder ikke mindst Københavns Lufthavn, hvor adm. direktør Thomas Woldbye ser frem til øget aktivitet. Han roser den politiske handlekraft i både EU og Danmark med at få skruet en løsning sammen til gavne for rejsemulighederne. Nu handler det for ham om selve implementeringen, når de rejsende står i lufthavnen og skal afsted.

- Det vigtige er nu, hvordan vi får det ind som en del af en kompleks rejseproces og hvor de rejsende udover deres pas og boardingkort også får et coronapas. Processen vil samtidig afhænge af om de enkelte lande har deres egne regler eller man finder et fælles regelsæt, sagde Thomas Woldbye med henvisning til medlemslandes individuelle regler for hvor gamle test må være, hvor længe en overstået coronasygdom accepteres som beskyttelse nok, hvornår vacciner accepteres og andre ting.  

Så enkel rejse som muligt

Håbet er, at rejsen bliver så enkel, at man blandt andet kun behøver at vise sit coronapas ved afrejsen og derfor hurtigt kan komme ud af lufthavnen på rejsens mål.

Et ønske fra lufthavnsdirektøren er også, at coronapasset kan blive integreret med luftfartsbranchens rejseregister, så resultatet er direkte synligt på boardingkortet, og man spare tiden ved en særskilt godkendelse af coronapasset.

- Vi skal have det ind i vores flow på den bedste måde, forklarede Thomas Woldbye.

Kompatibelt med dansk coronapas

EU’s kommende coronapas vil ikke være udviklet til det niveau fra 1. juli, men det vil være teknisk muligt via en QR-kode hurtigt at scanne de rejsendes corona-status. Danmark er langt fremme i forberedelserne og forventes i denne uge at være klar med et coronapas, som er kompatibelt med EU-passet.

Det forklarede blandt andet Netcompanys adm. direktør André Rogaczewski ved dagens konference. Netcompany medvirker til udviklingen af det danske coronapas og samarbejder også med andre lande.

Han så det som et gennembrud, at EU er enige om et fælles fundament for udveksling af oplysninger digitalt, som gør coronapasset muligt og som skærmer af fra forfalskninger. Og han delte Thomas Woldbyes behov for enighed i medlemslandene om kravene for indrejse.

- Det tekniske er løst, så det behøver man ikke bekymre sig om. Rent politisk er det vigtigt, at vi får de samme regler i alle lande, sagde Netcompany-chefen.

Læs også: Grønt coronapas med 1. stik vil sætte gang i samfundet

Det her er ikke kun en game changer for rejser. Det kan også være en game changer for hele den europæiske techindustri. André Rogaczewski, adm. direktør, Netcompany

Netcompany: Brug for tech-superhit I EU

Virksomheden samarbejder med flere lande om løsninger, og André Rogaczewski så det som et historiske øjeblik i den forstand, at EU-landende har vist evne og vilje til at handle hurtigt i fællesskab.

- Vi har brug for et europæisk tech-superhit, der handler om mere end corona. Og det her viser faktisk, at EU er i stand til at opnå noget, som ingen andre kan. Det her er ikke kun en game changer for rejser. Det kan også være en game changer for hele den europæiske techindustri, hvor vi hjælper hinanden, når der er brug for det, siger Netcompany-chefen.  

DI: Meget på spil for EU

Ifølge DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen er der mange ting på spil i forhold til EU. Det er blandt andet afgørende, at EU formår at sikre den fundamentale rettighed til, at borgerne kan rejse frit fra land til land, og at EU kan handle, når der virkelig er behov for det.

- Hvis ikke vi kan håndtere en krise som denne, så bliver det stillet spørgsmålstegn ved EU. Derfor er godt at se, hvor hurtigt og handlekraftigt EU har reageret. Nu er det op til de enkelte lande at sætte i værk, fordi rammen og teknologien er på plads. Implementering og hastighed vil nu afgøre, om coronapasset bliver en succes, sagde Lars Sandahl Sørensen.

Kofod: Danmark er en frontløber

Udenrigsminister Jeppe Kofod forventer, at det kommende EU-coronapas vil betyde, at rejse i stigende grad normaliseres i løbet af sommeren. Og han fremhævede Danmarks rolle og position på området.

- Nu er medlemslandene i gang med at implementere certifikatet nationalt. Blandt disse er Danmark en frontløber, når vi launcher vores nye danske udgave af et digital coronapas i denne uge, som vil være fuldt implementbart i EU den 1. juli, sagde Jeppe Kofod.

Han ser også EU’s digitale coronapas i et bredere perspektiv, hvor det fremmer digitaliseringen i Europa. En proces, der har fået ekstra skub takket være EU’s genopretningsfond på 750 mia. euro, hvoraf mindst 20 procent er øremærket digitale løsninger – herunder også løsninger på sundhedsområdet.

- Danmark er en attraktiv partner inden for tech-løsninger, hvoraf mange bliver skabt i offentligt-private partnerskaber. Det er udviklingen af det danske coronapas er et rigtigt godt eksempel på, sagde Jeppe Kofod ved DI-konferencen.

Læs også: Indkøb af digitalt coronapas sat i gang

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Rikke Hougaard Zeberg

Rikke Hougaard Zeberg

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3173
  • Mobil +45 2084 0194
  • E-mail riz@di.dk

Relateret indhold