17.05.21 DIB Nyheder

Store prisstigninger på importerede råvarer

Nye tal: Råvarepriserne er på et højere niveau end før coronakrisen. Der er tale om usædvanligt store prisstigninger, som udfordrer virksomhederne, mener DI.

Importpriserne er det seneste år steget med 4,4 pct. Det er særligt prisstigningen på 56,6 pct. på importerede råvarer, der hæver prisniveauet, viser tal fra Danmarks Statstik

- Råvarepriserne faldt kraftigt, da verden lukkede ned i begyndelsen af 2020, og nåede et lavpunkt i april 2020. I år er råvarepriserne dog steget kraftigt igen, så de nu er er på et højere niveau, end før coronakrisen ramte, siger Morten Granzau, underdirektør i DI.

Det er især priserne på en række metalprodukter, olie og rå plast, der er steget kraftigt siden december 2020. For eksempel er stålpriserne nu 49,8 pct. højere end for et år siden.

- Der er tale om usædvanligt store prisstigninger, som kan udfordre virksomhederne. Mange har svært ved at sende udgiften videre til deres kunder, som de har indgået en aftale med, da råvareprisen var lavere, siger Morten Granzau.

- De højere priser på importerede råvarer påvirker de fleste industrivirksomheder, dog kun i begrænset omfang fødevareproduktion og medicinalindustri, der ikke har et stort indhold af importerede råvarer. Prisstigninger på råvarer spiller typisk ind på byggeriet, da byggematerialer har et højt indhold af importerede råvarer, siger Morten Granzau.

- Vi er i en usædvanlig situation her på bagsiden af coronakrisen, hvor der er en meget stor efterspørgsel efter råvarer. Vi forventer, at det vil rette sig over tid, men lige nu er det et vanskeligt marked at agere på for virksomhederne, siger Morten Granzau.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold