Forsvarsminister Trine Bramsen ved ankomst til Weibel Scientific i Lillerød i Nordsjælland, Ministeren følges med CEO Peder R. Pedersen og flankeres af Tina Munkholm Larsen Møller, Hun er datter af Weibels grundlægger Erik Tingleff Larsen og medejer af virksomheden sammen med sin bror Thomas.

Foto: Felix Stark
13.08.21 DIB Nyheder

Brede smil på forsvarsindustriel byggeplads

Forsvarsminister Trine Bramsen og erhvervsminister Simon Kollerup præsenterede fredag regeringens forsvarsstrategi på en forsvarsindustriel byggeplads hos Weibel Scientific i Nordsjælland. Både ministre og direktør Peder R. Pedersen havde de brede smil fremme.

Der var meget synlige beviser på vækstmulighederne i dansk forsvarsindustri, da forsvarsminister Trine Bramsen og erhvervsminister Simon Kollerup fredag formiddag præsenterede regeringens længe ventede forsvarsstrategi. Pressemødet blev nemlig afholdt på en byggeplads i det, der skal blive til endnu en produktionshal hos  den forsvarsindustrielle virksomhed Weibel Scientific i Lillerød i Nordsjælland.

Weibel Scientific blev stiftet i 1977 og de cirka 200 medarbejdere udvikler radarer, der eksporteres til 40 lande.

- Vi er meget glade i dag. Det er en strategi, vi har ventet længe på, og den giver os rigtig gode muligheder for at vokse. Det man skal huske er, at alle de lande, vi konkurrerer med har haft tilsvarende strategier i mange år. Og havde vi haft denne strategi fra vores opstart for fyrre år siden, ville vi være fem gange større, end vi er i dag, siger CEO Peder R. Pedersen, Weibel Scientific.

Læs også: Derfor er den kommende forsvarsstrategi relevant for alle virksomheder

Minister inviterer: Kom med indspark

Strategien, som ministrene fremlagde, bliver i forsvarsministeriet pressemeddelse præsenteret med overskriften ”Regeringen vil styrke den danske forsvarsindustri”, og den indeholder også adskillige initiativer, der ikke mindst vil gøre det lettere – og hurtigere – for danske virksomheder at levere udstyr til det danske forsvar.

- Vi vil sikre bedre muligheder for at købe nødvendig teknologi hurtigt ind. Træge udbudsprocesser skal ikke stå i vejen for indkøb af sikkerhedsudstyr og teknologi, vi ved der er akut brug for. Vi vil trække danske virksomheder ind som rådgivere for at udvikle de bedste svar på de stadig mere komplekse trusler, der bliver flere og flere af. Sådan kan vi sammen både styrke danske virksomheder og stille Danmark stærkere operationelt og forsvarspolitiske, sagde Trine Bramsen under præsentationen.

Hun bemærkede desuden, at strategien ikke skal ses som et endegyldigt dokument.

- Vi skal have en strategi, der virker, og jeg vil ikke afvise tilføjelser eller ændringer, der stiller danske virksomheder stærkere. Derfor er det også en invitation til branchen og ”civile” virksomheder om i de kommende år at komme med indspark, hvis der er noget, der forandrer sig, sagde Trine Bramsen.

Læs også: Vækstkomet: Alliancer med startups er altafgørende for os

Verdens bedste soldater med verdens bedste udstyr

Også Simon Kollerup lagde i sit oplæg vægt på det styrkede samarbejde, der også skal inkludere danske universiteter.

- Det er en stor dag i dag for både forsvar og industri. Vi har verdens bedste soldater, og de skal have verdens bedste udstyr. Den danske forsvarsindustri har stærke traditioner for godt håndværk og et godt ry i verden, der kender os for god kvalitet. Det giver industrien en samlet årlig omsætning på fire milliarder kroner, og det skaber arbejdspladser i hele landet med en meget bred arbejdsstyrke, der tæller alt fra lagermedarbejdere til maskinmestre og ingeniører, sagde Simon Kollerup.

Han påpegede, at ikke mindst coronakrisen har vist os, at vi aldrig ved, hvornår en krise eller ufred kan opstå.

- Derfor er det vigtigt, at vi er klar, og i den forbindelse er dansk forsvarsindustri en solid byggeklods i både dansk industri og i det danske forsvar, sagde Simon Kollerup.

Læs også: ISS efter oversvømmelser i Tyskland: Der har været en teamspirit "second to none"

Skaber plads til nye aktører

Tilbage hos Weibel Scientific har Peder R. Pedersen svært ved at finde alvorlige torne i strategien. Hanforventer store vækstrater for hele industrien – og måske endnu større for virksomheder, der ikke traditionelt hører med under forsvarsindustrien.

- Det styrkede samarbejde med Forsvaret omkring udvikling af fremtidens teknologier kommer os til gode. Men det åbner også for udvikling af helt nye teknologier, som industrien ikke har kompetencer til at løfte i dag. Det giver plads til spændende nytænkning, siger Peder R. Pedersen.

Han frygter dog, at Forsvaret har for få ressourcer til at være den sparringspartner for industrien, som der er brug for, hvis vi skal komme væk fra indkøb af hyldevarer fra udlandet og over til udvikling af danske løsninger tilpasset vores behov.  

- Jeg håber, at der enten bliver mandet op hos Forsvaret, eller at man – som det sker i andre lande – hyrer lektorer og professorer ind fra universiteterne som eksterne konsulenter til at indgå i udviklingsprojektet med store som små virksomheder, siger Peder R. Pedersen.  

Læs også: Forsvaret høster gevinst ved samarbejde med private

DI ser frem til konkret handling

I Dansk Industri (DI) bliver forsvarsstrategien modtaget med kyshånd af Joachim Finkielman, direktør for DI Forsvar og Sikkerhed.

- Det er - set med vores øjne - et klart politisk signal fra regeringen om, hvor vigtig en rolle vores virksomheder på området og erhvervslivet bredt spiller for vores sikkerhed. Det skal regeringen have stor ros for, siger Joachim Finkielman.

Han mener, at dansk forsvars- rum- og sikkerhedsindustri har meget at bidrage med.

- Strategien giver også mulighed for, at danske virksomheder kan inddrage egen viden og viden fra store allierede leverandører, som de fleste har meget tætte relationer til. Disse relationer kan gavne dansk sikkerhed og forsvarsplanlægning, siger direktøren og fortsætter:

- Vi ser i erhvervslivet frem til aktivt at bidrage til et tættere samarbejde – og til så hurtigt som muligt at omsætte de flotte ord til konkret handling.

Læs også: DI: Stærkt udspil fra regeringen om forsvarsindustrien

Fakta

Initiativer fra forsvarsstrategien

  1. Styrket samarbejde mellem Forsvarsministeriet og industrien
  2. Internationalisering og adgang til udenlandske markeder
  3. Gode rammevilkår for forsvarsindustrien
  4. Målrettet industristøtte- og samarbejde
  5. Stærkere forsknings- og innovationssamarbejde
  6. Styrket socialt engagement og grønt fokus i forsvarsindustrie
  7. Tidssvarende teknologifokus

Se uddybning i Regeringens initiativkatalog eller dyk ned i hele strategien

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Joachim Finkielman

Joachim Finkielman

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3673
  • Mobil +45 6187 1540
  • E-mail jofi@di.dk

Relateret indhold