Sidste år var katastrofalt for turisme- og oplevelseserhvervet, transportbranchen og vores eksportvirksomheder. Sommerpakken redder derfor på ingen måde brancherne på den lange bange, men giver et tiltrængt skub på den korte bane, siger politisk direktør Emil Fannikke Kiær, DI.

04.06.21 DIB Nyheder

Sommerpakke giver tiltrængt skub på den korte bane, mener DI

Turisme, transport og eksport kan se frem til et tiltrængt hjælpeskub. Et bredt flertal i Folketinget har præsenteret en ny sommer- og erhvervspakke, der skal hjælpe de hårdt ramte sektorer og samtidig skabe gode ferieoplevelser for gæsterne. Det er godt, at politikerne kommer de mest udsatte brancher til undsætning, mener DI.

En ny pakke fra et bredt flertal af Folketingets partier indeholder blandt andet en omstillingspulje til turismeerhverv, støtte til kulturlivet og tiltag målrettet sårbare, børn og ældre. Sommerpakken blev præsenteret fredag den 4. juni af erhvervsminister Simon Kollerup.

- Sidste år kom danskerne godt rundt i sommerlandet og ud til den lokale kiosk, museum og hotel, og i år er det lige så vigtigt, at både danskerne og vores ramte erhverv får en god sommer. Derfor sætter vi nu bredt ind med flere initiativer, så gågaderne, restauranterne og vores byer og kyster atter vil summe af sommerglade gæster, siger ministeren i en pressemeddelelse.


Med pakken følger blandt andet:

178 mio. kr. til omstillingspuljen, som hoteller, restauranter, konferencecentre og andre hårdt ramte virksomheder kan søge til fx bæredygtige tiltag eller nødvendige ombygninger. Der etableres desuden en ordning, hvor restauranter i hele landet kan søge om tilskud på op til 35.000 kr. til at give rabatter eller afholde aktiviteter, som kan lokke turisterne til over sommeren og efteråret.

Midler til aktiviteter i kultur-, idræts- og foreningslivet, der skal skabe gode kulturoplevelser og arrangementer for bl.a. børn og unge. Samtidig er det aftalt at gøre en særlig indsats for sårbare, handicappede og ældre.

19 eksportinitiativer, der skal understøtte dansk eksport, som på en række områder skal generobre markeder, der har været påvirket af corona-krisen.  

Læs hele aftaleteksten i sommerpakken

DI tager godt imod

I Dansk Industri (DI) mener politisk direktør Emil Fannikke Kiær, at det er godt, at politikerne nu kommer de mest udsatte brancher til undsætning.

- Vi har set meget frem til både sommer i Danmark og en sommerpakke, der skal gøre det muligt for danskerne og virksomhederne, at få det meste ud af de kommende måneder. Sidste år var katastrofalt for turisme- og oplevelseserhvervet, transportbranchen og vores eksportvirksomheder. Sommerpakken redder derfor på ingen måde brancherne på den lange bange, men giver et tiltrængt skub på den korte bane, siger direktøren.

Han havde dog gerne set flere nye tiltag som for eksempel et oplevelsesfradrag, som for alvor kunne sætte gang i efterspørgslen.

- For os er det helt afgørende, at der ikke kommer den konkurrenceforvridning til fordel for offentlige institutioner, som vi så med sidste års rabatordning på kulturoplevelser. Det har vi advaret imod, og vi er glade for, at der er blevet lyttet, siger Emil Fannikke Kiær.

Læs også: Her finder dine forretningsforbindelser de danske rejseregler

Sommerpakke på ét ben

Han bemærker vigtigheden af, at sommerpakken har tiltag målrettet København, som har været særligt hårdt ramt under coronakrisen, fordi storbyturisterne er blevet væk fra hovedstadens hoteller, museer og restauranter.

- Desværre går sommerpakken kun på ét ben, fordi man samtidig har begrænset adgangen til kompensation for alle de mange virksomheder, som fortsat er ramt af restriktioner. Grundlæggende bør der være kompensationer, så længe der er restriktioner, siger Emil Fannikke Kiær.

Sommerpakken betyder til gengæld, at leverandører til festivaler og andre store events vil bliver kompenseret for aflyste arrangementer i Danmark.

- Men der er stadig en række virksomheder, som for eksempel dem, der leverer til messer og eksportfremstød i udlandet, der ikke får glæde af sommerpakken. De har været i kulkælderen i et år, og det er kritisk, at politikerne også tager hånd om dem, siger Emil Fannikke Kiær. 

Han er til gengæld glad ved, at sommerpakken har særligt fokus på at understøtte eksporten for SMV’erne.

- Der er fortsat mange SMV’er, der kæmper med at få gang i eksporten igen. Derfor er det en rigtig prioritering, siger Emil Fannikke Kiær.

Læs også: Sandahl til 56 nationer: Hårdt brug for at genåbne grænser

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lasse Fridberg Bilstrup

Lasse Fridberg Bilstrup

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3097
  • Mobil +45 2467 6508
  • E-mail lafb@di.dk

Relateret indhold