Projektet Klimaklar SMV er baseret på den vigtigste internationale standard for CO2-regnskaber, Greenhouse Gas protokollen, der deler klimaaftrykket i tre: Scope 1, 2 og 3.

Grafik: Belle Djerberg
04.05.21 DIB Nyheder

Sådan bliver din virksomhed klimaklar

Projektet Klimaklar SMV skal styrke underleverandørers konkurrencekraft, når storkunder kræver CO2-reduktion.

Vi skal have hele kæden af leverandører med for at nå vores mål om en grøn omstilling af vores produktion.

Sådan lyder det fra Siemens Gamesa A/S’ adm. direktør Torben Bang. Vindmøllegiganten har omkring 1.500 danske underleverandører, og de skal i fremtiden medvirke til, at virksomhedens samlede CO2-udledning bliver 70 procent mindre om blot fire år.

Siemens Gamesa er et godt eksempel på den udfordring, som tusindvis af danske SMV’er står overfor i de kommende år, fortæller Jacob Kjeldsen, chef for Fremstillingsindustrien i DI.

– De største virksomheder arbejder aktivt med en grøn omstilling, og derfor har de brug for, at deres underleverandører kommer med på bølgen. Hvis ikke det sker, risikerer de mindre virksomheder at miste kunder og konkurrencekraft, siger han.

Læs også: Bliv klar til dine kunders klimakrav

Dokumentér klimaindsatsen 

Mange mindre virksomheder er i gang med at spare energi, sortere affald og i øvrigt se de interne processer igennem for klimagevinster. Men det er ikke nok dokumentation, for kunderne vil i stigende grad efterspørge CO2-regnskaber efter internationalt anerkendte standarder.

Derfor har DI og Fremstillingsindustrien søsat projektet Klimaklar SMV, hvor 50 mindre virksomheder får konsulentbistand til at opstille et CO2-regnskab efter den internationale standard, Science Based Targets initiative (SBTi) samt en plan for reduktion af deres klimaaftryk.

– Det er afgørende, at underleverandørerne bliver endnu bedre til at dokumentere deres klimaindsats. Her håber vi med Klimaklar SMV at kunne understøtte virksomhederne, så de også fremover kan levere løsninger til verdens største grønne virksomheder, siger Jacob Kjeldsen.

Klimaklar SMV gik i gang i januar og fortsætter til udgangen af 2021. Konsulenthuset Viegand Maagøe står bag CO2-beregningerne i de 50 virksomheder.

– Vi er overvældet over interessen for at være med og har desværre været nødt til at vælge mange fra. Dem vil vi samle op i et netværk. Projektet er nemlig designet med henblik på viden- og erfaringsdeling med resten af industrien, så derfor vil vi sikre, at den opsamlede viden kommer alle SMV’er til gavn, siger afdelingsleder Bjarne Bach, Viegand Maagøe.

Fakta

Hvad er Klimaklar SMV?

Dansk Industri, Fremstillingsindustrien, Axcelfuture, Aalborg Universitet og Viegand Maagøe samarbejder om Klimaklar SMV, der er finansieret af Industriens Fond. 50 SMV’er deltager i projektet, der giver dem:

  • Grundlag for årlig CO2-rapportering og målsætning, f.eks. gennem Science Based Targets initiative.
  • En beregning af CO2-aftryk – både det direkte og indirekte, herunder energiforbrug, transport m.m.
  • En strategi for reduktion af CO2-­aftryk med konkrete anbefalinger.
  • Værktøj til B2B-kunder med viden om CO2-aftryk, reduktionsmål og konkrete indsatser.
  • Datagrundlag til markedsføring og branding.

       Læs mere: di.dk/klimaklar

Jacob Kjeldsen

Jacob Kjeldsen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3727
  • Mobil +45 2088 3914
  • E-mail jak@di.dk

Relateret indhold