Vi er verdensmestre i vedvarende energi. Derfor er der gyldne muligheder i EU's nye klimaudspil. Dog savner DI-direktør Lars Sandahl højere ambitioner inden for energieffektivisering.

Foto: Søren Nielsen
14.07.21 DIB Nyheder

Klimaudspil fra EU kan udløse kæmpe gevinst

EU Kommissionen fremlægger klimaplan, der skal reducere CO2-udslip med 55 pct. i 2030. Det åbner et enormt marked for danske virksomheder, mener DI.

EU Kommissionen har fremlagt en omfattende plan med konkrete initiativer, som skal gøre EU-landene i stand til at nå målet om mindst 55 procents reduktion af CO2 i 2030.  Med planen viser EU en nødvendig handlekraft i forhold til klimaudfordringen, vurderer DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

- Udspillet fra EU-Kommissionen kan blive en kæmpe gevinst for Danmark. Der vil i de kommende ti år blive investeret et trecifret antal milliarder euro i vedvarende energi, energieffektiviseringer og udvikling af grønne brændstoffer. Det er de store muskler, som bliver brugt til at trække udviklingen i en mere klimavenlig retning, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

EU-Kommissionen vil blandt andet styrke og udvide CO2-kvotesystemet, så bygningerne, transportsektoren og søfarten bliver inkluderet. Allerede i dag er CO2-kvoteprisen på over 400 kr. pr. tons.

Læs mere om EU's udspil her 

- Dette er meget vigtige handlingsorienterede skridt med mulig stor effekt. Hver procent, som EU sænker CO2-udledningen,  svarer til mere end Danmarks samlede udledninger. Dermed sender EU et vigtigt signal til resten af verden forud for FN klimaforhandlingerne i Glasgow i november,  siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Den sidste underskrift er sat: Nu ruller EU’s milliarder afsted

Vi er verdensmestre inden for vedvarende energi, og i de kommende år kommer der altså virkelig fart på udbygningen med sol- og vindenergi i Europa. Det skaber enestående muligheder for danske virksomheder. Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør

Beskedne ambitioner for energieffektivisering

Kommissionen vil også øge mængden af vedvarende energi og sikre, at bygningerne bliver isoleret og forbedret til gavn for energieffektiviteten. Her kunne EU godt have været mere ambitiøse, mener Lars Sandahl Sørensen. Han håber derfor niveauet bliver skruet op i de kommende forhandlinger.

- Vi har selv vist vejen siden oliekrisen i 1970’erne, og man behøver ikke at rejse ret langt i andre EU-lande for at se, at der er meget at hente ved at isolere, udskifte vinduer og styre energiforbruget i bygningerne og i industrien, siger DI-direktøren.

Understøtter danske klimamål

Det danske klimamål om at reducere CO2-udslip med 70 procent i 2030 vil blive understøttet af et europæisk kvotemarked, som bliver endnu stærkere end i dag.

- Vi er verdensmestre inden for vedvarende energi, og i de kommende år kommer der altså virkelig fart på udbygningen med sol- og vindenergi i Europa. Det skaber enestående muligheder for danske virksomheder, siger Lars Sandahl Sørensen.

Dertil er Danmark i gang med næste klimafase, hvor sektorkobling og grøn omstilling af transportsektoren og industrien er i gang.

EU’s klimaindsats skal sikre reelle CO2-reduktioner uden at europæiske virksomheder taber global konkurrencekraft.  Derfor foreslår Kommissionen som noget nyt at indføre en told på varer, der bliver importeret til EU inden for udvalgte sektorer. 

Pas på global konkurrencekraft

Det er principielt fornuftigt, mener DI, men det må ikke skade forhold til samhandelspartnere og reglerne i WTO (Verdenshandelsorganisationen). Endelig er det helt afgørende, at europæiske virksomheder, som sælger deres varer uden for EU, ikke bliver stillet dårligere. Derfor skal vi bevare de dele af CO2-kvotereglerne, som forhindrer, at produktionen flytter ud af Europa.

- Det er afgørende, at Europa ikke lægger kimen til en ny handelskrig, og at vi samtidig sikrer europæiske virksomhedernes konkurrenceevne. Målet må være at sikre ens konkurrencevilkår for europæiske og ikke-europæiske virksomheder, der sælger deres varer i EU. Samtidig skal virksomheder, der eksporterer ud af EU, sikres fair og konkurrencedygtige vilkår, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Siemens Gamesa: Grøn brint kræver hurtig handling

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Skrevet af:

Uffe Hansen Claus Kaae-Nielsen

Anne Højer Simonsen

Anne Højer Simonsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3465
  • Mobil +45 4014 0603
  • E-mail anhs@di.dk

Relateret indhold