Vi kan ikke acceptere en tankegang om at aktionærer skader bæredygtighed og blot er kortsigtede, siger MEP'er Linea Søgaard-Lidell.

Foto: Michael Drost-Hansen.
27.05.21 DIB Nyheder

Venstre MEP’er: Kommissionen har slet ikke fattet, hvad vej kloden roterer

Venstres medlem af Europaparlamentet Linea Søgaard-Lidell er stærkt skeptisk overfor EU’s forslag om at blande sig i virksomhedernes ledelse. Forslaget er nu også dumpet i EU’s interne kvalitetskontrol.

- Jeg var faktisk ret rystet, da jeg så, at Europa-Kommissionen vil ind og have politisk styring i de private virksomheder. Sådan siger Venstres Linea Søgaard-Lidell, der nu i flere måneder har kæmpet imod Kommissionens forslag om en reform af reglerne for selskabsledelse.

Problemerne ved forslaget er flere, mener Venstres europaparlamentariker. For det første er der en antagelse i forslaget om, at alle virksomheder, der udbetaler overskud, ikke kan være bæredygtige, men alene have profit for øje. For det andet er det helt sort, at Kommissionen tror, at blot fordi politiske interesser bliver en del af virksomhedernes bestyrelser, så bliver de mere bæredygtige.

- De, som har skrevet forslaget her, har slet ikke fattet, hvad vej kloden roterer. Vi er allerede et sted, hvor kapital søger mod de bæredygtige løsninger. Der er allerede en bevægelse undervejs, siger Linea Søgaard-Lidell.

Læs også: Fire gode grunde til EU’s reform af selskabsledelse bør dø 

Udskældt forslag er udskudt

Den gode nyhed er, at det i mandags også kom frem, at forslaget er udskudt til efteråret. Det sker efter en gennemgang af EU’s interne kvalitetskontrol, der ikke fandt at forslaget havde den rette kvalitet.

I Dansk Industri (DI) – der også kæmper en indædt kamp for at få væltet forslaget af bordet – er den besked modtaget med stor tilfredshed.

- Det er særdeles gode nyheder. Det har vi arbejdet hårdt for i DI. Det viser også, at den interne kvalitetssikring virker, hvilket er meget glædeligt og nødvendigt for, at der kan være tillid til at nye EU-initiativer er grundigt forberedt, siger Kim Haggren, underdirektør i DI.

I DI bider man samtidig mærke i, at den franske Kommissær Thierry Breton nu vil få medansvar (co-lead) for sagen. Tilføjelsen af Breton vækker optimisme i erhvervslivet, fordi han er en erfaren forretningsmand og derfor bør have langt større forståelse for erhvervslivets synspunkter.

- Han er også tidligere professor på Harvard Business School, så han burde også have større forståelse og respekt for de mange akademiske indsigelser, som jo bl.a. omfatter en gruppe nuværende Harvard-professorer, siger Kim Haggren.

Han fortæller, at DI nu vil arbejde videre med danske regering og de danske parlamentarikere for at få kommissionen til helt at droppe forslaget.

Uacceptabel tankegang

Venstres MEP’er Linea Søgaard-Lidell vil også fortsætte sin kamp for at få forslaget lagt ned.

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at få forslaget taget helt af bordet. Vi kan ikke acceptere en tankegang om at aktionærer skader bæredygtighed og blot er kortsigtede, siger hun.

Kommissionen oplyste i en mail til dagbladet Berlingske i mandags, at ”forberedelserne til forslaget er i fuld gang”, men at det er vigtigt at sikre en omfattende forberedelse af forslaget og sikre en balance mellem interessenternes synspunkter.

Læs også: Dansk MEP'er frygter skjult nationalisering af europæiske virksomheder

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Kim Haggren

Kim Haggren

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3449
  • Mobil +45 2124 4608
  • E-mail kih@di.dk

Relateret indhold