- Når vi går ind i noget, så bliver der virkelig lagt kræfter i. TotalEnergies er et kæmpe firma, og vi har et meget robust cashflow til at understøtte den ambitiøse transformation, siger TotalEnergies landechef i Danmark Martin Rune Pedersen.

22.06.21 DIB Nyheder

Always bet on green: TotalEnergies satser på grønt

Olie og gas skal i de kommende år spille en mindre og mindre rolle i TotalEnergies forretning. Målet for virksomheden er at spille en hovedrolle i den grønne omstilling i Danmark og verden.

Always bet on black. Sådan lyder et gammelt ordsprog for roulettespillere. I mange årtier var det også god latin i det franske energiselskab TotalEnergies, der siden 1924 har hentet milliarder af tønder olie og gas op af undergrunden. 

Uden større postyr har selskabet imidlertid omlagt sin forretning i retning af grønnere og mere bæredygtige energikilder. Og det i en sådan grad, at selskabet nu også har valgt at ændre navn – fra Total til TotalEnergies. Det reflekterer bedre, at energikilderne spænder over alt fra olie og gas til sol, vind, biofuel og ptx, fortæller virksomhedens danske landechef Martin Rune Pedersen.

- Historisk har vi været fokuseret på olie- og gas, men vi har i en årrække nu været i gang med en transformation til et bredt energiselskab, og i Danmark er et helt konkret eksempel, at vi deltager i udbuddet om Thor havvindmølleparken, siger han.

Ifølge Martin Rune Pedersen ønsker TotalEnergies at være frontløbere ved at investere kraftigt i energimikset for fremtiden. Samtidig kigger TotalEnergies på, hvordan gamle olie- og gasfelter kan bruges til at lagre C02.

- Vi har en Netzero-ambition om at være netto nuludleder i 2050. Og i Europa taler vi ikke kun om vores egen produktion, men inkluderer også, hvordan den energi, vi sælger, forbruges, siger Martin Rune Pedersen.

Læs også: TotalEnergies: DI er stedet for den grønne omstilling

Tilhængere af Parisaftale

TotalEnergies er ikke det eneste tidligere olie- og gasselskab, der er taget ud på en vild rejse imod grøn energi. Fra både investorer og offentligheden har der i den senere tid været massivt pres på olie- og gasselskaberne for at investere i den grønne omstilling. TotalEnergies’ rejse er imidlertid startet længe før andre selskaber for alvor tog livtag med omstillingen.

- Helt fra starten har vi støttet Parisaftalen fra 2015 og lagt det ind i vores forretningsstrategi, siger Martin Rune Pedersen. Han tilføjer, at TotalEnergies har en ambitiøs målsætning om at have 100 GW vedvarende energi i porteføljen i 2030.

Og det er tiltag, der er stor opbakning til i hele virksomheden.

- Vores medarbejdere går jo lige så meget op i klimaet som alle andre, siger Martin Rune Pedersen og tilføjer:

- Når vi går ind i noget, så bliver der virkelig lagt kræfter i. TotalEnergies er et kæmpe firma, og vi har et meget robust cashflow til at understøtte den ambitiøse transformation.

Olie spiller mindre og mindre rolle

I konkrete tal betyder det, at TotalEnergies vil gå fra, at olie i 2019 stod for 55 procent af virksomhedens portefølje til i 2030 blot at stå for 35 procent. Olie og gas er altså ikke helt ude endnu.

- Vi kommer ikke udenom, at der fortsat vil være et behov for og en efterspørgsel på olie og gas i mange år fremover. Der vil vores bidrag så være, at det produceres på den mest ansvarlige måde, siger Martin Rune Pedersen, der fortæller, at milliardinvesteringen i at genopbygge naturgasfeltet Tyra med moderne faciliteter betyder, at udledningerne sænkes med 30 procent.

Martin Rune Pedersen påpeger samtidig, at når vi ikke mere har behov for naturgas i Danmark, så kan den gas, som produceres i den danske Nordsø, eksporteres til vores nabolande, som fortsat er afhængige af kul. Dermed kan naturgas erstatte kul, og være med til at sænke landenes CO2-udledning betydeligt i transitionen mod vedvarende energiformer.

C02 i gamle oliefelter

Et af de områder, der optager Martin Rune Pedersen og TotalEnergies, er potentialet for at lagre CO2 i undergrunden, hvor der før var olie og gas.

- Perspektiverne er ganske enorme. I Nordsøen er der plads til mange årtiers udledninger, siger Martin Rune Pedersen.

Regeringen vurderer i sit klimaprogram, at reduktionspotentialet for CO2 lagring er 4-9 millioner ton CO2 i 2030. Sådan meget forsimplet sagt er det muligt at fylde de gamle olie- og gasfelter op med CO2, og dermed lagre det i undergrunden. Felterne er optimale, da vi ifølge Martin Rune Pedersen allerede i dag ved, at de er tætte, da de har kunnet holde gas og olie i millioner af år. Og tilmed er en del af infrastrukturen i kraft af platforme og rør allerede på plads.

TotalEnergies har allerede erfaringer med lagring af CO2 fra Holland samt fra Norge, hvor de er partnere i verdens største fuldskalaprojekt. Og står det til Martin Rune Pedersen, vil vi også snart se lignende projekter udrullet i Danmark.

- Det kan simpelthen ikke lade sig gøre at nå i mål med klimaambitionerne uden CO2-lagring, siger han.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold