Troldtekt: Stærkere DI vil gavne byggeriets grønne mål
Branchefællesskaberne DI Byg og DI Dansk Industri stemmer i august om en sammenlægning. Det vil gavne indsatsen for grøn omstilling, vurderer Troldtekts adm. direktør Peer Leth.
Med en andel på 40 procent af den samlede danske CO2-udledning står byggebranchen foran massive omstillinger og udfordringer for at blive mere bæredygtig. Alle led i kæden skal levere planer, der sikrer mere klimavenligt byggeri.
Det gælder for entreprenører, rådgivere, arkitekter, producent af byggematerialer og håndværksmestre. Men ingen kan løse den opgave alene. Det er afgørende at stå stærkt i bred forstand, så kommende klimakrav bliver realistiske og håndterbare. Til det er der brug for en stærk organisation, der samler hele byggebranchen.
Sådan lyder det fra Troldtekts adm. direktør Peer Leth. Virksomheden producerer akustiklofter i træbeton og er specialist i akustiskløsninger til alle former for byggeri.
- Den bæredygtige omstilling er vigtig, og nu skal der sættes handling bag de flotte ord. I den fase er det afgørende, at vi står sammen og har et stærkt fælles talerør for hele værdikæden i branchen. Det styrker vores mulighed for indflydelse, så vi ikke risikerer at blive underlagt en lovgivning som er svær og kompleks at håndtere, siger han.
Læs også: Mulig sammenlægning mellem DI Dansk Byggeri og DI Byg
Afstemninger i august
Peer Leth håber derfor, at branchefællesskaberne DI Byg og DI Dansk Byggeri i august stemmer ja til en sammenlægning. Troldtekt-direktøren henviser til, at der investeres massivt i nye innovative bæredygtige løsninger hos materialeproducenterne og rådgivere og arkitekter tænker disse løsninger ind i fremtidens byggerier.
- Men de gode intentioner kan fortabe sig, hvis vi ikke får de efterfølgende led i værdikæden med. Det sker ikke af uvilje, men det hænger sammen med, at den danske branche af entreprenører og håndværksvirksomheder er meget fragmenteret med mange små virksomheder, siger han.
Derfor er alle led i kæden nødt til at sætte sig sammen og få den grønne omstilling gjort overskuelig, ellers bliver der ikke skabt den nødvendige forandring.
Læs også: Strategi for bæredygtigt byggeri gavner klimaet
SMV'er skal også med
- Og vi skal sikre, at de mindre virksomheder og håndværksmestre kommer med på den bedst mulige måde. De har i dag travlt med at skaffe medarbejdere, leve op til krav om dokumentation og kæmper med stigende priser på materialer. De har brug for en stærk fælles organisation til at hjælpe, støtte med den grønne omstilling og varetage deres interesser på mange områder, mener Peer Leth.
Troldtekt er godt i gang med en grøn omstilling, hvor produktionen er baseret på fornybar råvarer i form af certificeret træ og cirkulære principper, der sikrer konkurrencefordele, og som blev hædret med DI Prisen 2020.
Virksomheden har kontakt med hele værdikæden, herunder arkitekter og rådgivere, som i den tidlige projektfase og materialevalg skal beslutte om bæredygtige Troldtekt akustikløsninger skal vælges i fremtidens byggerier til både private, erhverv, kommunale som offentlige kunder.
Kan også løfte digitalisering
Dansk Byggeris 5700 medlemmer blev en del af Dansk Industri 1. september 2020, og har siden været organiseret som DI Dansk Byggeri ved siden af DI Byg.
Peer Leth er med i DI Bygs bestyrelse og ser også en anden fordel ved at samle byggebranchen.
- Digitaliseringen af byggebranchen er ligeledes en vigtig dagsorden, hvor det også er vigtigt at få hele værdikæden med. Det er ikke løst på få måneder, men er en lang og ressourcekrævende proces, hvor vi også kan få fordel af et samlet fællesskab, siger han.