FLSmidth leverer udstyr til cementfabrikker og minedrift. To brancher, der står for 10 procent af den globale CO2-udledning. Virksomheden ventes snart at få hul på den største udfordring, nemlig fangst af CO2.

Foto: FLSmidth
09.06.21 DIB Nyheder

Kunder speeder FLS' klima-mission op

Stor efterspørgsel fra kunder sætter ekstra fart på ingeniørvirksomheden FLSmidths klimaindsats. Målet om CO2-neutralt udstyr til miner og cementfabrikker i 2030 er inde for rækkevidde.

”Med MissionZero forpligtiger vi os til vores mest ambitiøse mål til dato. Vi gør det, fordi det er nødvendigt, fordi det er sund forretning og fordi det giver os en konkurrencefordel.”

Sådan lød det fra FLSmidths adm. direktør Thomas Schulz, da han 6. november i 2019 i en pressemeddelelse for første gang præsenterede ingeniørvirksomhedens plan for bæredygtighed.

Han satte barren højt og konkret: Med MissionZero som omdrejningspunkt vil FLSmidth 2030 levere udstyr og løsninger til cementfabrikker og minedrift, der er 100 procent CO2-neutrale.

Udfordringens tyngde understreges af, at virksomhedens to kerneområder står for 10 procent af den samlede globale CO2-udledning, fordi cement er en af de meste brugte produkter overhovedet, mens minedrift spiller en væsentlig rolle i at grave råvarer ud til alle industrier.

Nu et og halvt år senere er FLSmidth i fuld gang med at omsætte ambitioner til konkret handling, fortæller industrivirksomhedens chef for bæredygtighedWouter de Groot.

- For os har det jo været et moonshot, hvor ambitionerne er sat så højt, at vi ikke havde alle løsninger på forhånd. Men ved at give vores ingeniører udfordringen med at finde de bæredygtige løsninger, så har motivationen været stor, for de elsker udfordringer. Vi er derfor kommet et godt stykke ad vejen, siger han.

Kunder presser på for omstilling

Produktmæssigt er der især to områder, hvor FLSmidth rykker fremad. Dels er der taget store skridt i forhold til at erstatte industriernes fossile energiforbrug med mere klimavenlig energi, dels arbejdes der på at erstatte det CO2-holdige kridt i cement med mindre klimabelastende ler-typer.

Og snart forventer FLSmidth at være klar med det næste store skridt, nemlig at begynde at tilbyde løsninger til at  indfange den CO2 som frigives ved cementproduktion. Dette vil ske i partnerskab med andre virksomheder.

- Samlet set er udviklingen af mere bæredygtige løsninger gået hurtigere end forventet. Men det skyldes blandt andet, at efterspørgslen fra kunderne er stor. Vi har også fulgt op med nye mål for blandt andet vores underleverandører og for FLS’ omsætning for det handler om at alle led i kæden med, fortæller Wouter de Groot.

I forhold til leverandører stiller FLS nu krav om, at en tredjedel af disse skal have egne målsætninger for at reducere CO2-udledning. Og når det kommer til koncernens salg, omsætningen, bliver klimabetydningen endnu større, fordi ingeniørvirksomhedens kunder står for 96 procent af FLS’ samlede CO2-udledning, når de bruger FLS’ industriudstyr.

Læs også: FLS-boss: Nul CO2-udledning i 2030

For at fremme salget af mere bæredygtige produktionslinjer har vi øget vores sælgeres bonus, når det lykkes. Wouter de Groot, chef for bæredygtighed, FLSmidth

Sælgere får bonus for bæredygtighed

- Når vi eksempelvis sælgere stenknusere til mineindustrien, skal den solgte andel af klimavenligere  produktionslinjer være højere. På den måde kan vi reducere CO2-udledningen, når kunderne bruger udstyr fra os, forklarer Wouter de Groot.

Undervejs i processen har FLSmidth også arbejdet internt med at motivere alle faggrupper i omstillingen. Koncernens salgsafdeling er også med på forandringen.    

- Vi har mange forskellige produkter, hvor salget varierer kloden rundt - region for region. For at fremme salget af mere bæredygtige produktionslinjer har vi øget vores sælgeres bonus, når det lykkes. På den måde styrker det deres interesse i at bidrage til den grønne omstilling, siger Wouter de Groot.

Læs også: DI har turbo på FNs Verdensmål

Verdensmål fremmer omstilling

FLS MissionZero mål er bygget op omkring FN’s Verdensmål, hvor virksomheden spiller en afgørende rolle i forhold til kundernes behov, og hvor FLS har de største udfordringer i værdikæden. Det drejer sig om verdensmålene nummer 6, 7, 12 og 13, som står for rent vand og sanitet, bæredygtig energi, ansvarligt forbrug og produktion samt klimaindsats

- Vi har også sat mål som understøtter verdensmålene for vores egen drift og for vores leverandører. Det er blandt andet mål nummer 5 – ligestilling mellem kønnene, mål nummer 8 for arbejdsvilkår og økonomisk vækst samt nummer 13 for klimaindsats, forklarer FLS’ chef for bæredygtighed.

Wouter de Groot deltager i et særligt medlemsevent ved DI’s konference for FNs Verdensmål den 10. juni. Ved selve konferencen hvor også H.K.H. Kronprinsesse Mary deltager, præsenterer finansminister Nicolai Wammen regeringens handlingsplan for verdensmålene.

Læs mere om konferencen her

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Erik Thomas Johnson

Erik Thomas Johnson

Fagleder, Bæredygtig forretningsudvikling

  • Direkte +45 3377 4784
  • Mobil +45 2763 6253
  • E-mail etjo@di.dk

Relateret indhold