Danskernes bekymring skal tages seriøst og bruges offensivt til at gå foran og vise vejen til en grønnere og mere bæredygtig fremtid. Den gode nyhed er, at vi også har en lang række virksomheder og forskningsmiljøer, der kan give svar på bekymringerne og vise, hvordan vi kan nedbringe vores klimaaftryk. Men det er klart, at vi skal handle nu for at gøre det til en konkurrencefordel. siger DI’s vicedirektør og klimapolitisk chef Anne Højer Simonsen.

Getty Images
06.07.21 DIB Nyheder

Klimaforandringer giver danskerne grå hår – I Sydeuropa er de kolde

35 procent af danskere mener, at klimaforandringerne er det mest seriøse problem i verden. Det er dobbelt så mange som i resten af EU, viser nye tal fra Eurobarometer.

Klimaforandringerne bekymrer danskerne og svenskerne mere end nogle andre i hele Europa. Det viser en ny meningsmåling foretaget af Eurobarometer blandt 26.669 europæere.

I Danmark er det 35 procent, der siger, at klimaforandringerne er det mest seriøse problem, som verden står overfor. Det overgås kun i Sverige, hvor 43 procent peger på klimaforandringerne som verdens mest seriøse problem. Kigger du på alle landene i EU, er det blot 18 procent, der har samme opfattelse.

I Dansk Industri (DI) ser man tallene som et udtryk for, at der i Danmark er stor folkelig opbakning til, at der satses massivt på den grønne omstilling.

- Danskernes bekymring skal tages seriøst og bruges offensivt til at gå foran og vise vejen til en grønnere og mere bæredygtig fremtid. Den gode nyhed er, at vi også har en lang række virksomheder og forskningsmiljøer, der kan give svar på bekymringerne og vise, hvordan vi kan nedbringe vores klimaaftryk. Men det er klart, at vi skal handle nu for at gøre det til en konkurrencefordel. siger DI’s vicedirektør og klimapolitisk chef Anne Højer Simonsen og tilføjer:

- Vi skal tage de store beslutninger og fastlægge de centrale rammebetingelser, så virksomhederne kan investere og Danmark vise vejen.

Anne Højer Simonsen hæfter sig også ved, at Eurobarometers undersøgelse viser, at det er hele 70 procent af danskerne, der peger på klimaforandringerne, som et af de tre største problemer. Det overgås igen kun af Sverige, hvor 74 procent har klimaet på top tre.

Læs hele Eurobarometers undersøgelse.

Øst- og Sydeuropa er mindre bekymrede for klimaet

Er der stor bekymring i Skandinavien tager de til gengæld klimaforandringerne mindre alvorligt i Øst- og Sydeuropa.

Eksempelvis er det kun 25 procent af franskmændene, der peger på klimaforandringerne, som det mest seriøse problem. Og henholdsvis 23 og 26 procent af portugiserne og spanierne. Endnu mindre er bekymringen i Østeuropa, hvor det eksempelvis kun er 15 procent af tjekkerne, der har klimaet i top over bekymringer.

Anne Højer Simonsen mener, at tallene er bemærkelsesværdige set i lyset af, hvor hårdt en række af landende i de kommende år vil blive ramt af klimaforandringerne. Samtidig understreger tallene behovet for, at Danmark og de nordiske lande tager teten i EU på klimafronten.

-  Skal vi have hele EU med på den grønne omstilling, skal vi være et foregangsland. Vi kan vise omverden, hvordan den grønne omstilling kan gå hånd i hånd med konkurrenceevne, vækst og nye job. DI har et konkret bud i Klima/24/7. Det er helt afgørende, hvis vi skal have befolkningerne i resten af Europa til at bakke op om den grønne omstilling, siger hun.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Relateret indhold