Bilkøberne har sparet 1,8 mia. kr. på grønne biler i år
Omlægningen af bilafgifterne har siden nytår givet danskerne massive besparelser på at køre grønt, viser en ny analyse fra Dansk Industri.
I december indgik politikerne efter lange tovtrækkerier en ny aftale om bilafgifterne, der skulle gøre den danske bilpark grønnere. Det er i høj grad lykkedes, for danskerne har i år købt cirka 24.000 grønne biler. Mere end det tredobbelte i forhold til samme periode sidste år.
- Det er en massiv fremgang. Vi har aldrig før set, at introduktionen af grønne biler til danskerne har taget så markant et spring fremad. Det skyldes selvfølgelig et voksende udbud, og så er det i høj grad på grund af de nye bilafgifter, siger Thomas Møller Sørensen, der er branchedirektør for Bilbranchen i Dansk Industri (DI).
En helt ny undersøgelse understøtter, at netop omlægningen af bilafgifterne har haft massiv betydning. De danske bilkøbere har nemlig sparet 1,8 milliarder kroner på grønne biler alene i første halvår af 2021.
- Det er åbenlyst, at prisen har en betydning. En gennemsnitlig afgiftsbesparelse på mere end 100.000 kr. pr. bil kan altså mærkes i kassen hos den enkelte familie eller virksomhed. Forhandlerne har kunnet tilbyde helt andre priser, og det har bilkøberne prompte reageret på, forklarer Thomas Møller Sørensen.
Afgiftsomlægning har virket
Afgiftsbesparelsen er klart størst på rene elbiler, men plugin hybridbilerne står samlet i 2020 for størstedelen af de sparede kroner. Det er forventeligt ifølge DI.
- Der er er forsat lidt tilvænning blandt forbrugerne i forhold til opladning og rækkevidde. Derfor appellerer plugin hybriderne med både el- og forbrændingsmotor til mange. Men allerede næste år tror jeg, det vil ændre sig i elbilernes favør. Ikke mindst fordi afgifterne på plugin hybrider står til at stige næste år i modsætning til afgiften på elbiler, siger Thomas Møller Sørensen.
- Plugin hybridbilerne er i forhold til den grønne omstilling af bilparken ikke en del af løsningen på den lange bane. Men på den mellemlange bane kan de for mange bilejere være et grønnere alternativ til rene benzin- og dieselbiler. Derfor giver det god mening at hjælpe dem på vej rent afgiftsmæssigt her i starten, men udfase støtten i et hurtigere tempo end de rene elbiler, forklarer Thomas Møller Sørensen.
- Afgifterne er blevet baseret mere på bilernes teknologi, de er blevet lavere, og de betales i højere grad løbende end ved køb af bilen. Det har vi talt for i Bilbranchen i årevis, og det har vist sig at have den helt rigtige effekt. Hvis aftalen skal justeres efter evalueringen i 2025, vil det være vores anbefaling at trække den endnu mere i denne retning, fortæller Thomas Møller Sørensen.