Klimarapport kalder på globalt klimalederskab, mener DI
Klodens temperatur stiger med foruroligende hast, viser den sjette klimarapport fra Det internationale klimapanel, IPCC. Det kalder på markant internationalt klimalederskab nu og yderligere handlinger og løsninger, så vi undgår klimaforandringernes katastrofale konsekvenser, mener DI.
Det Internationale Klimapanel, IPCC, har netop publiceret delementer af organisationens sjette klimarapport. Det er sket som optakt COP26, der afholdes i Glasgow til november, og blandt konklusionerne er, at klodens temperatur stiger med højere hastighed end tidligere forudset, og at menneskelige aktiviteter er hovedårsagen.
- Vi spidser ører, når IPCC slår alarm for klimaet. Hvis vi skal undgå klimaforandringernes katastrofale konsekvenser, skal vi skal sætte endnu mere turbo på den grønne omstilling, siger Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef i Dansk Industri.
Hun glæder sig over, at klima er kommet højt på den politiske dagsorden i mange lande, og at verdens største CO2-udledere USA og Kina er kommet mere på banen.
- Det er gode takter, men det er stadig ikke nok. Når verdens ledere mødes i Glasgow, skal der findes nye løsninger. Mange af de løsninger arbejder danske virksomheder i døgndrift på, og dem skal vi investere i og eksportere i en fart, siger Anne Højer Simonsen.
Læs også: Her er planen, der kan sikre Danmarks 70 procents-mål
Hele kloden bliver påvirket
Det samlede materiale fra IPCC, der bliver præsenteret i begyndelsen af 2022, ventes at indeholde endnu mere grundige beskrivelser af konsekvenserne af klimaforandringerne, som i forskellig grad vil påvirke hele kloden i forhold til biodiversitet, fødevareforsyning, vandforsyning med mere.
- Heldigvis går EU i front og har øget 2030-klimamålet til 55 pct. CO2-reduktion i 2030. Men det er stadig ikke nok, og der er brug for globalt klimalederskab, hvor alle samarbejder og bidrager. Danmark og EU kan inspirere andre lande til at følge trop. Det kræver et skarpt erhvervsliv, god regulering og hurtige beslutninger i den rigtige rækkefølge, siger den klimapolitiske chef.
Læs også: Fra lufthavn til trykkeri – virksomheder er klar til klimakamp
Behov for centrale beslutninger
Hun påpeger, at danske virksomheder over en bred kam arbejder med at kortlægge og reducere deres CO2-aftryk og for at levere mange af de løsninger, der er nødvendige, hvis vi skal vinde i kapløbet mod klimaforandringer.
- Der er en stor og voksendende opmærksomhed på udfordringerne blandt vores medlemmer, men der er også behov for centrale beslutninger for at holde kadencen. Vi foreslår blandt andet, at der sættes gang i udviklingen inden for Power-to-X og CO2-fangst. Derudover kalder klimaudfordringerne på en målrettet strategi for energieffektivisering, grønnere transport og bedre udnyttelse af industriens overskudsvarme. Klimabeskatning er et andet værktøj, som DI også mener er nødvendig, siger Anne Højer Simonsen.
Følg klima hos DI
Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.