Manglen på medarbejdere koster os lidt mere end 1 mia. kr. om måneden, så det skal vi som samfund selvfølgelig prøve at modvirke ved at finde den nødvendige arbejdskraft, siger Steen Nielsen, vicedirektør i DI.

07.07.21 DIB Nyheder

Der mangler 18.000 medarbejdere i Danmark lige nu

Danske virksomheder rekrutterer som aldrig før, men desværre ofte forgæves. Derfor vil Dansk Industri have flere unge på arbejdsmarkedet.

9 ud af 10 virksomheder har forsøgt at rekruttere i de seneste tre måneder, viser en ny undersøgelse fra Dansk Industri (DI), der har spurgt over 500 virksomheder til behovet for arbejdskraft.

En tredjedel af dem har ikke haft held med deres rekruttering, og derfor har flere virksomheder ikke besat deres ledige stillinger. Det betyder, at virksomhederne lige nu kunne ansætte yderligere 18.000 medarbejdere, hvis kandidaterne var der, viser DI’s undersøgelse.

- Virksomheder rekrutterer langt ud over normalen i øjeblikket. Afslutningen på coronakrisen og den efterfølgende økonomiske optimisme har katapulteret efterspørgslen efter medarbejdere mod helt nye højder. Og så meget desto mere gør det ondt på virksomhederne, at der ikke er kvalificeret arbejdskraft nok, fortæller vicedirektør Steen Nielsen, der er DI's arbejdsmarkedspolitiske chef.

De 18.000 manglende medarbejdere svarer til næsten én procent af arbejdsmarkedet, og det kan mærkes i erhvervslivet. Også økonomisk. Det betyder nemlig, at vi i Danmark går glip af en værdiskabelse på i alt 13,5 mia. om året, viser beregninger fra DI.

- Det er helt vildt, og det er ret bekymrende for væksten og bidraget til vores fælles velstand. Manglen på medarbejdere koster os lidt mere end 1 mia. kr. om måneden, så det skal vi som samfund selvfølgelig prøve at modvirke ved at finde den nødvendige arbejdskraft, siger Steen Nielsen.

Læs hele DI's analyse.

Jobåbninger til unge

I DI peger man på, at særligt flere unge ledige skal i arbejde i Danmark. I stedet for kun at blive ledt i retning af uddannelse, skal de også ledes direkte i retning af et job.

- Det er oplagt at skabe plads til de unge på arbejdsmarkedet lige nu, hvor der er så mange ubesatte stillinger. Vi ser mange virksomheder ansætte andre profiler end dem, de lige gik efter i første omgang, og det giver jo nye åbninger.

- Og for nogle unge vil det at komme i gang og være en del af et arbejdsfællesskab være en bedre vej ind på arbejdsmarkedet end at starte på en uddannelse, de måske ikke er motiveret til, forklarer Steen Nielsen fra DI. 

Flere skal være jobparate

I praksis vil det kræve en lovændring, for at unge på uddannelseshjælp kan erklæres jobparate. I dag kan unge under 30 år uden en erhvervskompetencegivende uddannelse slet ikke erklæres jobparate men kun få hjælp med henblik på at komme i uddannelse. Denne regel ønsker DI at få lavet om, så disse unge også kan erklæres jobparate.

- Ved at åbne for en jobrettet indsats forbedres mulighederne for de unge, der er blevet trætte af at gå i skole. I arbejde kan de tilegne sig nye og relevante kompetencer, og en formel uddannelse vil jo ikke være ude af billedet, siger DI's arbejdsmarkedspolitiske chef.

DI opfordrer politikerne på Christiansborg til hurtigst muligt at få reformeret beskæftigelsessystemet for at skaffe mere arbejdskraft i Danmark.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold