19.05.21 DIB Nyheder

Antallet af bolighandler har - måske - toppet

Nye tal viser, at aktiviteten på boligmarkedet har mistet lidt fart – men på et højt niveau Med 13.400 bolighandler i marts, svarende til én solgt bolig hvert tredje minut døgnet rundt, blev der sat rekord i aktiviteten på boligmarkedet i al den tid. Det viser Boligsiden.dk’s månedlige handelsstatistik for boligmarkedet.

https://www.boligsiden.dk/nyheder/2021/05/april-boed-paa-aarets-foerste-fald-i-boligsalget/

På den baggrund er det ikke så underligt, at farten gik en smule af handelsaktiviteten i april, med 10.920 solgte boliger, siger DI’s boligøkonom Bo Sandberg.

- Boligsalget i april 2021 ligger dog fortsat 60 procent højere end i april 2020 og 42 procent højere end i april 2019, hvor ingen herhjemme havde hørt om coronavirus. Så det vil bestemt ikke være nogen overraskelse, hvis 2021 ender med at slå rekorden som det år med flest bolighandler nogensinde, siger Bo Sandberg.

- Det mest sandsynlige er da også, at maj og juni fortsat vil byde på høj handelsaktivitet på boligmarkedet, som stadig i udpræget grad er et ”sælgers marked”. Boligudbuddet har meget svært ved at følge med efterspørgslen og har nu i mange uger ligget stabilt på godt 38.000 boliger til salg på landsplan, mens gennemsnittet for de fire foregående år er ca. 61.000 boliger til salg på denne årstid, siger DI-boligøkonomen.

- Mere end et år med varierende grader af coronanedlukning har ført til, at mange familier har realiseret et helt nyt behov for ny bolig, mens andre har fremrykket de planer om boligkøb, som de i forvejen gik og tumlede med og sparede op til. Samtidig har der - som direkte effekt af corona-lockdown - været en stigning i efterspørgslen på sommerhusmarkedet, som har været lige så rationel, som den har været ekstrem, siger Bo Sandberg.

Når det går godt på boligmarkedet, popper forslaget om beskatning ved salg af bolig fremfor den nuværende model med løbende årlig beskatning frem ligeså sikkert som amen i kirken. Men DI advarer kraftigt mod en sådan omlægning:

- For det første dæmper en model med avancebeskatning ved salg, mobiliteten på boligmarkedet. For det andet er der bestemt ikke grund til at opfinde nye jord- og boligskattehåndtag ud over de velkendte og velfungerende, grundskylden - som lige har fejret 100-års jubilæum – og ejendomsværdiskat. Hvis man har et politisk ønske om endnu højere boligskat i Danmark, må det klart anbefales at skrue på de eksisterende håndtag.

- For det tredje bliver det et mareridt bare at udtænke, hvordan man kommer fra det ene skattesystem til det andet. Her er overgangen til de nye vurderinger og det kommende boligskattesystem i 2024 en ”walk in the park” til sammenligning. Endelig – for det fjerde – vil et system med skat ved salg og fradrag for forbedringer på boligen blive et administrativt papirmonster, hvor man skal gemme 30 år gamle håndværkerregninger og den slags, siger Bo Sandberg.

DI ærgrer sig over, at de nye ejendomsvurderinger er så forsinkede og it-mæssigt udfordrede, at det nye, bedre og mere konjunkturudjævnende boligskattesystem først træder i kraft i 2024, men byder til gengæld den fornyede debat om rentefradraget velkommen:

 

- DI foreslår en gradvis reduktion af det høje rentefradrag fra 33 procent til 25 procent. Men det kræver, at provenuet herfra øremærkes til at finansiere indførelsen af en konsolideret kapital- og aktieindkomstskat med en flad skattesats på maksimalt 30 procent af positiv nettokapitalindkomst. En sådan provenuneutral model vil på én og samme tid bidrage til at trække lidt aktivitet og investeringer ud af boligmarkedet og samtidig tilskynde til og skubbe investeringsaktivitet over i aktier, siger Bo Sandberg.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Bo Sandberg

Bo Sandberg

Skatteøkonom

  • Direkte +45 7216 0142
  • Mobil +45 2850 3819
  • E-mail bsa@di.dk

Relateret indhold