- Den imponerende test- og vaccinationskapacitet, der meget hurtigt er blevet opbygget i Danmark, har helt naturligt betydet en stor stigning i den offentlige beskæftigelse på ganske kort tid, siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri (DI).

21.07.21 DIB Nyheder

DI: Beskæftigelsen i det offentlige sætter rekord

10 år gammel rekord for beskæftigelsen i det offentlige er slået med nye tal fra Danmarks Statistik

Siden februar sidste år, altså før corona ledte til restriktioner i Danmark, er den offentlige beskæftigelse steget med knap 26.000 personer, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Den private beskæftigelse er i samme periode faldet med godt 4.000 personer. Udviklingen skal ses i lyset af coronakrisen, hvor en række private virksomheder har været nødt til at afskedige medarbejdere, mens der i den offentlige sektor er ansat mange frontmedarbejdere i coronaberedskabet.

- Den imponerende test- og vaccinationskapacitet, der meget hurtigt er blevet opbygget i Danmark, har helt naturligt betydet en stor stigning i den offentlige beskæftigelse på ganske kort tid. Men det er vigtigt, at den offentlige beskæftigelse falder tilbage nu. Mens vi har fået bedre styr på smitten er økonomien mange steder kommet i høje omdrejninger igen, og de private virksomheder melder om høj og stigende mangel på arbejdskraft, siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri (DI).

 Selvom en stor del af den stigende offentlige beskæftigelse skyldes coronaindsatsen, viser tallene dog også, at der bliver ansat flere indenfor offentlig administration.

- Vi må forvente, at der bliver frigivet en masse arbejdskraft til blandt andet restauratørerne, nu når behovet for løbende at blive testet er dalende. Men vi kan også se, at der er sket en stigning på næsten 9.000 personer indenfor den offentlige administration henover det sidste år. Det er sandsynligvis en mere permanent beskæftigelsesstigning indenfor det offentlige – personer som ikke kan ansættes i de private virksomheder, siger Morten Granzau.

 - Jeg vil derfor opfordre til, at regeringen og Folketinget indgår en finanslovsaftale, som ikke giver den endnu mere gas. I DI synes vi det ville være en god idé, hvis regeringen lukkede låget på den såkaldte ’krigskasse’ og holder pengene i ro indtil vi måske får et nyt tilbageslag. Det vil tage lidt luft ud af ballonen og bidrage til et mere holdbart opsving, med plads til stigende privat beskæftigelse uden flaskehalsproblemer, siger Morten Granzau.

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold