Softwarevirksomheden Systematic er en af Danmarks største leverandører af udstyr til forsvaret.

Pressefoto: Systematic
07.06.21 DIB Nyheder

Systematic i spidsen for forsvarets klimapartnerskab

Systematic-direktør: Unikke  danske  kompetencer  styrker forsvarets grønne omstilling.

Det kræver 12 liter benzin at fragte én liter benzin frem til en dansk militærbase i Afghanistan.

Det er blot et enkelt eksempel på forsvarets energiforbrug, der med regeringens klimakurs giver potentiale til at reducere risikoen for soldaternes liv og CO2-udslippet, hvis der udtænkes smartere og grønnere løsninger til forsvarets opgaveløsning.

Til at bistå og inspirere i den omstilling har regeringen nedsat et særligt klimapartnerskab, hvor softwarevirksomheden Systematics grundlægger og adm. direktør Michael Holm nu er udpeget til at være formand.

- Jeg er glad og stolt over at skulle stå i spidsen for et klimapartnerskab på forsvarsområdet. Når det gælder grøn omstilling, så har Danmark unikke kompetencer i industrien, som skal bringes i spil, siger Michael Holm og tilføjer:

- Derfor er der behov for at række bredt ud, så vi kan forene civil grøn teknologi med forsvarsindustriens kompetencer til gavn for forsvarets operationer og virke.

Systematic blev grundlagt i 1985, og virksomhedens over 1000 ansatte fordelt på 11 lande leverer blandt andet softwaresystemer til forsvarsindustrien.

Læs også: Forsvaret høster gevinst ved samarbejde med private

Jeg er overbevist om, at vi kan være med til at flytte udviklingen, så forsvaret kan blive en større del af den grønne omstilling. Joachim Finkielman, Underdirektør

DI: Det giver eksportmuligheder

Det nye klimapartnerskab, der bliver det fjortende i rækken af partnerskaber, får sekretariat i Dansk Industri, som sammen med Dansk Erhverv vil understøtte arbejdet. Joachim Finkielman, direktør for Forsvars- og Aerospaceindustrien i DI, ser et stort potentiale i klimapartnerskabets arbejde, fordi forsvarsindustrien kan spille en væsentlig rolle i den grønne omstilling.

- Erhvervslivet er parat til at bidrage til arbejdet. Jeg er overbevist om, at vi kan være med til at flytte udviklingen, så forsvaret kan blive en større del af den grønne omstilling. Vi kan også være med til at inspirere forsvaret i andre lande og dermed skabe eksportmuligheder for danske virksomheder, siger Joachim Finkielman.

- Det har vist sig at være en stor succes at inddrage erhvervslivet tæt i løsningen af klimaudfordringen. Virksomhederne har mange gode ideer og innovative løsninger, som er kommet i spil i det forløbne år, siger han og henviser til de 13 klimapartnerskaber, der i begyndelsen af 2020 præsenterede flere hundrede forslag til, hvordan erhvervslivet kan reducere udledningen af drivhusgasser.

En del af disse forslag er siden blevet en del af de politiske aftaler.

Læs også: Forsvarets grønne ambitioner

Minister: Ser frem til Holm som formand

Forsvarsminister Trine Bramsen og erhvervsminister Simon Kollerup og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen ser også et stort potentiale.

- Udviklingen af nye grønne løsninger til forsvarsområdet er afgørende for, at vi også i fremtiden kan være med helt fremme, når opgaverne skal løses. Jeg ser derfor frem til, at Michael Holm bliver formand for klimapartnerskabet, siger Trine Bramsen.

Dan Jørgensen peger på, at der fremover eksempelvis bliver brug for mere klimavenlige brændstof til kampvogne, jagerfly og krigsskibe, mens Simon Kollerup henviser til erfaringerne med de tidligere klimapartnerskaber, hvor samarbejdet med private virksomheder om løsninger kan gavne både den grønne omstilling og skabe nye eksportmuligheder.

Forsvarets klimapartnerskabe forventes at aflevere sine anbefalinger til Grønt Erhvervsforum til foråret 2022. Forsvarsministeren vil indtræde i Grønt Erhvervsforum sammen med de øvrige ministre.

Læs også: Klimapartnerskaberne offentliggør anbefalinger til regeringen

Joachim Finkielman

Joachim Finkielman

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3673
  • Mobil +45 6187 1540
  • E-mail jofi@di.dk

Relateret indhold