- Tandlægestolen har fået lov til at stå i et hjørne. Vi trækker den frem i lyset og giver den en overhaling, som har været meget tiltrængt, siger XO CAREs direktør Kim Sørensen.

21.06.21 DIB Nyheder

Revolution: Din tandlægestol er gået online

XO CARE fra Hørsholm har digitaliseret tandlægestolen. Et glimrende eksempel på den fornyelse og udvikling, der skal til for at dansk life-science forbliver i verdensklasse, mener Dansk Industri.

Op med benene, hovedet tilbage og på med den lyseblå hagesmæk. Sådan har det foregået, når du lagde dig i tandlægestolen, i årtier. Og sådan vil det også foregå i fremtiden. Men en revolution er undervejs, som vil gøre dit ophold i tandlægestolen mere digital og automatisk til gavn for både dig selv og tandlægen.

- Vi har digitaliseret og automatiseret tandlægestolen, så den enkelte brugers indstillinger er samlet i stolen. Stolen har fået netværksforbindelse og computer. Samtidig er arbejdsgangene blevet gennemgået og indarbejdet i stolen, så behandlingen kommer til at foregå på den optimale måde, siger Kim Sørensen, der er direktør og chefdesigner i XO CARE, der har udviklet tandlægestolen ”XO FLOW” over de seneste ti år.

Han fortæller, at tandlægestolen i årtier har levet en stille tilværelse og i det store og hele ser ud i dag, som den gjorde for 30 eller 40 år siden.

- Tandlægestolen har fået lov til at stå i et hjørne. Vi trækker den frem i lyset og giver den en overhaling, som har været meget tiltrængt, siger XO CARE direktøren og tilføjer, at en gennemsnitlig stol er i brug i 40.000 timer, før den bliver skrottet.

- Mange tandlægestole har årtier på bagen, siger Kim Sørensen.  

Effektive tandlæger får hjælp

XO CARE fortæller, at en fordelen ved den nye stol er, at den kan hjælpe med at sikre den optimale behandling af patienten. Som eksempel nævner Kim Sørensen, at stolen kan hjælpe med at sikre at plastfyldningerne hærdes korrekt.

Hvor det tidligere var op til den enkelte tandlæge at holde hånd i hanke med, at plast fyldningerne blev hærdet korrekt gennem lys-eksponering , så giver stolen og de tilhørende redskaber nu besked om det præcise tidspunkt, hvor hærdning er optimal.

- Det er særlig vigtigt i dag, hvor der er travlt på mange klinikker, siger Kim Sørensen.

For tandlægerne har den nye stol den fordel, at stolen kan lære tandlægen at kende og huske, hvad de foretrukne work-flows er. Lidt ligesom når din bil automatisk indstiller sædet efter din ønskede køreposition.

XO CARE har hentet stor hæder for den nye stol, der allerede har modtaget to af de anerkendte internationale Red Dot designpriser i kategorierne ”Innovative produkter” og ”Medicinsk udstyr og teknologi”.

Udvikling til gavn for patienten

I Dansk Industri (DI) hylder man også det nye produkt.

- Det er glimrende eksempel på, hvordan life-science branchen i Danmark kan være med til at udvikle og forny sig til gavn for patienterne, siger Peder Søgaard-Pedersen, chef for Life-Science i DI.

Han opfordrer til, at flere virksomheder i Life-Science branchen følger i XO CARE’s fodspor og kigger på, hvordan produkter og arbejdsmetoder kan blive mere digitale.

Læs også: DI: Life science-strategi kan bringe Danmark styrket ud af krisen

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peder Søgaard-Pedersen

Peder Søgaard-Pedersen

Chef for DI Life Science

  • Direkte +45 3377 3945
  • Mobil +45 2128 6755
  • E-mail peso@di.dk

Relateret