H.K.H. Kronprinsessen forklarede, at coronakrisen fjernede fokus for arbejdet med at nå FN's Verdensmål. Derfor er der nu endnu kortere tid til at sætte handling bag ordene.

Foto: Thomas Arnbo
10.06.21 DIB Nyheder

Kronprinsesse Mary: Handling haster for at nå FN's Verdensmål

Vi har knapt ni år til at nå FN’s Verdensmål, så nu skal der handles. Sådan lød det fra H.K.H. Kronprinsessen ved Verdensmålskonference i DI. Regeringen fremlægger handlingsplan for at nå målene i 2030.

Da FN’s 193 medlemslande i 2015 præsenterede de 17 Verdensmål, var begejstringen og forventningerne store. Arbejdet skred godt fremad – ikke mindst i Danmark, men coronakrisen har slået ambitionerne tilbage. Så derfor er behovet for handling stort, hvis kloden skal nå målene i 2030.  

Sådan lød det blandt andet fra H.K.H. Kronprinsessen, der har engageret sig kraftigt i FN’s bestræbelser og derfor gjorde status over udviklingen ved Verdensmålskonference 2021 i Industriens Hus 10. juni.

- Ved at sætte et tidsramme på 15 år gav verdenssamfundet en bagkant. Og med den et nødvendigt tidspres. Og der er sket god fremgang, men i forhold til nogle verdensmål er det stået stille. og for andre er det gået tilbage, sagde H.K.H. Kronprinsessen.

Derfor er der behov for at accellerere udviklingen, hvis vi skal nå målene i 2030.

- I dag har vi lige knapt 9 år at løbe på. Det seneste år har ikke været venligt imod os. Tværtimod. For midt i bestræbelserne på at nå målene kom corona, som med ét – og forståeligt nok – flyttede fokus væk fra den gode udvikling, vi var i gang med. Men det har efterladt os med et dyrt regnskab på alle niveauer, og som gør, at forhindringerne for at nå verdensmålene bliver endnu større, sagde H.K.H. Kronprinsessen videre.

På mange verdensmål er Danmark langt fremme, hvilket giver os et ansvar for at gå forrest og inspirere andre lande.

Læs også: Kunder speeder FLS' klima-mission op

Regering fremlægger 15-punktsplan

Regeringen valgte konferencen til at præsentere en plan, der skal sikre, at Danmark når alle 17 mål om knap ni år. 15 punkter skal sikre, at vi indfrier ambitionerne i tide, forklarede indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek.

Læs hele regeringens handlingsplan her.

For selv om det går relativt godt med at leve op til verdensmålene, er der plads til forbedringer – og en vilje til at se kritisk på den indsats, vi foreløbigt har præsteret. Ministeren fremhævede en mango i verdensmål nummer 12, der fokuserer på ansvarligt forbrug og produktion.

- Selv om vi har et forspring på nogle områder, så er vores forbrug stadig meget højt. Det gælder om ansvarlig brug af vores havområder, hvor regeringen har vedtaget en havstrategi og vandmiljøplaner. Her kan vi gøre mere for at forbedre miljøet i vores havvand, sagde Kaare Dybvad Bek.

Desuden skal der gøres mere for biodiversitet, mens der også er behov for, at offentlige indkøb bliver mere bæredygtige. Arbejdet med verdensmålene skal blandt andet ske i et tættere samarbejde med erhvervslivet. Og det ser Dansk Industri rigtig god mening i.

Regeringens handlingsplan lægger op til et endnu tættere og stærkere samarbejde mellem offentlige og private aktører. Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør

DI: Virksomheder har viden og vilje

- Hvis vi skal indfri FN’s 17 Verdensmål, er det afgørende, at vi danner fælles front på tværs af landegrænser, virksomheder og organisationer. Danske virksomheder og deres medarbejdere har den nødvendige viden, kompetencer og løsninger, der skubber Danmark i den rigtige retning. Alle lande står over for mange af de samme udfordringer, og derfor skal vi nu i endnu højere grad skalere og eksportere danske bæredygtige løsninger, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

Læs hele DI-direktørens kommentar her. 

Han fortsætter:

- Regeringens handlingsplan lægger op til et endnu tættere og stærkere samarbejde mellem offentlige og private aktører. Kun sammen kan vi nå i mål med FN’s Verdensmål. Det gælder både i forhold til den grønne omstilling, men også i forhold til at fremme ligestilling i vores samfund, skabe bedre uddannelser og sikre, at alle borgere har adgang til rent vand og de bedste sundhedsydelser.

Nye typer samarbejder skal prøves af

H.K.H. Kronprinsessen pointerede også, at succes med at omsætte verdensmål til handling er dybt afhængig af evnen til at samarbejde på tværs af mange interesser og områder.

- Samarbejde og partnerskaber tror jeg personligt er nøglen til mange succeser. Også når det kommer til implementering af verdensmålene. Ikke kun den  type samarbejder vi har været vant til at se, og heller ikke i den skala vi er vant til at se. Men som jeg tidligere har sagt, så handler det om samarbejder på tværs, på langs, cirkulært, vertikalt, pentagonalt – hvad som helst. Det er nødvendigt for at finde nye veje, nye løsninger og skabe fælles indsatser. Nogle gange kan det mest utænkelige vise resultater, sagde hun.  

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold