22.06.21 DIB Nyheder

Forbrugerne er stadig optimistiske

Nye tal: Forbrugertilliden var stort set uændret i juni. Den samlede forbrugertillid er i juni på 2,3, hvilket er et lille fald fra 2,8 i maj. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- Forbrugernes humør daler en anelse, men det er slet ikke noget der vil bremse forbruget i den kommende tid. Forbrugerne er stadig fulde af optimisme. Mange danskere har både økonomien og lysten til at omsætte genåbningen til øget forbrug. Det er vigtigt for at sætte fart på væksten i dansk økonomi igen, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Danskernes vurdering af Danmarks og familiernes økonomi er kommet stærkt igen efter krisen. Feriepenge, friværdi og gode jobmuligheder har givet danskerne en økonomisk saltvandsindsprøjtning. Mange danskere har en utrolig stærk privatøkonomi som kan omsættes til øget forbrug, siger Allan Sørensen.

Særligt tre forhold har styrket mange danskeres privatøkonomi.

- Over to omgang er der udbetalt indefrosne feriepenge for 87 milliarder kroner. De stigende boligpriser har øget friværdierne, som kan belånes til en utrolig billig rente. Samtidig er arbejdsmarkedet kommet flot igennem krisen. Vi snakker allerede om mangel på arbejdskraft igen, siger Allan Sørensen.

Detailomsætningen har efter genåbningen i marts ligger på et højt niveau. Siden er der også kommet gang i omsætningen hos fodboldstadioner, restauranter, biografer, teatre og forlystelsesparker i takt med de næste faser af genåbningen. Rejsebureauerne og spillestederne har længst vej tilbage.

- Vi har savnet rejser og koncerter. Mange danskere har stadig luft i budgettet, så forhåbentlig kan rejsebureauer, luftfarten og spillestederne også hurtigt komme tilbage til mere normale tilstande i takt med at genåbningen tillader det, siger Allan Sørensen.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold