Vi skal hele tiden have nye øjne på vores virksomhed, der kan stille os de frække og udfordrende spørgsmål, pointerer adm. direktør og stifter, Christopher Nysted Sørensen, VODA A/S.

Foto: VODA A/S
22.07.21 DIB Nyheder

Bliv udfordret af frække spørgsmål - invitér startups ind i firmaet

Alliancer med startups giver friske øjne og udfordrende spørgsmål til din virksomhed. Det er afgørende for vores innovation, fortæller vækstkomets topchef. Flere kan gøre det samme, mener DI.

Vi skal hele tiden have nye øjne på vores virksomhed, der kan stille os de frække og udfordrende spørgsmål. Ellers dør vores innovation og udvikling. Derfor er alliancer med startups helt centralt.

Sådan lyder det fra Christopher Nysted Sørensen, adm. direktør og stifter af VODA A/S. Virksomheden har specialiseret sig i at vedligeholde store kraftværker. Det er sket med så stor succes, at VODA er gået fra otte til 70 faste medarbejdere på under fire år. Yderligere tilknyttes over 150 montører og smede, når det er højsæson for at renovere kraftværker. Omsætningen runder 150 mio. kr.

- Vi er jo selv en startup-virksomhed, men med den vækst vi har haft, er der allerede nu meget fokus på at drifte de mange løbende opgaver. Det går ud over vores egen innovation, og derfor er vi selv nødt til at samarbejde med andre startups for at sikre den bedst mulige udvikling af VODA og vores tilbud til kunderne, fortæller VODAs adm. direktør.

Alliance med startup

VODA investerede derfor i april i Hexastate CBM Solutions, der med sensorer og kunstig intelligens kan forudsige behovet for vedligehold af diverse maskiner og motorer på kraftværkerne. Den ekspertise kunne VODA ikke selv have opbygget så hurtigt og i samme kvalitet, vurderer Christopher Nysted Sørensen.

- Hexastate havde først nogle pilotprojekter over imod vores industri, og det gav appetit på at tage de næste skridt. Vi har nu fået bekræftet, at det er den rigtige vej at gå, siger han.

Læs også: Hexastate får skulderklap af Alexander Foss' Industrifond

For at bevare evnen til at tænke nyt og fortsætte med at disrupte, er det nødvendigt at slippe kontrollen – også for os. Christopher Nysted Sørensen, stifter, VODA A/S

Drop kontrol og bevar innovationslyst

VODA ejer kun en mindre andel af Hexastate, og det er en pointe i sig selv. For et samarbejde med en iværksættervirksomhed kan kvæle innovationslysten, hvis man som etableret virksomhed insisterer på at få fuld kontrol.

- Det handler om at få del i det drive, som startups kommer med. Og den iværksætterånd kan blive slået ihjel, hvis man vil være hovedaktionær. Hvis man kræver fuld kontrol bliver de tilkøbte virksomheder alt for hurtigt en del af driften, mener Christopher Nysted Sørensen.

Den læring har VODA-stifteren selv erfaret gennem 15 års arbejde for store koncerner, hvor han har medvirket til et stort antal opkøb med kontrol som en afgørende faktor. Disse erfaringer gav Christopher Nysted Sørensen mod på at skabe sin egen iværksættervirksomhed.

- Det handlede om at disrupte en konservativ branche med digitale løsninger og innovation. Det er lykkedes for os. Men for at bevare evnen til at tænke nyt og fortsætte med at disrupte, er det nødvendigt at slippe kontrollen – også for os. Derfor vil samarbejdet med Hexastate ikke blive den sidste startup, vi går i alliance med, forudser Christopher Nysted Sørensen.

Læs også: Industrigigant fylder ledig fabrikshal med opfindere 

DI: Andre kan lære af VODA

I Dansk Industri ser chefkonsulent Anders Sparre, som er ansvarlig for DI’s iværksætteraktiviteter, samarbejdet mellem de to virksomheder som et godt eksempel på udnyttelse af hinanden styrker til fælles gavn.

- Det er to meget forskellige virksomheder på hver deres udviklingstrin, men med blik for hinandens styrker skaber de et unikt tilbud i markedet. Vi har rigtig mange innovative startups i DI’s medlemskreds, som på tilsvarende vis kan give mere etablerede virksomheder en genvej til nye produkter og services, siger Anders Sparre.

Læs også: 5 gode råd fra DI til samarbejde med startups

Gode råd fra VODA

VODA-stifter Christopher Nysted Sørensen mærker stor interesse fra andre virksomheder, der overvejer at inddrage startups. Her er hans tre bedste råd:

  • Lav en forretningsplan for din virksomhed, hvor du sætter ressourcer af til at finde startups at samarbejde med og investere i.
  • Vær åben. Ideer fra startups er ikke en trussel eller et irritationsmoment. Det er i stedet muligheden for at få input, du aldrig selv ville have tænkt på.
  • Drop kontrol. Startups skal beholde en vis frihed for at sikre optimal innovationslyst til gavn for din virksomhed. Vær derfor tilfreds med en mindre aktiepost.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anders Sparre

Anders Sparre

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3973
  • Mobil +45 2627 2494
  • E-mail asp@di.dk

Relateret indhold